Babka piaskowa z wanilią

Babka piaskowa z wanilią to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie Wielkanocy! Pyszna babka z wyraźną nutą wanilii, zawdzięcza swój smak Cukrowi z wanilią Dr. Oetkera – to nowość, którą pokochałam :) Babka piaskowa nie potrzebuje wielu dekoracji – ja swoją oprószam cukrem pudrem. Smakuje wszystkim :) Zachęcam do spróbowania babki piaskowej z mojego przepisu.:)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C. Formę na babkę z kominem wysmaruj masłem i oprósz mąką.
-
Krok 2
Żółtka oddziel od białek. Masło utarzyj z cukrami na puszystą konsystencję. Dodaj szczyptę soli. Do utartego masła dodawałam kolejno po 1 żółtku.
-
Krok 3
Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj je stopniowo do utartego masła z żółtkami i mieszaj tylko do połączenia.
-
Krok 4
Białka ubij i wmieszaj je partiami delikatnie do ciasta. Ciasto przelej do formy na babkę.
-
Krok 5
Babkę piecz przez 60 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie na 10 minut, a następnie wyjmij je na kratkę do wystudzenia. Po wystygnięciu babkę oprósz cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze