Tort Pusheen
Truskawkowy zawrót głowy, czyli najlepszy tort Pusheen z truskawkami, jaki tylko można przygotować 🍓🍓🍓Delikatny krem na bazie śmietanki i mascarpone przełożony intensywnie owocową frużeliną z truskawek. W środku czeka na Was także niespodzianka, czyli truskawkowa żelka 😻
Tak samo ważny jak wnętrze, jest również wygląd tortu🎂 Tym razem dekoracja z moim ulubionym motywem, czyli KOTKIEM🐈⬛ Jaka jestWasza ulubiona kocia postać? U mnie bez wątpienia (oczywiście zaraz po moim osobistym futrzaku) jest to Pusheen - szary, pękaty kotek, który zdecydownie przekracza skalę słodziakowatości.😻
Zrób tort Pusheen razem ze mną, krok po kroku, i przygotuj się na kocie szaleństwo w truskawkowym wydaniu!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopty (średnica 20 cm):
-
Krok 1
Przygotuj dwie tortownice o średnicy 20 cm.
Jeżeli masz tylko jedną tortownicę, podziel składniki na pół i upiecz biszkopt na dwa razy.
-
Krok 2
Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 3
Jajka utrzyj z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji.
-
Krok 4
Dodaj ekstrakt waniliowy oraz wlej stopniowo olej.
-
Krok 5
Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Najlepiej robić to za pomocą szpatuły.
-
Krok 6
Rozłóż ciasto na biszkopt do dwóch przygotowanych wcześniej tortownic. Wstaw formy do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40 minut w trybie góra-dół.
-
Krok 7
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika , uderz lekko dnem formy o blat (połóż na nim ściereczkę) i odstaw do wystudzenia. Biszkopt najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu.
Każdy z blatów przekrój na dwa.
Frużelina truskawkowa:
-
Krok 8
Truskawki z cukrem podgrzej, dodaj rozrobioną w niewielkiej ilości wody skrobię i zagotuj, aż otrzymasz kisiel.
-
Krok 9
Przestudź.
Żelka truskawkowa:
-
Krok 10
Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Do garnka wsyp truskawki.. Dodaj cukier i zagotuj.
-
Krok 11
Zblenduj zagotowane owoce, a następnie dodaj żelatynę i wymieszaj.
-
Krok 12
Przelej do formy silikonowej o średnicy 20 cm. Pozostaw żelkę do wystudzenia, a następnie przełóż ją do zamrażarki.
Krem waniliowy:
-
Krok 13
Do misy miksera z końcówką do ubijania przelej schłodzoną śmietankę oraz dodaj mascarpone i cukier puder. Ubijaj przez kilka minut do uzyskania sztywnej i gęstej konsystencji. Pod koniec ubijania dodaj ekstrakt waniliowy.
-
Krok 14
Jeden biszkopt umieść w rancie cukierniczym. Blat posmaruj cienką warstwą kremu śmietankowego i ułóż na nim zamrożoną żelkę truskawkową. Przykryj ją warstwą kremu śmietankowego i nalóż drugi biszkopt.
-
Krok 15
Zrób tamę z kremu śmietankowego, a na środek wyłóż frużelinę truskawkową. Nałóż cienką warstwę kremu śmietankowego i przykryj blatem biszkoptowym.
-
Krok 16
Nałóż warstwę kremu śmietankowego i wyrównaj. Przykryj krem 4 biszkoptem. Tak przygotowany tort wstaw do lodówki.
Dobrze schłodzony tort przełóż na podkład lub talerz i delikatnie wyciągnij z rantu cukierniczego.
Krem maślany z białą czekoladą:
-
Krok 17
Do garnka przełóż białą czekoladę i śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do całkowtego wystudzenia.
-
Krok 18
Do misy miksera z końcówką do ucierania przełóż miękkie masło. Do masła dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i ubijaj masę do momentu powstania gęstego kremu maślanego.
-
Krok 19
Schłodzony tort otynkuj kremem dwa razy, za każdym razem schładzając tort.
Dekorowanie:
-
Krok 20
Z masy cukrowej utwórz kotka, donuty i frędzelki. Jak to zrobić krok po kroku zobacz tutaj.
-
Krok 21
Udekoruj tort kolorowymi piankami, bezikami, posypką i stworzonymi z masy cukrowej dekoracjom.
-
Krok 22
Tort Pusheen gotowy!😸 Teraz tylko wstaw go do lodówki i czekaj na swoich gości.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-pusheen |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze