1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Wielkanocna babka cytrynowa

Wielkanocna babka cytrynowa

wielkanocna babka cytrynowa z dodatkiem skórki z cytryny, upieczona w formie w kształcie jaja, ozdobiona cukrem pudrem i motywem zajączka i kwiatów - Wszystkiego Słodkiego
wielkanocna babka cytrynowa z dodatkiem skórki z cytryny, upieczona w formie w kształcie jaja, ozdobiona cukrem pudrem i motywem zajączka i kwiatów - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

🍋 Wielkanocna babka cytrynowa 🍋 to moja propozycja klasycznej babki, która z powodzeniem ozdobi Twój świąteczny stół! Tradycyjne ciasto urozmaicone cukrem ze skórką cytrynową od razu przywodzi na myśl Święta Wielkanocne. Cały urok babki tkwi w podaniu - forma w kształcie jajka i wielkanocny motyw (u mnie zajączka i kwiatów).🐇 Wytnij ulubiony szablon, połóż na cieście i oprósz cukrem pudrem. Wykonanie bardzo proste, a efekt wyszedł naprawdę uroczy.❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie wielkanocnej babki cytrynowej:

  • Krok 1

    Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.

    masło utarte z cukrem na jasną, puszystą masę w misce
  • Krok 2

    Stopniowo dodawaj jajka. Konsystencja masy zrobi się grudkowata, ale to normalne.

    masło utarte z cukrem i jajkami w misce, obok miseczka z mąką pszenną
  • Krok 3

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny i zmiksuj.

    ciasto na babkę cytrynową w misce po zmiksowaniu z mąką, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny
  • Krok 4

    Spód formy w kształcie jajka wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy. Piecz około 50 minut w 180°C do suchego patyczka.

    forma do pieczenia w kształcie jajka z dnem wyłożonym papierem do pieczenia

Dekoracja:

  • Krok 5

    Po upieczeniu i wystudzeniu babki cytrynowej, wyciągnij ją z formy, usuń papier do pieczenia i przełóż na paterę.

    Z papieru wytnij kształt zajączka i kwiatków (lub inny, dowolny motyw), umieść na babce i posyp ją cukrem pudrem.

  • Cukier puder w młynku 250 g

    Cukier puder w młynku to wygoda dekorowania ciast i deserów. Wystarczy, że przekręcisz go, a słodki pył udekoruje Twoje wypieki!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/przepis-na-wielkanocna-babka-cytrynowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej