Wegańska drożdżowa babka wielkanocna - Przepis | Wszystkiego Słodkiego
Wegańskie

Wegańska drożdżowa babka wielkanocna

wegańska drożdżowa babka wielkanocna posypana cukrem pudrem

Wegańska drożdżowa babka wielkanocna

  • 02:00
  • 12
  • Łatwy
02:00
12
Łatwy

Z czym kojarzy się Wielkanoc? 🐤 Oczywiście z wypiekami, na których skosztowanie czekamy cały rok! Werdykt jaki wielkanocny klasyk stawiasz na pierwszym miejscu pozostawiamy wyłącznie Tobie, jednak skoro tu jesteś…chyba jednak babka zwycięża z mazurkiem! 😉 W wegańskiej wersji babki, mleko zastąp napojem roślinnym (np. sojowym) zaś jajka namoczonym siemieniem lnianym!

Składniki

Babka:
  • 350 ml napoju sojowego
  • 20 g zmielonego siemienia lnianego
  • 50 ml gorącej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • Drożdże suszone Dr. Oetkera
  • Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera
  • 200 g cukru trzcinowego (lub białego)
  • 50 ml oleju rzepakowego
Dodatkowo*:
  • cukier puder
Wskazówki

Babka:

Krok 1

Napój sojowy podgrzej w garnku.

Napój sojowy w garnku na kuchence indukcyjnej, dwupalnikowej firmy Bosch.
Krok 2

Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia na około 10 minut.

Zmielone siemię lniane w słoiczku i siemię lniane zalane gorącą wodą w miseczce.
Krok 3

Foremkę do babki z kominem (2,5l) wysmaruj cienko olejem i obsyp delikatnie mąką.

Foremka do babki nasmarowana olejem i obsypana mąką pszenną.
Krok 4

Do misy przesiej mąkę pszenną, dodaj drożdże, cukier oraz cukier ze skórką pomarańczową. Dokładnie wymieszaj.

Suche składniki do babki drożdżowej i robot kuchenny MUM firmy Bosch.
Krok 5

Dodaj mokre składniki i wymieszaj za pomocą robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego.

Wymieszane ciasto na babkę drożdżową w misie robota kuchennego MUM firmy Bosch.
Krok 6

Ciasto przełóż do formy. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na wyrośnięcie (około 1,5 godziny).

Ciasto na babkę drożdżową przełożone do formy.
Krok 7

Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół) i piecz babkę przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Wyrośnięta babka drożdżowa w formie.
Krok 8

Upieczoną babkę odstaw do przestudzenia, a następnie wyjmij ja z foremki. 

Upieczone babka drożdżowa na kratce do pieczenia.
Krok 9

Babkę posyp cukrem pudrem lub polej lukrem cytrynowym*.

Posypana cukrem pudrem wegańska babka drożdżowa.

*Babkę możesz też polać lukrem cytrynowym!🍋

Lukier cytrynowy:

  • 250 g cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
  • 2-4 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i polukruj babkę.

Składniki
Babka:
  • 350 ml napoju sojowego
  • 20 g zmielonego siemienia lnianego
  • 50 ml gorącej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • Drożdże suszone Dr. Oetkera
  • Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera
  • 200 g cukru trzcinowego (lub białego)
  • 50 ml oleju rzepakowego
Dodatkowo*:
  • cukier puder
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie