W tej poradzie chcielibyśmy Ci pokazać jak możesz przygotować spody do ciast bez pieczenia z daktyli. Te suszone owoce w połączeniu z innymi składnikami tj. płatki owsiane czy orzechy świetnie sprawdzą się w tej roli.
Poznaj 3 przepisy na spody do ciast z daktyli. Świetnie sprawdzą się do tart, tartaletek czy serników na zimno. Wszystkie spody są wegańskie – nie zawierają mleka i jajek. Możesz je również przygotować w wersji bezglutenowej.
3 przepisy na spody do ciast z daktyli:
- Spód do ciasta z daktyli, płatków owsianych i migdałów
- Spód do ciasta z daktyli, nerkowców i wiórek kokosowych
- Ciemny spód z daktyli i kakao
1. Spód do ciasta z daktyli, płatków owsianych i migdałów
Pyszny spód do ciasta z suszonych daktyli, płatków owsianych i migdałów. Idealny do ciast bezglutenowych, wegańskich, a także jako baza do tarty. Smakuje obłędnie!
Składniki do spodu z daktyli, płatków owsianych i migdałów (na tortownicę o śr. 24 cm)
- 100 g daktyli
- 120 g płatków owsianych (jeżeli chcesz przygotować spód w wersji bezglutenowej, użyj płatków owsianych bez glutenu)
- 80 g migdałów
- 35 g oleju kokosowego
Sposób przygotowania spodu do ciasta z daktyli, płatków owsianych i migdałów
-
Krok 1
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia
-
Krok 2
Suszone daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Następnie odlej z nich wodę.
-
Krok 3
W melakserze zblenduj razem daktyle, migdały, płatki owsiane i olej kokosowy na jednolitą masę.
-
Krok 4
Tak przygotowaną masę przełóż do formy, dociśnij i odstaw do lodówki.
Przepis na tartę ze spodem z daktyli, płatków owsianych i orzechów
-
Tarta wegańska ze spodem z daktyli
Zobacz przepis na wegańską tartę banoffee pie ze spodem z daktyli.
2. Spód do ciasta z daktyli, nerkowców i wiórek kokosowych
Pyszne, chrupiące połączenie daktyli, nerkowców i wiórek kokosowych. Będzie stanowić świetną bazę do serników na zimno i tart.
Składniki na spód do ciasta z daktyli, nerkowców i wiórek kokosowych (na tortownicę o średnicy 20 cm):
- 80 g daktyli suszonych
- 130 g orzechów nerkowca
- 70 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania spodu z daktyli i wiórek kokosowych:
-
Krok 1
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Następnie odsącz je i wymieszaj z posiekanymi orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi. Wszystkie składniki wymieszaj w melakserze.
-
Krok 2
Masę przełóż do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij delikatnie do formy.
Przepis na sernik z orzechów nerkowca na spodzie z daktyli
-
Sernik z orzechów nerkowca na spodzie z daktyli
Zobacz przepis na sernik z nerkowców z jagodami.
3. Ciemny spód z daktyli z kakao
Ciemny spód z dodatkiem daktyli i kakao. Idealny do tart czekoladowych, ciast na zimno i ciast wegańskich.
Składniki na ciemny spód (na formę do tarty o śr. 25 cm):
- 100 g daktyli suszonych
- 20 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
- 30 g wiórków kokosowych
- 35 g oleju kokosowego
- 100 g płatków migdałów
Sposób przygotowania ciemnego spodu z daktyli:
-
Krok 1
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Następnie odsącz je.
-
Krok 2
W melakserze wymieszaj daktyle, kakao, wiórki kokosowe, olej kokosowy oraz płatki migdałów. Zblenduj aż do rozdrobnienia składników.
-
Krok 3
Masę przełóż do formy na tartę (również na jej brzegi) dociskając ją.
Przepis na tartę na ciemnym spodzie z daktyli
-
Tarta na ciemnym spodzie z daktyli
Zobacz przepis na tartę czekoladową na bazie kakao (bez mleka, jajek i mąki).
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/spod-do-ciasta-z-daktyli-przepisy |
Komentarze