1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Ciasto marchewkowe z kremem pomarańczowym

Ciasto marchewkowe z kremem pomarańczowym

ciasto marchewkowe przełożone kremem, udekorowane posypką cukrową
ciasto marchewkowe przełożone kremem, udekorowane posypką cukrową
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto marchewkowe z kremem pomarańczowym tym w razem w formie prostego torciku🥕🥕🥕 Wilgotne, marchewkowe blaty przełożone puszystym kremem z dodatkiem białej czekolady i nuty pomarańczy 🍊 Przepis na łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto, które z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach😋

Wierzch ciasta udekorowany jest okruszkami z odciętego wierzchu i pastelową, wiosenną posypką z serii Magia Barw. Idealna kompozycja na przyjęcie urodzinowe czy weekendowe spotkanie w gronie przyjaciół. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto marchewkowe:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a jej brzegi wysmaruj cienko masłem. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubij z cukrem i cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę.

     

    Ciągle ubijając, wlej cienką strużką olej, a później dodaj marchewkę.

  • Krok 3

    Na koniec dodaj suche składniki i zmiksuj tylko do momentu, aż wszystko się dobrze połączy.

  • Krok 4

    Przełóż ciasto do formy, wstaw do piekarnika i piecz około 60-70 min. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Krem pomarańczowy:

  • Krok 5

    Czekoladę posiekaj na małe kawałki, dodaj 50 ml śmietanki i podgrzej na niewielkiej mocy do rozpuszczenia się czekolady. Odstaw do przestudzenia.

  • Krok 6

    Pozostałą część schłodzonej śmietanki ubij na sztywno razem z ekstraktem pomarańczowym, pod koniec ubijania wmiksuj na mniejszych obrotach rozpuszczoną czekoladę tylko do połączenia składników.

  • Krok 7

    Wypukły wierzch ciasta marchewkowego zetnij i odłóż na bok (nie wyrzucaj). Ciasto marchewkowe przekrój na dwa równe blaty.

  • Krok 8

    Dolny blat ułóż na paterze, wyłóż na niego równomiernie połowę porcji kremu. Przykryj drugim blatem a na nim rozłóż pozostałą część kremu pomarańczowego. 

    Udekoruj brzeg okruszkami z ciasta i posypką pastelową Dr. Oetkera z linii Magia Barw. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

  • Może się przydać

    Uwielbiasz proste i efektowne dekoracje – linia Magia Barw jest idealna dla Ciebie. Posypka dekoracyjna, dzięki której Twoje wypieki i desery jak za dotknięciem magicznej różdżki staną się jeszcze bardziej wyjątkowe.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lzejsze-zdrowsze/ciasto-marchewkowe-z-kremem-pomaranczowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej