1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegańskie crumble z jabłkami i cynamonem

Wegańskie crumble z jabłkami i cynamonem

Crumble wegańskie z jabłkami i cynamonem w kokilce. Podane ze śmietanką kokosową.
Crumble wegańskie z jabłkami i cynamonem w kokilce. Podane ze śmietanką kokosową.
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

🍎Wegańskie crumble z jabłkami i cynamonem skrywa sobie w dwie podstawowe zalety! Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a feeria smaków napawa dobrym nastrojem na cały dzień🥰. Kruszonka na bazie cukru trzcinowego idealnie komponuje się ze smakiem pieczonego jabłka i aromatem cynamonu.

Deser wywodzi się z Wielkiej Brytanii, gdzie przygotowywany jest na bazie owoców sezonowych, stanowiąc świetną alternatywę dla typowego Full English breakfast! Tutaj przepis w wersji bezglutenowej.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Jabłkowe nadzienie do crumble:

  • Krok 1

    Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do nich cukier trzcinowy i sok z cytryny. Wymieszaj.

    Obrane jabłka w garnku. Połowa cytryny. Cukier kokosowy w miseczce i cynamon mielony.
  • Krok 2

    Dodaj łyżeczkę cynamonu i podpraż krótko jabłka.

    Jabłka z cynamonem, sokiem z cytryny i z cukrem kokosowym. Obok cynamon mielony.
  • Krok 3

    Dodaj do nich suszoną żurawinę i dokładnie wymieszaj.

    Suszona żurawina w miseczce i podprażone jabłka w garnku.
  • Krok 4

    Do 6 kokilek przełóż jabłka z żurawiną.

    Podprażone jabłka z żurawiną w kokilkach.

Kruszonka bezglutenowa:

  • Krok 5

    Wymieszaj mąkę ryżową z cukrem trzcinowym i rozpuszczonym olejem kokosowym.

    Mąka ryżowa, cukier kokosowy i rozpuszczony olej kokosowy w miseczkach.
  • Krok 6

    Wstaw kruszonkę do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzej do 190°C.

    Kruszonka z mąki ryżowej w miseczce.
  • Krok 7

    Schłodzoną kruszonką posyp jabłka i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Upieczone crumble możesz podać z ubitą śmietanką kokosową.

    Jabłka z żurawiną pod kruszonką.

* Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/weganskie-crumble-z-jablkami-i-cynamonem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej