Babka zebra
Dwusmakowa i dwukolorowa babka zebra to bardzo łatwa w przygotowaniu propozycja na deser. Pokochasz ją za puszystą fakturę i wilgotne ciasto, które rozpływa się w ustach. Gotową babkę przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub czekoladową polewą, która jeszcze bardziej nada jej czekoladow smak! 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta:
-
Krok 1
Formę do pieczenia babki wysmaruj dokładnie roztopionym masłem.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią.
-
Krok 3
Miksując na wolnych obrotach dodawaj żółtka.
-
Krok 4
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj ją po łyżce do ciasta.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 5
Następnie dodawaj na przemian wodę i olej.
-
Krok 6
Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 7
Do wysmarowanej masłem formy nakładaj na przemian po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta.
-
Krok 8
Piecz w nagrzanym piekarniku około 50 minut w 180°C, do suchego patyczka. Po upływie około 10 minut upieczoną babkę wyciągnij z foremki i odstaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-zebra |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze