1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami

Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami

Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami z wyciętym kawałkiem położona na drewnianym blacie.
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami – raj dla podniebienia i wszystko czego potrzeba dziś do szczęścia! O połączeniach czekolady z owocami można by pisać długo, jednak jestem przekonana, że jeszcze przyjemniejsze jest próbowanie! Dziś coś w sam raz na dobry początek gorącego tygodnia – czekoladowa tarta z truskawkami. <3 Co ważne – przygotowuje się ją szybko, prosto i bez pieczenia. Wnętrze tarty wypełnia obłędnie czekoladowy ganache a dodatkowego uroku i intensywnego, czekoladowego aromatu dodaje czarne kakao, którego użyłam do przygotowania spodu. Mniam! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Herbatniki pokrusz na piasek.

    Herbatniki kakaowe pokruszone na piasek
  • Krok 2

    Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

    Czarne Kakao Dr. Oetkera z pokruszonymi herbatnikami w misce i masło w miseczce.
  • Krok 3

    Ciasto przełóż na spód formy o wymiarach 18 x 28 cm. Odstaw do lodówki.

    Kakaowe ciasto wyłożone na dno formy o wymiarach 18 x 28 cm

Czekoladowy ganache:

  • Krok 4

    Śmietankę przelej do garnka i podgrzej. Odstaw z palnika i dodaj połamaną czekoladę.

    Śmietanka z połamaną czekoladą w garnku.
  • Krok 5

    Po kilku minutach dokładnie wymieszaj do momentu aż czekolada idealnie się rozpuści.

    Czekolada rozpuszczona w śmietance w garnuszku
  • Krok 6

    Masę przelej do szklanej miseczki i przykryj folia spożywczą tak, by stykała się z czekoladą. Odstaw do schłodzenia na kilka godzin, do stężenia kremu.

    Czekoladowy ganache przełożony do szklanej miseczki i przykryty folią spożywczą
  • Krok 7

    Krem jest dość ciężki, przed wyłożeniem go na tartę podbij go mikserem, do uzyskania lżejszej bardziej puszystej konsystencji.

    Krem czekoladowy ubity mikserem w szklanej misce
  • Krok 8

    Krem przełóż na spód ciasta. Przed podaniem poukładaj truskawki na krem.

    Krem przełożony na czekoladowy spód tarty

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej