1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka zebra

Babka zebra

babka zebra
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Dwusmakowa i dwukolorowa babka zebra to bardzo łatwa w przygotowaniu propozycja na deser. Pokochasz ją za puszystą fakturę i wilgotne ciasto, które rozpływa się w ustach. Gotową babkę przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub czekoladową polewą, która jeszcze bardziej nada jej czekoladow smak! 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta:

  • Krok 1

    Formę do pieczenia babki wysmaruj dokładnie roztopionym masłem.

    na blacie forma do pieczenia babki
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią.

    w misie robota kuchennego bosch ubite białka z cukrem z wanilią Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Miksując na wolnych obrotach dodawaj żółtka.

    w misie robota kuchennego bosch ciasto na babkę zebra
  • Krok 4

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj ją po łyżce do ciasta.

    robot kuchenny bosch z ciastem obok miseczka a mąką
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast
  • Krok 5

    Następnie dodawaj na przemian wodę i olej.

    robot kuchenny bosch z ciastem obok miarki z woda i olejem
  • Krok 6

    Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj.

    miseczki z ciastem na babkę zebra
  • Krok 7

    Do wysmarowanej masłem formy nakładaj na przemian po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta.

     

    forma do pieczenia babki z nieupieczonym ciastem
  • Krok 8

    Piecz w nagrzanym piekarniku około 50 minut w 180°C, do suchego patyczka. Po upływie około 10 minut upieczoną babkę wyciągnij z foremki i odstaw do wystudzenia. 

    upieczona babka zebra
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-zebra

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej