1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Seromakowiec z musem brzoskwiniowym

Seromakowiec z musem brzoskwiniowym

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocen

Sernik z makiem, a może makowiec z serem? 😉 W przepisie na seromakowiec z musem brzoskwiniowym nie jest ważna nazwa, lecz ten wyjątkowy i niepowtarzalny SMAK! Jego znakiem rozpoznawczym jest kolorowa warstwowość- kakaowy kruchy spód pokryty miękką masą serową wypełniną makiem oraz one- SOCZYSTE BRZOSKWINIE, które perfekcyjne spajają tę słodką kompozycję. Wisienką stanowią tu kwiaty jadalne, które nadają pieknego kontrastu🌸


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Herbatniki pokrusz w malakserze lub przy pomocy wałka i wymieszaj z kakao. Masło rozpuść.

    na blacie miseczka z pokruszonymi herbatnikami z ciemnym kakao dr. oetkera oraz miseczka z roztopionym masłem
  • Krok 2

    Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.

    pokruszone ciasteczka z kakao na spód do ciasta seromakowiec
  • Krok 3

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem. Wyłóż przygotowaną masą, dokładnie ją dociskając i wyrównując łyżką.

    Piekarnik rozgrzej do 160°C.

    wyłożony spód w tortownicy do seromakowca

Masa serowa:

  • Krok 1

    Do misy przełóż twaróg, cukry, mielony mak oraz mąkę. Wymieszaj. Na końcu dodaj jajka i wmieszaj krótko do połączenia składników.

    w misie robota kuchennego bosch masa do seromakowca obok cukru z wanilią dr. oetkera
  • Krok 2

    Masę przełóż do tortownicy. Sernik piecz w kapieli wodnej. 

    Do formy z wyposażenia piekarnika ustawionej na najniższym poziomie piekarnika przelej dzbanek gotującej się wody.

    Na kratce ustawionej na środkowym poziomie wstaw sernik i piecz 10 minut, po tym czasie zmnijesz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 90 minut.

    Upieczony sernik odstaw do wystudzenia.

    w tortownicy seromakowiec nieupieczony

Mus brzoskwiniowy:

  • Krok 1

    Odcedź brzoskwinie z puszki.

    w miceczce odcedzone na sitku brzoskwinie w puszce
  • Krok 2

    Brzoskwinie przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładki mus.

    w szklanym naczyniu zblendowane brzoskwinie obok blender Bosch
  • Krok 3

    Żelatynę przesyp do miseczki i wymieszaj z syropem z brzoskwiń. Odstaw na kilka minut do napęcznienia żelatyny.

    w miseczce namoczona żelatyna Dr. Oetker
  • Krok 4

    Napęczniałą żelatynę rozpuść w krótko w mikrofalówce, pamiętając, że nie możemy jej zagotować. Możesz ją podgrzać w garnku na niskiej mocy palnika.

    napęczniała żelatyna w miseczce
  • Krok 5

    Do rozpuszczonej żelatyny dodaj najpierw dwie łyzki musu i wymieszaj, po czym przelej z powrotem do naczynia i dokładnie wymieszaj.

    naczynie z musem brzoskwiniowym, miseczka i seromakowiec na kratce
  • Krok 6

    Mus przelej na wystudzony sernik i wstaw na kilka godzin do ściągnięcia się musu.

    Przed podaniem udekoruj sernik posypując jego brzegi.

    w tortownicy seromakowiec z musem brzoskwiniowym

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej