Wegański sernik dyniowy bez pieczenia - Przepis
Wegańskie

Wegański sernik dyniowy bez pieczenia

Wegański sernik dyniowy bez pieczenia

  • 03:30
  • 16
  • Łatwy
03:30
16
Łatwy

Wegańskie desery cieszą się coraz większą popularnością. Jesienią warto postawić na dynię. W tym przepisie w połączeniu z nerkowcami z powodzeniem zastępuje tradycyjną serową bazę! 😍
Jest on puszysty, kremowy i bardzo aromatyczny! A co najważniejsze, niewielka zawartość kalorii sprawia, że bez wyrzutów sumienia możesz sięgać po kolejny kawałek! 😊

 

Filmik instruktażowy znajdziesz tutaj.

Składniki

Spód:
  • 150 g suszonych daktyli bez pestek
  • 90 g orzechów włoskich
  • 90 g pestek dyni
Masa dyniowa:
  • 200 g dyni Hokkaido
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 500 ml soku z pomarańczy (bez cukru)
  • 120 ml syropu klonowego
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 60 ml oleju kokosowego
Do dekoracji:
  • 1 pomarańcza
  • 10 g posiekanych pestek dyni

*Aby wyfiletować pomarańczę najpierw zetnij ostrym nożem skórkę wraz z białą błonką tak aby jak najmniej naruszyć miąższ. Następnie wykrój poszczególne cząstki owocu. Umieść nóż tuż obok błonki i wykrawaj trójkątne cząstki pomarańczy.

Składniki
Spód:
  • 150 g suszonych daktyli bez pestek
  • 90 g orzechów włoskich
  • 90 g pestek dyni
Masa dyniowa:
  • 200 g dyni Hokkaido
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 500 ml soku z pomarańczy (bez cukru)
  • 120 ml syropu klonowego
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 60 ml oleju kokosowego
Do dekoracji:
  • 1 pomarańcza
  • 10 g posiekanych pestek dyni
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie

Wszystkiego słodkiego
03:00
12
Średni
Wegański makowiec
Wszystkiego słodkiego
00:05
3
Łatwy
Zakwas na chleb