1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jab艂kami
  4. Szarlotka na kruchym cie艣cie

Szarlotka na kruchym cie艣cie

Szarlotka na kruchym cie艣cie (spodzie) z lask膮 wanilii
Szarlotka na kruchym cie艣cie (spodzie) z lask膮 wanilii
Dr. Oetker - zdj臋cie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
4.89/5 37 ocen

Szybka szarlotka na kruchym cie艣cie to klasyka w najlepszym wydaniu!馃崗 Smak nadzienia z jab艂ek doskonale podkre艣la cynamon i pasta waniliowa.  Szarlotk臋 przygotowuje si臋 bardzo szybko i prosto. Z jej przygotowaniem poradzi sobie ka偶dy! Kruchy spód + aromatyczne i pyszne nadzienie = pyszna, krucha szarlotka! 

Po ostudzeniu mo偶esz oprószy膰 szarlotk臋 cukrem pudrem lub podawa膰 j膮 na ciep艂o z lodami waniliowymi. Koniecznie wypróbuj ten przepis! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto na szarlotk臋:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Tortownica wy艂o偶ona papierem do pieczenia.
  • Tortownice

    Szeroki wyb贸r wysokiej jako艣ci tortownic znajdziesz w naszym Sklepie Wszystkiego S艂odkiego

  • Krok 2

    M膮k臋 przesiej do miski, dodaj pokrojone mas艂o, cukier puder, past臋 waniliow膮 oraz jajko.

    M膮ka pszenna w misie. Obok pokrojone mas艂o, cukier puder, pasta z wanilii Dr. Oetkera oraz jajko.
  • Krok 3

    Zagnie膰 do po艂膮czenia si臋 sk艂adników i podziel na dwie cz臋艣ci. 

    Zagniecione ciasto kruche, podzielone na dwie cz臋艣ci.
  • Krok 4

    Po艂ow膮 porcji ciasta wy艂ó偶 dno tortownicy i odstaw do sch艂odzenia. Drug膮 porcj臋 ciasta wstaw do zamra偶arki na czas przygotowywania ciasta.

    Tortownica wy艂o偶ona kruchym ciastem.
  • Krok 5

    Sch艂odzony spód wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia si臋 ciasta przez oko艂o 20 minut.

    Sp贸d ciasta w piekarniku.

Nadzienie:

  • Krok 6

    Jab艂ka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne. Nast臋pnie pokrój jab艂ka w kostk臋 i skrop sokiem z cytryny.

    Pokrojone jab艂ka w kostk臋 w misie i na drewnianej desce.
  • Krok 7

    W garnku podgotuj przez oko艂o 10 minut jab艂ka z cukrem, pod koniec dodaj cynamon i wymieszaj.

    Pokrojone jab艂ka z cynamonem Dr. Oetkera na kuchence.
  • Cynamon cejlo艅ski

    Doskona艂y do szarlotki! 艢wietnie sprawdzi si臋 r贸wnie偶 do innych wypiek贸w i deser贸w!

  • Krok 8

    Jab艂ka wy艂ó偶 na podpieczony spód.

    Podpra偶one jab艂ka wy艂o偶one na sp贸d ciasta.
  • Krok 9

    Sch艂odzone w zamra偶arce ciasto zetrzyj na tarce na warstw臋 jab艂ek. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C. Piecz przez ok. 45 minut.

    Starte ciasto kruche na warstwie jab艂ek.
  • Krok 10

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczona szarlotka.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-na-kruchym-ciescie

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej