1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. B
  4. Babka Piaskowa

Babka Piaskowa

ukrojona babka piaskowa położona na prostokątnym talerzu

Babka Piaskowa

Babka piaskowa to babka, która ze względu na duży dodatek tłuszczu ma charakterystyczną „rozsypującą” się strukturę. Składnikami ciasta są: mąka pszenna ze skrobią i środkiem spulchniającym, np. proszkiem do pieczenia, spora ilość tłuszczu, cukru i jaj. Przygotowując babkę najpierw uciera się masło o temperaturze pokojowej z cukrem, do uzyskania jasnej, puszystej konsystencji. Następnie kolejno dodaje się jaja. Ostatnim krokiem jest dodanie pozostałych sypkich składników i wymieszanie ich tylko do połączenia.


 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej