1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Sernik gotowany z kajmakiem

Sernik gotowany z kajmakiem

Sernik gotowany z kajmakiem - Wszystkiego Słodkiego
Sernik gotowany z kajmakiem - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

W przepisie występują herbatniki, co znacznie skraca czas przygotowania. Masa serowa dzięki dodatkowi budyniu śmietankowego ma zwartą konsystencję i niczym nie różni się od swojego tradycyjnego, pieczonego odpowiednika.  Dodatek prawdziwej wanilii sprawia, że sernik gotowany, mimo iż prosty i szybki w przygotowaniu, nabiera wykwintności, a szczypta soli w polewie kajmakowej delikatnie przełamuje słodycz ciasta. Z pewnością sernik gotowany z kajmakiem zagości w Twojej kuchni na dłużej!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie sernika gotowanego z kajmakiem:

  • Krok 1

    Masło rozpuść w rondelku na średnim ogniu, uważając, żeby się nie przypaliło. Dodaj cukier i ziarenka z rozciętej laski wanilii. Wymieszaj.

  • Krok 2

    Następnie dodaj twaróg i jajka, mieszając energicznie rózgą do całkowitego połączenia składników. Gotuj jeszcze przez kilka minut uważając, żeby nie przypalić masy. Powinna być gorąca, ale nie bulgotać.

  • Krok 3

    Budynie wymieszaj z mlekiem w osobnym naczyniu i dodaj do gorącej masy. Mieszaj nieprzerwanie, aż masa nabierze gęstej, budyniowej konsystencji.

  • Budyń śmietankowy

    Pyszny deser, a także idealny dodatek do sernika

    Budyń śmietankowy
  • Krok 4

    Przygotuj foremkę o wymiarach 22 x 33 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a dno wyłóż pierwszą warstwą herbatników.

  • Krok 5

    Na ułożone herbatniki wyłóż połowę gorącej masy budyniowej. Na jej wierzchu ułóż kolejną warstwę herbatników, zalej resztą masy budyniowej i przykryj pozostałymi herbatnikami.

  • Krok 6

    Masę krówkową podgrzej, aż nabierze lekko płynnej konsystencji. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Masę wylej na przygotowane ciasto i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/sernik-gotowany-z-kajmakiem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej