1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Wielkanocna babka cytrynowa

Wielkanocna babka cytrynowa

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Wielkanocna babka cytrynowa to moja propozycja klasycznej babki, która z powodzeniem ozdobi Wasz świąteczny stół! Tradycyjne ciasto, urozmaicone cukrem ze skórką cytrynową to smak, który od razu przywodzi na myśl święta wielkanocne! Cały urok ciasta tkwi w podaniu, forma w kształcie jajka i wielkanocny motyw. Wytnij ulubiony szablon, połóż na cieście i oprósz cukrem pudrem. Wykonanie bardzo proste, a efekt wyszedł naprawdę uroczy. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasti:

  • Krok 1

    Masło utrzyj z cukrem na jasny krem.

  • Krok 2

    Stopniowo dodawaj jajka. Konsystencja masy zrobi się grudkowata, ale to normalne.

  • Krok 3

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny i zmiksuj.

  • Krok 4

    Spód formy w kształcie jajka wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy. Piecz około 50 minut w 180 °C do suchego patyczka.

Dekoracja:

  • Krok 5

    Po upieczeniu i wystudzeniu, wyciągnij ciasto z formy, usuń papier do pieczenia i przełóż na paterę.

    Z papieru wytnij kształt królika i kwiatków, umieść na upieczonym cieście i posyp cukrem pudrem.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej