Trufle wegańskie z likierem cointreau
Poznaj przepis na bardzo łatwe i zarazem efektowne wegańskie trufle daktylowe, gdzie smak czekolady dodatkowo podkreśla alkohol - w tym przypadku likier cointreau. 🍫 Trufle są bez jajek, mleka i mąki!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie trufli wegańskich:
-
Krok 1
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około pół godziny do napęcznienia. Następnie odlej wodę.
-
Krok 2
Przełóż daktyle do pojemnika malaksera, dodaj kakao oraz szczyptę soli. Dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Może się przydać
Oryginalne ciemne kakao z ziaren kakaowca o intensywnym smaku oraz zapachu
-
Krok 3
Rozpuść czekoladę (50 g) i przelej ją do malaksera. Ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj likier cointreau i zmiksuj.
-
Krok 4
Masę przełóż do miski i wstaw do lodówki na około godzinę, żeby masa trochę stężała.
-
Krok 5
Następnie ze schłodzonej masy uformuj kulki.
-
Krok 6
Do głębokiego talerza przesyp liofilizowane maliny.
Rozpuść czekoladę (50 g), a następnie nałóż trochę czekolady na jedną dłoń (najlepiej w jednorazowanych rękawiczkach). Przełóż truflę na dłoń z czekoladą i otaczaj dłońmi truflę. Pokrytą czekoladą truflę przełóż do talerza z liofilizowanymi malinami. Delikatnie potrząsając talerzem obtocz całą truflę w proszku z owoców.
-
Krok 7
Odstaw trufle w chłodne miejsce do zastygnięcia czekolady, a następnie spakuj je jako pyszny prezent dla ukochanej osoby.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szybkie-latwe/trufle-daktylowe-z-likierem-cointreau |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze