Sernik gotowany z kajmakiem
W przepisie występują herbatniki, co znacznie skraca czas przygotowania. Masa serowa dzięki dodatkowi budyniu śmietankowego ma zwartą konsystencję i niczym nie różni się od swojego tradycyjnego, pieczonego odpowiednika. Dodatek prawdziwej wanilii sprawia, że sernik gotowany, mimo iż prosty i szybki w przygotowaniu, nabiera wykwintności, a szczypta soli w polewie kajmakowej delikatnie przełamuje słodycz ciasta. Z pewnością sernik gotowany z kajmakiem zagości w Twojej kuchni na dłużej!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie sernika gotowanego z kajmakiem:
-
Krok 1
Masło rozpuść w rondelku na średnim ogniu, uważając, żeby się nie przypaliło. Dodaj cukier i ziarenka z rozciętej laski wanilii. Wymieszaj.
-
Krok 2
Następnie dodaj twaróg i jajka, mieszając energicznie rózgą do całkowitego połączenia składników. Gotuj jeszcze przez kilka minut uważając, żeby nie przypalić masy. Powinna być gorąca, ale nie bulgotać.
-
Krok 3
Budynie wymieszaj z mlekiem w osobnym naczyniu i dodaj do gorącej masy. Mieszaj nieprzerwanie, aż masa nabierze gęstej, budyniowej konsystencji.
-
Budyń śmietankowy
Pyszny deser, a także idealny dodatek do sernika
-
Krok 4
Przygotuj foremkę o wymiarach 22 x 33 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a dno wyłóż pierwszą warstwą herbatników.
-
Krok 5
Na ułożone herbatniki wyłóż połowę gorącej masy budyniowej. Na jej wierzchu ułóż kolejną warstwę herbatników, zalej resztą masy budyniowej i przykryj pozostałymi herbatnikami.
-
Krok 6
Masę krówkową podgrzej, aż nabierze lekko płynnej konsystencji. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Masę wylej na przygotowane ciasto i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/sernik-gotowany-z-kajmakiem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze