1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka zebra

Babka zebra

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Dwusmakowa i dwukolorowa babka zebra to bardzo łatwa w przygotowaniu propozycja na deser. Pokochasz ją za puszystą fakturę i wilgotne ciasto, które rozpływa się w ustach. Gotową babkę przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub czekoladową polewą, która jeszcze bardziej nada jej czekoladow smak! 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Formę do pieczenia babki wysmaruj dokładnie roztopionym masłem.

    na blacie forma do pieczenia babki
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią.

    w misie robota kuchennego bosch ubite białka z cukrem z wanilią Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Miksując na wolnych obrotach dodawaj żółtka.

    w misie robota kuchennego bosch ciasto na babkę zebra
  • Krok 4

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj ją po łyżce do ciasta.

    robot kuchenny bosch z ciastem obok miseczka a mąką
  • Krok 5

    Następnie dodawaj na przemian wodę i olej.

    robot kuchenny bosch z ciastem obok miarki z woda i olejem
  • Krok 6

    Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj.

    miseczki z ciastem na babkę zebra
  • Krok 7

    Do wysmarowanej masłem formy nakładaj na przemian po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta.

     

    forma do pieczenia babki z nieupieczonym ciastem
  • Krok 8

    Piecz w nagrzanym piekarniku około 50 minut w 180°C, do suchego patyczka. Po upływie około 10 minut upieczoną babkę wyciągnij z foremki i odstaw do wystudzenia. 

    upieczona babka zebra

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej