1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak kroić tort?

Jak kroić tort?

Zaktualizowano:

Niedbałe i nieprzemyślane krojenie tortu może zepsuć nawet najpiękniej udekorowane ciasto. Chyba każdy z nas otrzymał kiedyś na deserowym talerzyku mało apetyczną porcję czegoś, co jeszcze przed chwilą cieszyło oko i zaostrzało apetyt na deser.

Krojenie tortów, zwłaszcza tych wysokich i o większej średnicy, nie raz powoduje stres, a rozlatujące się podczas dzielenia porcje nie zachęcają do jedzenia. 

Sprawdź, o czym pamiętać podczas krojenia tortu. Podpowiadamy też dwa sposoby na porcjowanie ciasta - tak, aby każdy z gości otrzymał równy, estetyczny kawałek. Metody te pozwalają na uzyskanie nawet niewielkich porcji, które nadal wyglądają zgrabnie i powodują wzmożony ruch ślinianek! 🍰🍰🍰


1. Przygotuj tort do krojenia

Temperatura tortu przy krojeniu jest bardzo istotna! Zwłaszcza tortu otynkowanego kremem maślanym - po kilku godzinach w lodówce robi się twardy niczym kostka masła i każdy ruch nożem powoduje kruszenie i łamanie tynku. W efekcie, kawałki ciasta rozlatują się i wyglądają mało estetycznie.

Aby krojenie poszło gładko, wyjmij tort z lodówki około 30 minut przed planowanym krojeniem. Krem, którym pokryty jest tort delikatnie się ociepli i będzie zdecydowanie lepiej współpracować.

Warto zdjąć z tortu wszystkie dekoracje które nie są jadalne lub mogą utrudniać krojenie, np. figurki z masy cukrowej.


2. Przygotuj niezbędne akcesoria do krojenia tortu

Najważniejszy jest nóż! Im dłuższy, tym łatwiej pokroisz nawet sporej wielkości tort jednym płynnym ruchem. Idealny będzie ostry, gładki nóż - bez ząbków, aby nie piłować biszkoptu i nie pokruszyć go.

Do krojenia przygotuj także wysokie, wąskie naczynie wypełnione gorącą wodą. Zanużone w niej ostrze noża ociepli się i łatwiej przekroi warstwy tortu. 

Pod ręką warto mieć także papierowe ręczniki, aby wycierać nóż po każdym przekrojeniu tortu. Opłukany w gorącej wodzie nóż i wytarty do sucha nie będzie pozostawiać śladów na kolejnych porcjach ciasta.

Dodatkowo, zaopatrz się w deskę do krojenia lub płaski talerz/tacę bez rantów. Poniżej zobaczysz, w jaki sposób ją wykorzystać podczas krojenia tortu.


Krojenie tortu w paski

Sposób krojenia "w paski" to świetna metoda dla wysokich tortów o dużej średnicy. Przy tej metodzie jesteśmy w stanie wykroić niewielkie, estetycznie wyglądające porcje w kształcie prostokątów, a sam tort podczas dzielenia nie rozlatuje się. To także świetna metoda jeśli na przyjęciu mamy niespodziewaną lub nadprogramową liczbę gości - pozwala ona na wykrojenie mniejszych, ale nadal zgrabnych kawałków tortu.

Mamy też pewność, że porcje są tej samej wielkości i ładnie prezentują się na talerzyku.

  • Krok 1

    Zaczynamy od krojenia tortu na "plasterki". Jednym sprawnym ruchem noża, zaczynając od wbicia ostrego czubka w krawędź tortu, odkrajamy pierwszy plaster. Przykładamy deskę do krojenia, na którą delikatnie kładziemy odkrojoną część. 

  • Krok 2

    Nasz plaster dzielimy na równe części, w zależności od tego, na ile porcji ostatecznie chcemy podzielić ciasto. Otrzymane kawałki ostrożnie przekładamy na talerzyki. 

    Tak samo postępujemy z pozostałą częścią tortu - odkrajamy kolejny plaster i dzielimy na porcje. 


Krojenie tortu "z koła"

Druga metoda, również idealna przy większych i wyższych tortach, polega na wycięciu w środku tortu niewielkiego koła, a następnie podzielenie zewnętrzego okręgu na równe prostokątne kawałki. Okrągłą część, która zostanie po podzieleniu "brzegów" kroimy tradycyjnie w trójkątne porcje.

Kawałki tortu o dużym promieniu bardzo łatwo się rozwarstwiają i w efekcie wyglądają mało estetycznie. Metoda "z koła" pozwala na podzielenie okrągłego tortu na zgrabne porcje.

  • Krok 1

    Na środku tortu, w równych odległościach od jego brzegu, odrysuj okrąg. Możesz do tego wykorzystać np. rant szklanki lub kieliszka do wina. Ostrym, zanurzonym w gorącej wodzie nożem wytnij delikatnie koło.

    Powstały dookoła okrąg podziel na równe części, przekładajać kolejno każdą porcję na talerzyk deserowy. 

    Pozostałe środkowe koło pokrój nożem na tradycyjne trójkątne porcje.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-kroic-tort

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej