1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka piaskowa z wanilią

Babka piaskowa z wanilią

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Babka piaskowa z wanilią to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie Wielkanocy! Pyszna babka z wyraźną nutą wanilii, zawdzięcza swój smak Cukrowi z wanilią Dr. Oetkera – to nowość, którą pokochałam :) Babka piaskowa nie potrzebuje wielu dekoracji – ja swoją oprószam cukrem pudrem. Smakuje wszystkim :) Zachęcam do spróbowania babki piaskowej z mojego przepisu.:)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C. Formę na babkę z kominem wysmaruj masłem i oprósz mąką.

  • Krok 2

    Żółtka oddziel od białek. Masło utarzyj z cukrami na puszystą konsystencję. Dodaj szczyptę soli. Do utartego masła dodawałam kolejno po 1 żółtku.

  • Krok 3

    Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj je stopniowo do utartego masła z żółtkami i mieszaj tylko do połączenia.

  • Krok 4

    Białka ubij i wmieszaj je partiami delikatnie do ciasta. Ciasto przelej do formy na babkę.

  • Krok 5

    Babkę piecz przez 60 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie na 10 minut, a następnie wyjmij je na kratkę do wystudzenia. Po wystygnięciu babkę oprósz cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej