Wegańskie

Wegański sernik dyniowy bez pieczenia

pokrojony wegański sernik dyniowy udekorowany plasterkami pomarańczy i pestkami dyni

Wegański sernik dyniowy bez pieczenia

  • 03:30
  • 16
  • Łatwy
03:30
16
Łatwy

Wegańskie desery cieszą się coraz większą popularnością. Jesienią warto postawić na dynię. W tym przepisie w połączeniu z nerkowcami z powodzeniem zastępuje tradycyjną serową bazę! 😍
Jest on puszysty, kremowy i bardzo aromatyczny! A co najważniejsze, niewielka zawartość kalorii sprawia, że bez wyrzutów sumienia możesz sięgać po kolejny kawałek! 😊

Składniki

Spód:
  • 150 g suszonych daktyli bez pestek
  • 90 g orzechów włoskich
  • 90 g pestek dyni
Masa dyniowa:
  • 200 g dyni Hokkaido
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 500 ml soku z pomarańczy (bez cukru)
  • 120 ml syropu klonowego
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 60 ml oleju kokosowego
Do dekoracji:
  • 1 pomarańcza
  • 10 g posiekanych pestek dyni
Wskazówki

Spód:

Krok 1

Zmiel orzechy włoskie i pestki dyni w blenderze. Drobno posiekaj daktyle, dodaj je do orzechów włoskich i pestek dyni, a następnie zmiksuj w jednolitą mieszankę. 

Krok 2

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, równomiernie rozłóż mieszaninę bakalii w środku i włóż do lodówki na około 20 minut.

Masa dyniowa:

Krok 3

Umyj dynię, osusz ją, pokrój na duże kawałki, a następnie zetrzyj za pomocą tarki.

Krok 4

Zagotuj sok pomarańczowy wraz z orzechami nerkowca i startą dynią, a następnie odstaw do ostudzenia. Mieszaj od czasu do czasu

Krok 5

Dodaj ugotowaną, ostudzoną mieszankę dyni, soku i orzechów nerkowca do blendera wraz z ziarenkami z laski wanilii, syropem klonowym, cynamonem, solą i olejem kokosowym. Miksuj z najwyższą mocą przez około 1 minutę. Gotową masę przelej na daktylowy spód. Umieść ciasto w lodówce na około 180 minut.

Dekorowanie:

Krok 6

Obierz pomarańczę, a następnią ją wyfiletuj*. Wyjmij ciasto z lodówki i udekoruj je cząstkami pomarańczy i pestkami dyni.

*Aby wyfiletować pomarańczę najpierw zetnij ostrym nożem skórkę wraz z białą błonką tak aby jak najmniej naruszyć miąższ. Następnie wykrój poszczególne cząstki owocu. Umieść nóż tuż obok błonki i wykrawaj trójkątne cząstki pomarańczy.

Składniki
Spód:
  • 150 g suszonych daktyli bez pestek
  • 90 g orzechów włoskich
  • 90 g pestek dyni
Masa dyniowa:
  • 200 g dyni Hokkaido
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 500 ml soku z pomarańczy (bez cukru)
  • 120 ml syropu klonowego
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 60 ml oleju kokosowego
Do dekoracji:
  • 1 pomarańcza
  • 10 g posiekanych pestek dyni
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie