1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. S
  4. Strudel

Strudel

Strudel jabłkowy przekrojony na pół.

Strudel

Strudel to rodzaj popularnego w kuchni austriackiej warstwowego ciasta z nadzieniem. Najbardziej znane są: strudel z jabłkami (Apfelstrudel), ze słodkim twarogiem (Topfenstrudel) oraz strudel z makiem. Strudel jabłkowy jest uważany za danie narodowe Austrii. Ciasto na strudel jest bardzo elastyczne, dzięki czemu można je cienko rozwałkować i rozciągnąć. Powinno być tak cienkie jak papier. Składa się z mąki, wody, oleju lub masła i soli. Nadzienie na cieście układa się w jednej linii, a następnie delikatnie zawija ciasto. Podczas pieczenia strudel smaruje się kilka razy masłem. Upieczony strudel oprósza się cukrem pudrem i podaje pokrojony w plastry na ciepło lub zimno z bitą śmietaną, lodami lub sosem waniliowym.


 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej