Kostka ananasowo-kokosowa

Kostka ananasowo-kokosowa to ciasto przypominające powiew lata. :) Zapraszam na ciasto z ananasem i kremem budyniowym! Delikatne ciasto wykończone bezą kokosową, będzie wspaniałą propozycją na deser kończący karnawał. Serdecznie polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Beza kokosowa:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka ubij razem z cukrem do uzyskania sztywnej i lśniącej masy.
-
Krok 3
Dodaj mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do formy i piecz przez około 30-35 minut. Upieczoną bezę wyciągnij z piekarnika i wystudź.
Biszkopt:
-
Krok 4
Temperaturę piekarnika zwiększ do 180˚C. Spód formy o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 5
Białka oddziel od żółtek. Ubij je ze szczyptą soli. Ciągle miksując, stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy, do uzyskania sztywnej i lśniącej masy.
-
Krok 6
Delikatnie mieszając, dodawaj żółtka jedno po drugim.
-
Krok 7
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej. Stopniowo dodawaj ją do ciasta, delikatnie mieszając. Gdy konsystencja będzie jednolita, wlej masę do blachy i włóż do piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut.
-
Krok 8
Po upieczeniu, wyciągnij ciasto z piekarnika i zostaw w formie na 10 minut. Po tym czasie odwróć je do góry dnem. Zdejmij papier i zostaw do ostygnięcia.
Krem ananasowy:
-
Krok 9
Ananasa odcedź i pokrój w kostkę. Syrop przelej do garnuszka i podgrzej.
-
Krok 10
Śmietankę, żółtka i budyń wymieszaj. Przelej je do gorącego syropu.
-
Krok 11
Podgrzewaj ciągle mieszając rózgą, aż do zgęstnienia. Ściągnij z palnika i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 12
Masło z cukrem utrzyj mikserem do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo dodawaj do niego ostudzony budyń. Na koniec wmieszaj pokrojone cząstki ananasa.
-
Krok 13
Krem rozsmaruj na biszkopcie. Przykryj go bezą kokosową. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze