1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Formy silikonowe - jak ich używać?

Formy silikonowe - jak ich używać?

formy silikonowe Silikomart
formy silikonowe Silikomart
Zaktualizowano:

Nowoczesne torty musowe 🍰i monoporcje 🍮 bardziej przypominające dzieła sztuki niż desery 👩‍🎨 Proste, geometryczne kształty lub fantazyjne wzory. Naprawdę jest w czym wybierać! Formy silikonowe coraz śmielej wkraczają na cukiernicze salony i stają w szranki z tradycyjnymi, metalowymi formami do pieczenia.

Jeśli szukasz odpowiedzi, co jest takiego niezwykłego w formach silikonowych i dlaczego warto je wybrać, tworząc ciasta i desery, zapraszamy do krótkiego poradnika. Dowiesz się także, czy korzystanie z form silikonowych jest bezpieczne i jak ich używać, aby służyły nam jak najdłużej!


Rodzaje form silikonowych

Formy silikonowe najczęściej wykorzystuje się do tortów i deserów na bazie musu. Dzięki swoim właściwościom mogą być wykorzystywane do pieczenia ciast w piekarniku, a także do mrożenia deserów w bardzo niskich temperaturach.

Dostępne na rynku formy silikonowe to przede wszystkim formy do ciast i tortów (a także finezyjnych rolad), formy do niewielkich deserów, tzw. monoporcji, oraz formy do wsadów (z ich pomocą przygotujesz np. owocowe żelki, które po stężeniu wsadzisz w środek formy na etapie tworzenia słodkości). 

 

  • Formy silikonowe do ciast i tortów

    Nowoczesne torty musowe szturmem zdobywają serca i podniebienia miłośnikow słodkości. Oprócz skrywanych wewnątrz fantastycznych smaków, wyglądają jak prawdziwe dzieła sztuki. Precyzyjne kształty, linie, zagłębienia to zasługa silikonowych form, bez których przygotowanie takich cudów byłoby prawie niemożliwe. 

    Jesteś miłośnikiem klasyki? Postaw na geometryczne, proste formy jak Perla czy Tower. A jeśli fascynuje Cię abstrakcja i nieoczywiste kształty, z pewnością spodoba Ci się ciasto przygotowane w formie Buche Quenelle.

  • Formy silikonowe do monoporcji

    Desery do złudzenia imitujące prawdziwe owoce, zgrabne serduszka czy nowoczesne zakręcone gniazdka. Mnogość kształtów pozwala naprawdę poszaleć w temacie monoporcji. 

    Forma silikonowa posiada tzw. gniazda, czyli wgłębienia, które wypełniamy ciastem czy musem. Zazwyczaj na jednej formie jest to od 4 do 6 gniazd, co pozwala na jednoczesne przygotowanie kilku deserów. 

    Możesz upiec babeczki w wybranym kształcie lub przygotować musowe monoporcje, czyli warstwowe desery na bazie musu z użyciem śmietanki.

    forma silikonowa serca
  • Formy silikonowe do wsadów

    Z pomocą form silikonowych do wsadów przygotujesz żelki owocowe, które następnie ułożysz w docelowej formie do deseru lub ciasta jako jedną z warstw. 

    Możesz wykorzystać galaretkę lub owocowe puree z dodatkiem żelatyny lub agaru. Po stężeniu żelkę wyciśnij delikatnie z formy i umieść w deserze. 

    Formy możesz też wypełnić czekoladą, praliną czy karmelem i wykorzystać przy tworzeniu wnętrza deserów lub do ich dekoracji.

    forma silikonowa mini półkule
  • Zestawy do tart

    Kruche ciasto to Twoja wielka miłość i przygotowując słodkości najczęściej stawiasz na tartę? Zestaw do tarty lub mini tartaletek to coś dla Ciebie! Składa się z perforowanego ringu do wypieku spodu z kruchego ciasta oraz silikonowej formy, w której przygotujesz warstwę kremu lub musu. 

    Perforowany rant to pewność, że ciasto będzie idealnie i równo wypieczone, a silikonowa forma nada Twojej tarcie oryginalny i zaskakujący wygląd. Geometryczna jodełka z zestawem Graphique, a może idealnie kształtne beziki przy pomocy zestawu do tarty Meringue? Wybierz swój ulubiony wzór i przygotuj deser, którego Twoi goście na długo nie zapomną!

    zestaw do tarty

Dlaczego warto wybrać formy silikonowe?

Formy silikonowe, dzięki swoim oryginalnym i dekoracyjnym wzorom, pozwolą Ci łatwo stworzyć desery i torty jak z najlepszych cukierni. Gotowa forma nadaje ciastom pożądany kształt - nie musisz samodzielnie lepić czy wycinać małych, uroczych deserków.

Formy można łatwo wyczyścić z pozostałości ciasta czy kremu. Właściwości silikonu sprawiają, że resztki produktów sprawnie odchodzą od formy, dzięki czemu nie trzeba jej godzinami szorować, aby doprowadzić do porządku.

Formy silikonowe to cukiernicze 2 w 1 - nadają się zarówno do pieczenia, jak i mrożenia. Silikon, z którego wykonane są formy Silikomart, to wysokiej jakości nieprzywierający materiał, odporny na temperatury aż od -60°C do +230°C.  Przygotujesz zatem tradycyjne, pieczone ciasta, jak i nowoczesne torty musowe czy eleganckie monorpocje.

Formy są niezwykle elastyczne - nie tracą formy i nie odkształcają się, dlatego jest to produkt na lata, nawet przy częstym i intensywnym używaniu.

Silikon jest również neutralny w smaku i zapachu, dzięki czemu podczas pieczenia i mrożenia nic nie przenika do naszych ciast i deserów. 


Czy formy silikonowe są bezpieczne?

Formy silikonowe wykonane ze sprawdzonych, wysokiej jakości materiałów, są jak najbardziej bezpieczne dla zdrowia. Odporne na skrajnie niskie i wysokie temperatury, nie wydzielają podczas pieczenia czy mrożenia żadnych szkodliwych substancji. Sam silikon nie jest toksyczny, a także nie wywołuje reakcji alergicznych.

Ważne jest, żeby kupować akcesoria kuchenne, w tym formy silikonowe, ze sprawdzonych źródeł  - producent na opakowaniu powinien zamieścić oznaczenia, z jakiego materiału wykonana jest forma, na jakie temperatury jest odporna i czy posiada atest do kontaktu z żywnością. Warto zatem postawić na produkty wysokiej jakości - mamy pewność, co użyto do ich produkcji, oraz że są bezpieczne dla naszego zdrowia.


Jak używać form silikonowych?

Formy silikonowe doskonale sprawdzają się do pieczenia i mrożenia. Można je także bezpiecznie myć w zmywarce, jednak nie powinno używać się przy tym silnych detergentów. Czasami zaleca się posmarowanie formy tłuszczem przed pierwszym użyciem - nie jest to jednak konieczne.

Przed napełnieniem formy silikonowej masą (niezależnie od tego, czy będziemy ciasto piec czy mrozić), warto położyć ją na blaszce. Forma jest elastyczna i bez sztywnej podkładki masa wyleje się przy przenoszeniu formy. 

Formy silikonowe są bardzo elastyczne i jednocześnie odporne na odkształcenia, dlatego możemy przechowywać je np. zwinięte w rulon - zajmują niewiele miejsca w szafce czy pudełku.

 

 

  • Pieczenie w formie silikonowej

    Jeśli chcesz upiec klasyczny biszkopt czy inne ciasto w silikonowej formie, nie musisz jej smarować tłuszczem ani wykładać papierem do pieczenia. Nieprzywierające właściwości silikonu sprawiają, że upieczone ciasto z łatwością odchodzi od formy. Masę wystarczy po prostu przelać do formy i piec według instrukcji w przepisie. 

    Aby uniknąć problemów z wyjmowaniem ciasta z foremki silikonowej, pamiętaj, że nalepiej sprawdzą się tutaj przepisy na ciasta babkowe czy muffinki.

    Ciasto najlepiej wyjąć z formy po wystygnięciu - mamy wówczas pewność, że w całości odejdzie do formy i nienaruszone zachowa swój kształt. 

  • Mrożenie ciast w formie silikonowej

    Formy silikonowe idealnie sprawdzą się do przygotowania lodów, monoporcji czy tortów musowych. Możesz ułożyć w formie kilka warstw deseru: zacznij od wylania niewielkiej ilości musu, wyłóż żelkę lub wsad owocowy, ponownie zalej musem i przykryj np. cienkim biszkoptem (nie jest to konieczne, sam mus również będzie dobrym rozwiązaniem). 

    Formę silikonową wypełnioną musem należy dobrze zamrozić - co najmniej przez 6 godzin, a najlepiej przez całą noc. Jest to również pomocne przy rozłożeniu pracy na etapy - wypełnioną musem formę możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w zamrażarce do momentu wyciągnięcia i dekoracji. Gotowe ciasta i desery możesz oblać lustrzaną glazurą lub pokryć jadalnym zamszem.

    Zamrożone ciasto należy wyjąć z formy od razu po wyjęciu z zamrażarki - czasami wymaga to niewiekiego wysiłku. Deser lub ciasto należy wycisnąć i wypchnąć, wyginając formę i wywracając ją na drugą stronę.


Co można przygotować w formie silikonowej?

Zobacz nasze sprawdzone przepisy z wykorzystaniem form silikonowych 😍

Wiele rodzajów form silikonowych do tart, ciast i monoporcji znajdziesz w naszym sklepie TUTAJ

  • Roślinna szarlotka alpejska

    Jeśli przerobiłaś już szarlotkę na wszystkie możliwe sposoby, sprawdź nasz przepis na roślinną szarlotkę alpejską z wykorzystaniem zestawu do tart. Wygląda imponująco, a do tego smak szarlotki otuli Cię niczym najmilszy kocyk w jesienne popołudnie.

    Kruche ciasto, masa jabłkowo - karmelowa i śmietankowy mus z dodatkiem wanilii!

    roślinna szarlotka alpejska
  • Leśny mech monoporcja

    Klasyk sprzed lat, czyli leśny mech. Tym razem w formie eleganckiej monoporcji, która w środku skrywa szpinakowy biszkopt, aksamitny mus z dodatkiem białej czekolady oraz żelkę z owoców leśnych. Zobaczcie też, co zrobić, żeby deser miał taki soczysty, zielony kolor na zewnątrz!

    leśny mech monoporcja
Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/formy-silikonowe-jak-ich-uzywac

Komentarze

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej