Babeczki z jagodami

Babeczki z jagodami. W lasach jest już pełno jagód, więc korzystam i dorzucam ich garść do wyjątkowych muffinek. Dzisiejszy przepis ma w sobie specjalny składnik – masę marcepanową! Nietypowe są również foremki, bo posłużyły mi za nie kubki! Na pewno zaskoczycie swoich gości podając im słodkości w takiej formie.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Jagody przebierz, umyj i osusz.
-
Krok 2
Marcepan zetrzyj na tarce (na wiórki) i dodaj do niego miękkie masło, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Całość zmiksuj na puszystą masę.
-
Krok 3
Następnie dodawaj kolejno jajka, miksując każde z nich około ½ minuty.
-
Krok 4
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiej przez sitko i partiami do masy. Tuż przed końcem miksowania, dodaj śmietanę.
-
Krok 5
Do ciasta na koniec wsyp jagody i wymieszaj je za pomocą łyżki.
-
Krok 6
Kubki wysmaruj masłem i obsyp mąką, po czym nałóż do nich ciasto do około ¾ wysokości. Kubki ustaw na blasze z wyposażenia piekarnika i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 °C, na czas około 35 -40 minut.
-
Krok 7
Babeczki z jagodami możesz podać na ciepło i na zimno.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze