1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Lifestyle
  4. Napoje i drinki bezalkoholowe - trend kulinarny 2020

Napoje i drinki bezalkoholowe - trend kulinarny 2020

napoje i drinki bezalkoholowe trend kulinarny 2020 Wszystkiego Słodkiego
napoje i drinki bezalkoholowe trend kulinarny 2020 Wszystkiego Słodkiego
Zaktualizowano:

Dieta, ciąża, sportowy tryb życia czy kwestie zdrowotne to najczęstsze powody, dla których rezygnujemy z napojów alkoholowych. Często jest też tak, że zwyczajnie nie mamy ochoty i nastroju na procentowe szaleństwa lub czeka nas ciężki dzień, a wizja bólu głowy o poranku to najmniej pożądana sprawa.

Rośnie również świadomość w kwestii negatywnych skutków spożywania alkoholu i lwia część osób - nawet ta, która do tej pory nie wyobrażała sobie piątkowego wieczoru ze znajomymi bez ulubionego drinka - świadomie i z własnej woli rezygnuje ze swoich dotychczasowych rytuałów. Trend ten jest coraz bardziej widoczny wśród młodych ludzi, którzy poświęcają się pracy i bardzo często muszą być w stałej gotowości i dyspozycyjności, co niestety nie idzie w parze z wieczornymi szaleństwami.

Dlatego moda na napoje bezalkoholowe przychodzi na ratunek jako tegoroczny trend kulinarny i zyskuje coraz więcej zwolenników. Świetnie wpisuje się życie w duchu fit i selfcare , gdzie zdrowie i dobre samopoczucie mają ogromne znaczenie.


Alkohole bez procentów - jaki mamy wybór?

Piwo bezalkoholowe nie odchodzi do lamusa. Na rynku dostępnych jest coraz więcej kompozycji smakowych, a wybór naprawdę jest spory. Już nie tylko nieśmiertelne jabłko czy cytryna, ale piwa z dodatkiem mango, trawy cytrynowej, mandarynki czy granatu kuszą nas na półkach zwłaszcza latem, bo to właśnie wtedy najczęściej po nie sięgamy, szukając orzeźwienia.

 

Również amatorzy rzemieślniczych browarów mają w czym wybierać. Piwa pszeniczne, ciemne czy IPA dostępne są od niedawna w wersji 0%. I smakowo wcale nie ustępują swoim procentowym odpowiednikom.

 

Inne trunki co prawda nie są jeszcze tak bardzo ogólnodostępne, ale przy odrobinie wysiłku możemy znaleźć bezalkoholowe wina, szampany, a nawet gin! 


Mocktail - o co w tym chodzi?

Nowym, i coraz bardziej zyskującym na popularności trendem, są mocktaile - czyli koktajle często zainspirowane znanymi i sprawdzonymi klasykami jak mojito czy daiquiri, jednak bez dodatku alkoholu. Sama nazwa pochodzi z języka angielskiego i jest grą słów 'mock', czyli udawać, oraz 'cocktail'. Jest to świetna alternatywa nie tylko dla zdeklarowanych kierowców, którym w zaszczycie przypada odwożenie wszystkich współbiesiadników do domów, ale dla wszystkich osób, które z wielu względów świadomie rezygnują z alkoholu, mając jednocześnie większe oczekiwania niż szklanka soku pomarańczowego sączonego przez wieczór.

 

Do wzrostu popularności mocktaili przyczynił się Dry January, czyli Trzeźwy Styczeń. Jest to kampania zdrowotna, zapoczątkowana w Wielkiej Brytanii, gdzie po obfitującym w spotkania towarzyskie i przyjęcia grudniu, na których Brytyjczycy nie odmawiają sobie alkoholu, ludzie całkowicie rezygnują z procentowych napojów przez cały styczeń głównie dla korzyści zdrowotnych. Mówi się, że już podczas tych 4 tygodni abstynencji można zauważyć wyraźne zmiany w organizmie - zmienia się sylwetka, poprawia jakość snu oraz wzrasta odporność. 

  • Przepis Virgin Mojito - klasyczny drink bezalkoholowy

    Wypróbuj nasz przepis na klasyczne mojito w wersji bez alkoholu. 🍹

    moctail drink bezalkoholowy Virgin Mojito

Koktajle nie tylko na mieście. Jak przygotować bezalkoholowe napoje w domu?

 

W odpowiedzi na potrzeby gości coraz więcej modnych restauracji i pubów wprowadza do swoich kart bezalkoholowe pozycje. Barmani i wysokiej klasy specjaliści od trunków prześcigają się w przepisach na bezalkoholowe drinki. Z założenia mają nie odbiegać wyglądem od swoich procentowych odpowiedników, czyli nadal obowiązuje zabawa kolorem, przystrojenie egzotycznymi owocami, ziołami i kwiatami czy wprowadzenie elementów kuchni molekularnej, która daje spektakularne efekty przy koktajlach.

 

Również smak nie jest bez znaczenia - bardzo często nie rozróżnimy czy dany napój nie zawiera grama alkoholu. Składniki takie jak rozmaryn, kwiaty bzu, matcha czy hibiskus to nieodłączne elementy koktajli, które zdominują tegoroczne spotkania towarzyskie.

 

 A jeśli sami chcemy sprawdzić się w roli barmana? Jak zaskoczyć swoich gości oryginalnymi drinkami dając im jednocześnie możliwość wyboru opcji bez procentów?

 

Tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia. Nie potrzebujemy specjalistycznych barmańskich przyborów czy niezliczonej ilości smakowych syropów. Na początek wystarczy podstawowy shaker, w którym sprawnie zmieszamy składniki naszych koktajli, ale nie jest to niezbędny gadżet. W roli bazy świetnie sprawdzi się zwykła woda gazowana, która pod wpływem dodatków zmieni się w magiczny eliksir. Od naszych preferencji zależy czy przygotujemy drinki słodkie czy kwaśne, a może te na bazie mleczka kokosowego, kawy czy śmietanki. Świetnym rozwiązaniem są kostki lodu z zamrożonymi kawałkami owoców czy jadalnych kwiatów - będą stanowiły ciekawy element dekoracji i z pewnością zaskoczą naszych gości. 

  • Lemoniada grapefruitowa z wanilią i rozmarynem

    Naszą kolejną propozycją do przygotowania w domu na pierwszy ogień jest grapefruitowa lemoniada, która dzięki dodatkowi rozmarynu świetnie wpisuje się w obecne trendy, a także przyniesie orzeźwienie w nadchodzące ciepłe dni! ☀️

    lemoniada grapefruitowa z wanilią i rozmarynem
Zobacz tę inspirację na WS.pl


Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/napoje-i-drinki-bezalkoholowe-trend-kulinarny-2020

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej