1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort Pusheen

Tort Pusheen

Tort Pusheen z donutem i kolorowymi frędzelkami - Przepis Wszystkiego Słodkiego
Tort Pusheen z donutem i kolorowymi frędzelkami - Przepis Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Truskawkowy zawrót głowy, czyli najlepszy tort Pusheen z truskawkami, jaki tylko można przygotować 🍓🍓🍓Delikatny krem na bazie śmietanki i mascarpone przełożony intensywnie owocową frużeliną z truskawek. W środku czeka na Was także niespodzianka, czyli truskawkowa żelka 😻

Tak samo ważny jak wnętrze, jest również wygląd tortu🎂 Tym razem dekoracja z moim ulubionym motywem, czyli KOTKIEM🐈‍⬛ Jaka jestWasza ulubiona kocia postać? U mnie bez wątpienia (oczywiście zaraz po moim osobistym futrzaku) jest to Pusheen - szary, pękaty kotek, który zdecydownie przekracza skalę słodziakowatości.😻

Zrób tort Pusheen razem ze mną, krok po kroku, i przygotuj się na kocie szaleństwo w truskawkowym wydaniu!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopty (średnica 20 cm):

  • Krok 1

    Przygotuj dwie tortownice o średnicy 20 cm

    Jeżeli masz tylko jedną tortownicę, podziel składniki na pół i upiecz biszkopt na dwa razy.

    Dwie tortownice wyłożone papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.

    W misce mąka, obok opakowanie mąki i proszku do pieczenia.
  • Krok 3

    Jajka utrzyj z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji.

    Jajka w misie robota kuchennego. Obok cukier w misce.
  • Krok 4

    Dodaj ekstrakt waniliowy oraz wlej stopniowo olej.

    Utarte jajka z cukrem w misie, a obok opakowanie ekstraktu z wanilii.
  • Krok 5

    Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Najlepiej robić to za pomocą szpatuły.

    W misie utarte jajka z cukrem i olejem, a obok mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia.
  • Krok 6

    Rozłóż ciasto na biszkopt do dwóch przygotowanych wcześniej tortownic. Wstaw formy do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40 minut w trybie góra-dół.

    Dwie formy z ciastem na biszkopt.
  • Krok 7

     Po upieczeniu wyjmij z piekarnika , uderz lekko dnem formy o blat (połóż na nim ściereczkę) i odstaw do wystudzenia. Biszkopt najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu.

    Każdy z blatów przekrój na dwa.

    Upieczone biszkopty studzące się na kratce kuchennej.

Frużelina truskawkowa:

  • Krok 8

    Truskawki z cukrem podgrzej, dodaj rozrobioną w niewielkiej ilości wody skrobię i zagotuj, aż otrzymasz kisiel.

    W miseczce truskawki, obok cukier i rozmieszana w wodzie mąka ziemniaczana.
  • Krok 9

    Przestudź.

    Gotowa frużelina truskawkowa.

Żelka truskawkowa:

  • Krok 10

    Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Do garnka wsyp truskawki.. Dodaj cukier i zagotuj.

    W garnku truskawki. Obok napęczniała żelatyna i cukier w miseczce.
  • Krok 11

    Zblenduj zagotowane owoce, a następnie dodaj żelatynę i wymieszaj.

    W garnku zagotowane owoce. Obok blender ręczny.
  • Krok 12

    Przelej do formy silikonowej o średnicy 20 cm. Pozostaw żelkę do wystudzenia, a następnie przełóż ją do zamrażarki.

    Żelka truskawkowa w silikonowej formie.

Krem waniliowy:

  • Krok 13

    Do misy miksera z końcówką do ubijania przelej schłodzoną śmietankę oraz dodaj mascarpone i cukier puder. Ubijaj przez kilka minut do uzyskania sztywnej i gęstej konsystencji. Pod koniec ubijania dodaj ekstrakt waniliowy.

    W misie śmietanka, mascarpone i cukier puder. Obok ekstrakt waniliowy.
  • Krok 14

    Jeden biszkopt umieść w rancie cukierniczym. Blat posmaruj cienką warstwą kremu śmietankowego i ułóż na nim zamrożoną żelkę truskawkową. Przykryj ją warstwą kremu śmietankowego i nalóż drugi biszkopt.

    Warstwa tortu z żelką truskawkową.
  • Krok 15

    Zrób tamę z kremu śmietankowego, a na środek wyłóż frużelinę truskawkową. Nałóż cienką warstwę kremu śmietankowego i przykryj blatem biszkoptowym.

    Warstwa tortu z frużeliną truskawkową.
  • Krok 16

    Nałóż warstwę kremu śmietankowego i wyrównaj. Przykryj krem 4 biszkoptem. Tak przygotowany tort wstaw do lodówki.

    Dobrze schłodzony tort przełóż na podkład lub talerz i delikatnie wyciągnij z rantu cukierniczego.

    Złożone blaty biszkoptowe.

Krem maślany z białą czekoladą:

  • Krok 17

    Do garnka przełóż białą czekoladę i śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do całkowtego wystudzenia.

    Na blacie opakowanie białej czekolady i garnek ze śmietanką i białą czekoladą.
  • Krok 18

    Do misy miksera z końcówką do ucierania przełóż miękkie masło. Do masła dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i ubijaj masę do momentu powstania gęstego kremu maślanego.

    Na desce kostki masła. Obok masa maślana.
  • Krok 19

    Schłodzony tort otynkuj kremem dwa razy, za każdym razem schładzając tort.

    Otynkowany tort masą maślaną.

Dekorowanie:

  • Krok 20

    Z masy cukrowej utwórz kotka, donuty i frędzelki. Jak to zrobić krok po kroku zobacz tutaj.

    Pusheen z masy cukrowej trzymający donuta.
  • Krok 21

    Udekoruj tort kolorowymi piankami, bezikami, posypką i stworzonymi z masy cukrowej dekoracjom.

    Na blacie dodatki do dekoracji tortu pusheen.
  • Krok 22

    Tort Pusheen gotowy!😸 Teraz tylko wstaw go do lodówki i czekaj na swoich gości.

    Gotowy tort z pusheenem.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-pusheen

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej