Szarlotka na kruchym cie艣cie
Szybka szarlotka na kruchym cie艣cie to klasyka w najlepszym wydaniu!馃崗 Smak nadzienia z jab艂ek doskonale podkre艣la cynamon i pasta waniliowa. Szarlotk臋 przygotowuje si臋 bardzo szybko i prosto. Z jej przygotowaniem poradzi sobie ka偶dy! Kruchy spód + aromatyczne i pyszne nadzienie = pyszna, krucha szarlotka!
Po ostudzeniu mo偶esz oprószy膰 szarlotk臋 cukrem pudrem lub podawa膰 j膮 na ciep艂o z lodami waniliowymi. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto na szarlotk臋:
-
Krok 1
Dno tortownicy o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Tortownice
Szeroki wyb贸r wysokiej jako艣ci tortownic znajdziesz w naszym Sklepie Wszystkiego S艂odkiego
-
Krok 2
M膮k臋 przesiej do miski, dodaj pokrojone mas艂o, cukier puder, past臋 waniliow膮 oraz jajko.
-
Krok 3
Zagnie膰 do po艂膮czenia si臋 sk艂adników i podziel na dwie cz臋艣ci.
-
Krok 4
Po艂ow膮 porcji ciasta wy艂ó偶 dno tortownicy i odstaw do sch艂odzenia. Drug膮 porcj臋 ciasta wstaw do zamra偶arki na czas przygotowywania ciasta.
-
Krok 5
Sch艂odzony spód wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia si臋 ciasta przez oko艂o 20 minut.
Nadzienie:
-
Krok 6
Jab艂ka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne. Nast臋pnie pokrój jab艂ka w kostk臋 i skrop sokiem z cytryny.
-
Krok 7
W garnku podgotuj przez oko艂o 10 minut jab艂ka z cukrem, pod koniec dodaj cynamon i wymieszaj.
-
Krok 8
Jab艂ka wy艂ó偶 na podpieczony spód.
-
Krok 9
Sch艂odzone w zamra偶arce ciasto zetrzyj na tarce na warstw臋 jab艂ek. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C. Piecz przez ok. 45 minut.
-
Krok 10
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-na-kruchym-ciescie |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze