1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Kostka ananasowo-kokosowa

Kostka ananasowo-kokosowa

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Kostka ananasowo-kokosowa to ciasto przypominające powiew lata. :) Zapraszam na ciasto z ananasem i kremem budyniowym! Delikatne ciasto wykończone bezą kokosową, będzie wspaniałą propozycją na deser kończący karnawał. Serdecznie polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza kokosowa:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Białka ubij razem z cukrem do uzyskania sztywnej i lśniącej masy. 

  • Krok 3

    Dodaj mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do formy i piecz przez około 30-35 minut. Upieczoną bezę wyciągnij z piekarnika i wystudź.

Biszkopt:

  • Krok 4

    Temperaturę piekarnika zwiększ do 180˚C. Spód formy o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 5

     Białka oddziel od żółtek. Ubij je ze szczyptą soli. Ciągle miksując, stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy, do uzyskania sztywnej i lśniącej masy. 

  • Krok 6

    Delikatnie mieszając, dodawaj żółtka jedno po drugim. 

  • Krok 7

    Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej. Stopniowo dodawaj ją do ciasta, delikatnie mieszając. Gdy konsystencja będzie jednolita, wlej masę do blachy i włóż do piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut. 

  • Krok 8

    Po upieczeniu, wyciągnij ciasto z piekarnika i zostaw w formie na 10 minut. Po tym czasie odwróć je do góry dnem. Zdejmij papier i zostaw do ostygnięcia.

Krem ananasowy:

  • Krok 9

    Ananasa odcedź i pokrój w kostkę. Syrop przelej do garnuszka i podgrzej.

  • Krok 10

    Śmietankę, żółtka i budyń wymieszaj. Przelej je do gorącego syropu.

  • Krok 11

    Podgrzewaj ciągle mieszając rózgą, aż do zgęstnienia. Ściągnij z palnika i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 12

    Masło z cukrem utrzyj mikserem do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo dodawaj do niego ostudzony budyń. Na koniec wmieszaj pokrojone cząstki ananasa.

  • Krok 13

    Krem rozsmaruj na biszkopcie. Przykryj go bezą kokosową. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej