1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babeczki z jagodami

Babeczki z jagodami

babeczki w kubeczkach z jagodami
Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Babeczki z jagodami. W lasach jest już pełno jagód, więc korzystam i dorzucam ich garść do wyjątkowych muffinek. Dzisiejszy przepis ma w sobie specjalny składnik – masę marcepanową! Nietypowe są również foremki, bo posłużyły mi za nie kubki! Na pewno zaskoczycie swoich gości podając im słodkości w takiej formie.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Jagody przebierz, umyj i osusz. 

  • Krok 2

    Marcepan zetrzyj na tarce (na wiórki) i dodaj do niego miękkie masło, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Całość zmiksuj na puszystą masę. 

  • Krok 3

    Następnie dodawaj kolejno jajka, miksując każde z nich około ½ minuty. 

  • Krok 4

    Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiej przez sitko i partiami do masy. Tuż przed końcem miksowania, dodaj śmietanę. 

  • Krok 5

    Do ciasta na koniec wsyp jagody i wymieszaj je za pomocą łyżki. 

  • Krok 6

    Kubki wysmaruj masłem i obsyp mąką, po czym nałóż do nich ciasto do około ¾ wysokości. Kubki ustaw na blasze z wyposażenia piekarnika i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 °C, na czas około 35 -40 minut.

  • Krok 7

    Babeczki z jagodami możesz podać na ciepło i na zimno. 

* Pamietaj aby do pieczenia wybrać kubki ceramiczne.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej