1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegański sernik dyniowy bez pieczenia

Wegański sernik dyniowy bez pieczenia

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Wegańskie desery cieszą się coraz większą popularnością. Jesienią warto postawić na dynię. W tym przepisie w połączeniu z nerkowcami z powodzeniem zastępuje tradycyjną serową bazę! 😍
Jest on puszysty, kremowy i bardzo aromatyczny! A co najważniejsze, niewielka zawartość kalorii sprawia, że bez wyrzutów sumienia możesz sięgać po kolejny kawałek! 😊

 

Filmik instruktażowy znajdziesz tutaj.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Zmiel orzechy włoskie i pestki dyni w blenderze. Drobno posiekaj daktyle, dodaj je do orzechów włoskich i pestek dyni, a następnie zmiksuj w jednolitą mieszankę. 

  • Krok 2

    Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, równomiernie rozłóż mieszaninę bakalii w środku i włóż do lodówki na około 20 minut.

Masa dyniowa:

  • Krok 1

    Umyj dynię, osusz ją, pokrój na duże kawałki, a następnie zetrzyj za pomocą tarki.

  • Krok 2

    Zagotuj sok pomarańczowy wraz z orzechami nerkowca i startą dynią, a następnie odstaw do ostudzenia. Mieszaj od czasu do czasu

  • Krok 3

    Dodaj ugotowaną, ostudzoną mieszankę dyni, soku i orzechów nerkowca do blendera wraz z ziarenkami z laski wanilii, syropem klonowym, cynamonem, solą i olejem kokosowym. Miksuj z najwyższą mocą przez około 1 minutę. Gotową masę przelej na daktylowy spód. Umieść ciasto w lodówce na około 180 minut.

Dekorowanie:

  • Krok 1

    Obierz pomarańczę, a następnią ją wyfiletuj*. Wyjmij ciasto z lodówki i udekoruj je cząstkami pomarańczy i pestkami dyni.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej