Odwracane ciasto z pomarańczą
Sezon na cytrusy trwa! To właśnie o tej porze roku pomarańcze są najsłodsze i najbardziej soczyste. Dlaczego więc nie wykorzystać ich do pysznego, zimowego ciasta? 😉
Tym razem w wersji "do góry nogami" - plastry owoców ułożone są na dnie tortownicy i zalane pysznym i prostym ucieranym ciastem jogurtowym. Po upieczeniu wystarczy przełożyć tortownicę dnem do góry - w ten sposób powstaje odwracane ciasto z pomarańczą 🍊🍊🍊
Wilgotne i niezwykle aromatyczne, z pewnością umili grudniowe popołudnia i oczekiwanie na Święta 🎄
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto pomarańczowe:
-
Krok 1
Plastry pomarańczy wyłóż na dnie tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz również użyć ich w większej ilości, tak by na siebie nachodziły. Sok z połowy pomarańczy zagotuj z 3 łyżkami cukru i posmaruj nim dno formy.
-
Krok 2
Jajka ubij z cukrem na jasny, puszysty krem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Miksując przelej powoli olej, ekstrakt pomarańczowy i jogurt w temperaturze pokojowej.
-
Może się przydać
Cukier ze skórką pomarańczową z pomarańczy z Włoch, doskonały do ciast, deserów, napojów i grzanego wina.
-
Krok 3
Wmieszaj suche składniki.
-
Krok 4
Boki tortownicy wysmaruj masłem. Ciasto przełóż do formy. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
-
Krok 5
Piecz około 45 minut, do suchego patyczka. Po około 5 minutach obróć do góry dnem i wyciągnij ciasto.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/odwracane-ciasto-z-pomarancza |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze