Cynamonowe ślimaczki z waniliową polewą


Dzisiaj naszła mnie ochota na drożdżowe ciastka, dlatego przygotowałam pyszne drożdżowe ślimaczki z aromatyczną polewą. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
W pierwszej kolejności zrób rozczyn: drożdże wsyp do małej miseczki, dodaj do nich łyżkę cukru i trochę ciepłego mleka. Wszystko wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
-
Krok 2
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, pozostałą część cukru, jajka, resztę mleka i przygotowany rozczyn. Całość zagnieć, a następnie dodaj roztopione masło i wyrabiaj dalej, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Następnie pozostaw je w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Nadzienie:
-
Krok 3
W miseczce połącz miękkie masło, brązowy cukier, cynamon, odrobinę soli i wszystko razem utrzyj na gładką masę.
Ciasto:
-
Krok 4
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat lekko oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 40 x 50 cm.
-
Krok 5
Nadzienie wyłóż na ciasto porcjami i równomiernie rozprowadź je po całej powierzchni. Możesz to zrobić łyżką lub po prostu użyć dłoni, wówczas jest szybciej i dokładniej. Nadzienie dokładnie rozprowadź po całym cieście, bez zostawiania marginesów po bokach.
-
Krok 6
Gotowe ciasto zwiń w niezbyt ciasny rulon i za pomocą noża potnij go na krążki, które ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia.
-
Krok 7
Wyrośnięte ślimaczki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w temperaturze 180°C.
Polewa:
-
Krok 8
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i łyżeczką wyskrob z niej ziarenka. Serek, sok z cytryny, cukier puder oraz ziarenka wanilii przełóż do miski i dokładnie wymieszaj łyżką.
-
Krok 9
Jeszcze ciepłe ślimaczki posmaruj polewą.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze