Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami - Przepis
Ciasta kruche i tarty

Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami

Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami z wyciętym kawałkiem położona na drewnianym blacie.

Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami

  • 04:00
  • 16
  • Średni
04:00
16
Średni

Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami – raj dla podniebienia i wszystko czego potrzeba dziś do szczęścia! O połączeniach czekolady z owocami można by pisać długo, jednak jestem przekonana, że jeszcze przyjemniejsze jest próbowanie! Dziś coś w sam raz na dobry początek gorącego tygodnia – czekoladowa tarta z truskawkami. <3 Co ważne – przygotowuje się ją szybko, prosto i bez pieczenia. Wnętrze tarty wypełnia obłędnie czekoladowy ganache a dodatkowego uroku i intensywnego, czekoladowego aromatu dodaje czarne kakao, którego użyłam do przygotowania spodu. Mniam! :)

Składniki

Ciasto:
  • 150 g herbatników kakaowych
  • 150 g roztopionego masła
  • 1 łyżka Czarnego Kakao Dr. Oetkera
  • 1 łyżka cukru pudru
Czekoladowy ganache:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • 300 g truskawek
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Herbatniki pokrusz na piasek.

Herbatniki kakaowe pokruszone na piasek
Krok 2

Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

Czarne Kakao Dr. Oetkera z pokruszonymi herbatnikami w misce i masło w miseczce.
Krok 3

Ciasto przełóż na spód formy o wymiarach 18 x 28 cm. Odstaw do lodówki.

Kakaowe ciasto wyłożone na dno formy o wymiarach 18 x 28 cm

Czekoladowy ganache:

Krok 4

Śmietankę przelej do garnka i podgrzej. Odstaw z palnika i dodaj połamaną czekoladę.

Śmietanka z połamaną czekoladą w garnku.
Krok 5

Po kilku minutach dokładnie wymieszaj do momentu aż czekolada idealnie się rozpuści.

Czekolada rozpuszczona w śmietance w garnuszku
Krok 6

Masę przelej do szklanej miseczki i przykryj folia spożywczą tak, by stykała się z czekoladą. Odstaw do schłodzenia na kilka godzin, do stężenia kremu.

Czekoladowy ganache przełożony do szklanej miseczki i przykryty folią spożywczą
Krok 7

Krem jest dość ciężki, przed wyłożeniem go na tartę podbij go mikserem, do uzyskania lżejszej bardziej puszystej konsystencji.

Krem czekoladowy ubity mikserem w szklanej misce
Krok 8

Krem przełóż na spód ciasta. Przed podaniem poukładaj truskawki na krem.

Krem przełożony na czekoladowy spód tarty
Składniki
Ciasto:
  • 150 g herbatników kakaowych
  • 150 g roztopionego masła
  • 1 łyżka Czarnego Kakao Dr. Oetkera
  • 1 łyżka cukru pudru
Czekoladowy ganache:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • 300 g truskawek
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty