1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka z kakao i skórką pomarańczową

Babka z kakao i skórką pomarańczową

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Babka z kakao i skórką pomarańczową to sprawdzony przepis, który można przygotować nie tylko od święta. Ciemna, aromatyczna babka kakaowa, która jest alternatywą dla drożdżowych ciast, z dodatkiem zapachu skórki pomarańczowej z Włoch z serii Ze Świata Natury od Dr. Oetkera.  Babka z kakao jest wyjątkowo puszysta, pięknie wyrasta i bardzo zachęcająco wygląda.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz równomiernie kaszą manną. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

  • Krok 2

    Masło przełóż do miski i utrzyj z cukrem na jasny, puszysty krem. Stopniowo, cały czas miksując, dodawaj kolejno jajka.

  • Krok 3

    W osobnej misce przesiej mąki i kakao, wymieszaj z cukrem ze skórką pomarańczową i proszkiem do pieczenia.

  • Krok 4

    Składniki suche stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej, miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok 5

    Ciasto przełóż do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut, do suchego patyczka.

  • Krok 6

    Upieczoną babkę wystaw z piekarnika, odstaw na 10 minut, po czym ostrożnie wyciągnij z formy i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 7

    Po wystudzeniu babkę oprósz kakao.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej