1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jab┼ékami
  4. Szarlotka na kruchym cie┼Ťcie

Szarlotka na kruchym cie┼Ťcie

szarlotka na kruchym cie┼Ťcie z kruszonk─ů i nut─ů wanilii
Dr. Oetker - zdj─Öcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Szybka szarlotka na kruchym cie┼Ťcie to klasyka w najlepszym wydaniu!­čŹĆ Smak nadzienia doskonale podkre┼Ťla cynamon i pasta waniliowa. Przygotowuje si─Ö j─ů bardzo szybko i prosto. Z jej przygotowaniem poradzi sobie ka┼╝dy! Kruchy spód + aromatyczne i pyszne nadzienie = pyszna, krucha szarlotka! 

Po ostudzeniu mo┼╝esz oprószy─ç szarlotk─Ö cukrem pudrem lub podawa─ç j─ů na ciep┼éo z lodami waniliowymi. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno┼Ťci
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto na szarlotk─Ö:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o ┼Ťrednicy 24 cm wy┼éó┼╝ papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    M─ůk─Ö przesiej do miski, dodaj pokrojone mas┼éo, cukier puder, past─Ö waniliow─ů oraz jajko.

    W misce m─ůka pszenna, mas┼éo, cukier puder, pasta waniliowa Dr. Oetkera i jajko.
  • Krok 3

    Zagnie─ç do po┼é─ůczenia si─Ö sk┼éadników i podziel na dwie cz─Ö┼Ťci. 

    Zagniecione ciasto podzielone na dwie cz─Ö┼Ťci.
  • Krok 4

    Po┼éow─ů porcji ciasta wy┼éó┼╝ dno tortownicy i odstaw do sch┼éodzenia. Drug─ů porcj─Ö ciasta wstaw do zamra┼╝arki na czas przygotowywania ciasta.

    Tortownica wyłożona ciastem i obok druga porcja ciasta.
  • Krok 5

    Sch┼éodzony spód wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia si─Ö ciasta przez oko┼éo 20 minut.

    Schłodzony spód ciasta w piekarniku.

Nadzienie do szarlotki na kruchym cie┼Ťcie:

  • Krok 6

    Jab┼éka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne. Nast─Öpnie pokrój jab┼éka w kostk─Ö i skrop sokiem z cytryny.

    Pokrojone jabłka w kostkę, skropione sokiem z cytryny.
  • Krok 7

    W garnku podgotuj przez oko┼éo 10 minut jab┼éka z cukrem, pod koniec dodaj cynamon i wymieszaj.

    Podprażone jabłka z cynamonem.
  • Krok 8

    Jab┼éka wy┼éó┼╝ na podpieczony spód.

    Wyłożone jabłka na podpieczonym spodzie.
  • Krok 9

    Sch┼éodzone w zamra┼╝arce ciasto zetrzyj na tarce na warstw─Ö jab┼éek. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C. Piecz przez ok. 45 minut.

    Starte ciasto na warstwie jablek.
  • Krok 10

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczona szarlotka na kratce do studzenia.

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Wi─Öcej