Wegańskie crumble z jabłkami i cynamonem - Przepis | Wszystkiego Słodkiego
Wegańskie

Wegańskie crumble z jabłkami i cynamonem

Crumble wegańskie z jabłkami i cynamonem w kokilce. Podane ze śmietanką kokosową.

Wegańskie crumble z jabłkami i cynamonem

  • 01:00
  • 6
  • Łatwy
01:00
6
Łatwy

Wegańskie crumble z jabłkami i cynamonem skrywa sobie w dwie podstawowe zalety! Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a feeria smaków napawa dobrym nastrojem na cały dzień. Deser wywodzi się z Wielkiej Brytanii, gdzie przygotowywany jest na bazie owoców sezonowych, stanowiąc świetną alternatywę dla typowego Full English breakfast! Tutaj przepis w wersji bezglutenowej.

Składniki

Jabłka:
  • 500 g jabłek ( 4 jabłka)
  • 70 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
  • 50 g żurawiny suszonej
Kruszonka bezglutenowa:
  • 90 g mąki ryżowej
  • 30 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 40 g rozpuszczonego oleju kokosowego
Dodatkowo:
  • śmietanka kokosowa (z 1 puszki mleka kokosowego)*
Wskazówki

Jabłka:

Krok 1

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do nich cukier kokosowy i sok z cytryny. Wymieszaj.

Obrane jabłka w garnku. Połowa cytryny. Cukier kokosowy w miseczce i cynamon mielony.
Krok 2

Dodaj łyżeczkę cynamonu i podpraż krótko jabłka.

Jabłka z cynamonem, sokiem z cytryny i z cukrem kokosowym. Obok cynamon mielony.
Krok 3

Dodaj do nich suszoną żurawinę i dokładnie wymieszaj.

Suszona żurawina w miseczce i podprażone jabłka w garnku.
Krok 4

Do 6 kokilek przełóż jabłka z żurawiną.

Podprażone jabłka z żurawiną w kokilkach.

Kruszonka bezglutenowa:

Krok 5

Wymieszaj mąkę ryżową z cukrem kokosowym i rozpuszczonym olejem kokosowym.

Mąka ryżowa, cukier kokosowy i rozpuszczony olej kokosowy w miseczkach.
Krok 6

Wstaw kruszonkę do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzej do 190°C.

Kruszonka z mąki ryżowej w miseczce.
Krok 7

Schłodzoną kruszonką posyp jabłka i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Upieczone crumble możesz podać z ubitą śmietanką kokosową.

Jabłka z żurawiną pod kruszonką.

* Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.

Składniki
Jabłka:
  • 500 g jabłek ( 4 jabłka)
  • 70 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
  • 50 g żurawiny suszonej
Kruszonka bezglutenowa:
  • 90 g mąki ryżowej
  • 30 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 40 g rozpuszczonego oleju kokosowego
Dodatkowo:
  • śmietanka kokosowa (z 1 puszki mleka kokosowego)*
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie

Wszystkiego słodkiego
03:00
12
Średni
Wegański makowiec