1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Wanilia

Witaj w fascynującym świecie wanilii

Świat Natury - woda, słońce, powietrze. Tak dojrzewają laski wanilii, które są sprowadzane z najdalszych zakątków świata. Zobacz jak powstaje wanilia, jakie są jej rodzaje i gdzie jest uprawiana. Odkryj produkty Ze Świata Natury od Dr. Oetkera. Daj się zainspirować bogactwem przepisów z dodatkiem prawdziwej wanilii!

Dr. Oetker - od ponad 120 lat
synonim pieczenia i gotowania. Producent najwyższej jakości składników, w tym również wanilii – wprost ze Świata Natury

Producent najwyższej jakości składników, w tym również wanilii – wprost ze Świata Natury

Przepisy z wanilią – WanilioweLove

Sernik, tarta, szarlotka, beza czy crème brûlée z dodatkiem prawdziwej wanilii? Koniecznie wypróbuj nasze przepisy z dodatkiem prawdziwej wanilii.

Czym jest wanilia?

Wanilia – jest to gatunek pnącza z rodziny storczykowatych. Zalicza się ją do waniliowych orchidei, których rodzajów mamy ponad 100. Można ją spotkać dziko rosnącą w strefie tropikalnej Ameryki Środkowej i Południowej, a jej największe plantacje znajdują się na Madagaskarze.

Wanilia to tak właściwie pnącze, dopiero owoce tego pnącza rodzą żółto-zielone kwiaty, które zakwitają raz na kilka lat. Kwiaty są zapylane i po upływie około 9 miesięcy powstaje zielony strąk (wyglądem przypominający fasolkę szparagową), a z niego po długim i starannym procesie parzenia i suszenia - laska wanilii.

Obecnie wanilia jest jedną z najdroższych przypraw świata. Madagaskar jest jej największym producentem (pokrywa 80% zapotrzebowania na wanilię na świecie), ponieważ to właśnie tam odkryto metodę ręcznego zapylania kwiatów o której opowiemy w dalszej części artykułu.

Żólto-zielony kwiat wanilii – Wszystkiego Słodkiego. Kobiety niosące na głowie laski wanilii zawinięte w wełniane koce. Laski wanilii Dr. Oetkera umieszczone w jutowym worku. Widok na góry i plantację wanilii na Madagaskarze – Wszystkiego Słodkiego.

Jak powstaje wanilia?

Wanilia powstaje w kilkuetapowym procesie. Początkowo jako pnącze pnie się po pniach innych drzew, które jej służą jako podpory. Do XIX wieku ojczyzną wanilii był Meksyk, ponieważ występowały tam określone odmiany pszczół i kolibry, które, zwabiane zapachem, zapylały kwiaty wanilii. Dopiero na burbońskiej wyspie Reunion odkryto metodę ręcznego zapylania kwiatów. Kwiat wanilii otwiera się zaledwie na jeden dzień i można go zapylić tylko przez kilka godzin. Kobiety zwane swatkami każdego dnia doglądają pnących się lian wanilii w poszukiwaniu gotowych do zapylenia kwiatów. Jeśli proces zapylania przebiegnie pomyślnie, w 9 miesięcy po zapyleniu w miejscu kwiatu pojawi się zielony strąk. Następnie wanilię wkłada się do gorącej wody, aby przerwać jej proces wzrostu. Laski owija się wełnianym kocem na 2 dni. Po tym czasie wanilia suszona jest na słońcu przez około dwie, trzy godziny każdego dnia przez około 6 tygodni. Następnie laski wanilii suszone są w cieniu, na kratach i sortowane. Na koniec leżakują z skrzyniach przez około 2 miesiące. Szczegóły o tym jak krok po kroku powstaje wanilia obejrzysz i przeczytasz poniżej.

Od plantacji do najdalszych zakątków świata
czyli jak krok po kroku powstaje laska wanilii

Wanilia - Nasza Pasja
  1. Plantacja wanilii

    Uprawa najdroższej przyprawy świata jest bardzo wymagająca. Potrzeba do niej dużo cierpliwości, ponieważ pierwszych plonów należy spodziewać się po około trzech, czterech latach. Co ciekawe, wanilię można spotkać na dzikich terenach – to właśnie tam pnie się do pniach innych drzew, oplata swymi lianami inne rośliny i wykorzystuje je jako podporę.

    Do uprawy wanilii potrzeba zarówno cienia jak i nasłonecznienia. Niezbędny jest ciepły klimat i odpowiednia wilgotność powietrza. Aby mogła nas zachwycić swoim pysznym smakiem trzeba o nią bardzo starannie dbać.

    Uprawa wanilii, wanilia pnie się po pniach innych drzew.
  2. Zapylanie kwiatów wanilii

    Kwiat wanilii zakwita tylko raz na dwa lub trzy lata, a otwiera się tylko na kilka godzin w ciągu dnia! Z tego powodu kobiety tzw. swatki ręcznie zapylają kwiaty. Codziennie kobiety przechadzają się pomiędzy pnączami i poszukują gotowych do zapylenia kwiatów wanilii pośród lian. Jedna swatka potrafi zapylić aż tysiąc kwiatów dziennie!

    Ręczne zapylanie kwiatów przez swatki – Wszystkiego Słodkiego.
  3. Zbiory

    Zbiory strąków wanilii odbywają się po około 9 miesiącach od zapylenia kwiatu. Przy zerwaniu owoce wanilii są zielone i bezwonne. Poniżej opisujemy co musi się zadziać, żeby wanilia uzyskała brązowy kolor i wyrazisty aromat.

    Zbiory zielonych i bezwonnych strąków wanilii.
  4. Gotowanie strąków wanilii

    Strąki wanilii są umieszczane w wiklinowych koszach i zanurzane w wodzie na około trzy minuty. Temperatura wody wynosi ok. 60-70°C. Gotowanie w wodzie na ma celu uelastycznić strąki wanilii i zatrzymać ich wzrost.

    Gotowanie strąków wanilii w wiklinowych koszach – Wszystkiego Słodkiego.
  5. Parzenie strąków wanilii

    Po gotowaniu strąków ma miejsce ich parzenie. Z wody strąki przerzucane są na wełniane koce i otulane nimi przez 2 dni. Pozbywają się w ten sposób wody i powoli nabierają brązowego koloru, utrzymując ciepło. Powoli zaczynają również wydzielać słodki aromat.

    Przerzucanie strąków wanilii na wełniane koce i otulanie nimi wanilii przez 2 dni – Wszystkiego Słodkiego.
  6. Suszenie wanilii w słońcu

    Wanilia suszona jest na słońcu przez około dwie, trzy godziny każdego dnia. Cały proces trwa około 6 tygodni, ale oczywiście wszystko zależy od pogody. W czasie suszenia słońce nie może być zbyt silne.

    W procesie suszenia na słońcu strąki wanilii tracą aż połowę swojej masy. Nabierają lśniącego wyglądu, intensywnego zapachu i zmarszczek.

    Strąki wanilii w trakcie suszenia na słońcu.
  7. Suszenie w ciemnym miejscu

    Odbywa się na specjalnych przewiewnych kratkach. Dzieje się tak, aby umożliwić przepływ powietrza z każdej strony. Podczas tego procesu na powierzchni wanilii powstaje wanilina, która tworzy charakterystyczne kryształki (zwane szronem). To właśnie ona sprawia, ze aromat wanilii jest tak intensywny. Z kolei ziarenka wanilii, które znajdują się we wnętrzu nadają lasce wanilii dodatkowego aromatu, i niepowtarzalnego smaku!

    Suszenie wanilii w ciemnym miejscu na specjalnych kratkach – Wszystkiego Słodkiego.
  8. Sortowanie lasek wanilii

    Proces sortowania lasek wanilii jest bardzo dokładny. Każda z nich jest wielokrotnie doglądana. Sortowanie odbywa się pod kątem jakości i długości lasek. Laski wanilii są masowane, a następnie układane w wiązki.

    Dokładne sortowanie lasek wanilii i wiązanie ich we wiązki.
  9. Leżakowanie waniliowych „snopków”

    Wiązki lasek wanilii są przechowywane w drewnianych skrzyniach. Każda taka skrzynia jest wyłożona woskowanym pergaminem, który nie przepuszcza powietrza i powoduje, że laska wanilii dojrzewa. Skrzynie ze snopkami lasek wanilii są regularnie doglądane.

    Po takim długim i dokładnym procesie laski wanilii trafiają w najdalsze zakątki świata, w tym również do naszych kuchni 🙂

    Leżakowanie waniliowych snopków w skrzyniach wyłożonych woskowanym pergaminem.

Uprawy wanilii

Wanilia uprawiana jest w ciepłym i wilgotnym klimacie. Największe uprawy wanilii znajdują się na Madagaskarze i w Indonezji. Uprawia się ją również w Meksyku, Ugandzie, Indiach, Papui Nowej Gwinei, na archipelagu Tonga, a także na Tahiti. W zależności od rejonu uprawy, wanilia ma inny smak, dla przykładu laska wanilii z upraw w Meksyku ma orzechowy, korzenny smak, a ta z Madagaskaru słodki i karmelowy.

Mapa świata przedstawiająca miejsce upraw wanilii i smaki wanilii.

Gatunki wanilii

Jest ich ponad 100! Najbardziej znane odmiany wanilii to planifolia (wanilia Bourbon), pompona i tahitensis. Z tych trzech odmian planifolia jest tą, która jest najbardziej ceniona ze względu na swój głęboki aromat i słodki smak.

  • Kilka lasek wanilii z gatunku wanilii planifolia zwana również wanilią bourbon

    Planifolia

    • Wanilia Bourbon
    • Wanilia płaskolistna z rodziny storczykowatych (waniliowa orchidea)
    • Madagaskar, dziko rośnie w Ameryce Środkowej i Płd.
    • Głęboki, aromatyczny, intensywny zapach, słodki smak
    • Branża spożywcza m.in. jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast i deserów
  • Kilka lasek wanilii z gatunku wanilii pompona zwana również wanilią meksykańską

    Pompona

    • Wanilia meksykańska / West Indian
    • Z rodziny storczykowatych (waniliowa orchidea)
    • Madagaskar, dziko rośnie w Meksyku, w północnej części Ameryki Płd.
    • Cytrusowy aromat z nutą lukrecji
    • Branża kosmetyczna (przy produkcji perfum), branża spożywcza m.in. w aromatyzowaniu tytoniu
  • Kilka lasek wanilii z gatunku tahitensis pompona zwana również wanilią tahitian

    Tahitensis

    • Wanilia Tahitian
    • Z rodziny storczykowatych (waniliowa orchidea)
    • Polinezja Francuska, Papua Nowa Gwinea
    • Mocno owocowa, z nutą wiśni, a także śliwek, wina i anyżu
    • Branża spożywcza m.in. jako przyprawa, dodatek do deserów na bazie śmietany i owoców, a także do dań z owoców morza
Wanilia - Nasza Pasja

Quiz o wanilii

Czy już wiesz wszystko o wanilii? Sprawdź się! Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie krótki quiz, który sprawdzi Twoją wiedzę o królowej wśród przypraw – lasce wanilii!

Waniliowe produkty Ze Świata Natury

Wanilię możemy spotkać pod różnymi postaciami:
laska wanilii, pasta, ekstrakt waniliowy, a także cukier z wanilią.

Wyjmowanie ziarenek wanilii z laski wanilii Dr. Oetkera za pomocą łyżeczki.

Laska wanilii

starannie wyselekcjonowana, poddana naturalnemu procesowi suszenia. Zachowuje 100% esencji głębokiego waniliowego zapachu i smaku! Idealna do potraw słodkich i słonych. Sprawdź jak pozyskać ziarenka z laski wanilii.

Dozowanie pasty wanilii Dr. Oetkera na łyżeczkę.

Pasta waniliowa

Naturalne ziarenka z najwyższej jakości lasek wanilii, w formie gładkiego żelu. Można ją kupić w wygodnej tubce lub słoiczku. Pasta waniliowa nadaje intensywny, waniliowy smak i aromat w wypiekach i deserach.

Dozowanie ekstraktu z wanilii Dr. Oetkera na łyżeczkę.

Ekstrakt naturalny

Ekstrakt o płynnej konsystencji z dodatkiem nasionek wanilii. Intensywny smak i aromat, płynna konsystencja sprawiają, że jest najbardziej popularną postacią wanilii. Świetnie rozprowadza się w ciastach i deserach.

Oprószanie tarty z malinami cukrem z wanilią Bourbon od Dr. Oetkera z Madagaskaru.

Cukier

Cukier z wanilią Bourbon. Jego sypka konsystencja sprawia, że można go dodawać zarówno do płynnych jak i suchych baz. Zawarta w nim szlachetna wanilia nada Twoim wypiekom i deserom niepowtarzalnego smaku.

Daj się zainspirować
waniliowymi produktami

Sklep Wszystkiego Słodkiego

Produkty waniliowe jak i wanilię w najczystszej postaci
znajdziesz m.in. w naszym Sklepie Internetowym.

  1. Laska wanilii z Wysp Pacyfiku

    12,90 zł

    Sprawdź produkt
  2. Pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru

    8,59 zł

    Sprawdź produkt
  3. Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru

    7,35 zł

    Sprawdź produkt
  4. Cukier z Wanilią Bourbon

    2,85 zł

    Sprawdź produkt
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej