1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście (spodzie) z laską wanilii
Szarlotka na kruchym cieście (spodzie) z laską wanilii
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
4.89/5 37 ocen

Szybka szarlotka na kruchym cieście to klasyka w najlepszym wydaniu!🍏 Smak nadzienia z jabłek doskonale podkreśla cynamon i pasta waniliowa.  Szarlotkę przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy! Kruchy spód + aromatyczne i pyszne nadzienie = pyszna, krucha szarlotka! 

Po ostudzeniu możesz oprószyć szarlotkę cukrem pudrem lub podawać ją na ciepło z lodami waniliowymi. Koniecznie wypróbuj ten przepis! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto na szarlotkę:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia.
  • Tortownice

    Szeroki wybór wysokiej jakości tortownic znajdziesz w naszym Sklepie Wszystkiego Słodkiego

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone masło, cukier puder, pastę waniliową oraz jajko.

    Mąka pszenna w misie. Obok pokrojone masło, cukier puder, pasta z wanilii Dr. Oetkera oraz jajko.
  • Krok 3

    Zagnieć do połączenia się składników i podziel na dwie części. 

    Zagniecione ciasto kruche, podzielone na dwie części.
  • Krok 4

    Połową porcji ciasta wyłóż dno tortownicy i odstaw do schłodzenia. Drugą porcję ciasta wstaw do zamrażarki na czas przygotowywania ciasta.

    Tortownica wyłożona kruchym ciastem.
  • Krok 5

    Schłodzony spód wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia się ciasta przez około 20 minut.

    Spód ciasta w piekarniku.

Nadzienie:

  • Krok 6

    Jabłka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne. Następnie pokrój jabłka w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

    Pokrojone jabłka w kostkę w misie i na drewnianej desce.
  • Krok 7

    W garnku podgotuj przez około 10 minut jabłka z cukrem, pod koniec dodaj cynamon i wymieszaj.

    Pokrojone jabłka z cynamonem Dr. Oetkera na kuchence.
  • Cynamon cejloński

    Doskonały do szarlotki! Świetnie sprawdzi się również do innych wypieków i deserów!

  • Krok 8

    Jabłka wyłóż na podpieczony spód.

    Podprażone jabłka wyłożone na spód ciasta.
  • Krok 9

    Schłodzone w zamrażarce ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C. Piecz przez ok. 45 minut.

    Starte ciasto kruche na warstwie jabłek.
  • Krok 10

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczona szarlotka.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-na-kruchym-ciescie

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej