Wielkanocna babka cytrynowa
🍋 Wielkanocna babka cytrynowa 🍋 to moja propozycja klasycznej babki, która z powodzeniem ozdobi Twój świąteczny stół! Tradycyjne ciasto urozmaicone cukrem ze skórką cytrynową od razu przywodzi na myśl Święta Wielkanocne. Cały urok babki tkwi w podaniu - forma w kształcie jajka i wielkanocny motyw (u mnie zajączka i kwiatów).🐇 Wytnij ulubiony szablon, połóż na cieście i oprósz cukrem pudrem. Wykonanie bardzo proste, a efekt wyszedł naprawdę uroczy.❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie wielkanocnej babki cytrynowej:
-
Krok 1
asło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
-
Krok 2
Stopniowo dodawaj jajka. Konsystencja masy zrobi się grudkowata, ale to normalne.
-
Krok 3
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny i zmiksuj.
-
Krok 4
Spód formy w kształcie jajka wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy. Piecz około 50 minut w 180°C do suchego patyczka.
Dekoracja:
-
Krok 5
Po upieczeniu i wystudzeniu babki cytrynowej, wyciągnij ją z formy, usuń papier do pieczenia i przełóż na paterę.
Z papieru wytnij kształt zajączka i kwiatków (lub inny, dowolny motyw), umieść na babce i posyp ją cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/przepis-na-wielkanocna-babka-cytrynowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze