Wegańskie

Wegańska drożdżowa babka wielkanocna

Wegańska drożdżowa babka wielkanocna

  • 02:00
  • 12
  • Łatwy
02:00
12
Łatwy

Z czym kojarzy się Wielkanoc? 🐤 Oczywiście z wypiekami, na których skosztowanie czekamy cały rok! Werdykt jaki wielkanocny klasyk stawiasz na pierwszym miejscu pozostawiamy wyłącznie Tobie, jednak skoro tu jesteś…chyba jednak babka zwycięża z mazurkiem! 😉 W wegańskiej wersji babki, mleko zastąp napojem roślinnym (np. sojowym) zaś jajka namoczonym siemieniem lnianym!

Składniki

Babka:
  • 350 ml napoju sojowego
  • 20 g zmielonego siemienia lnianego
  • 50 ml gorącej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • Drożdże suszone Dr. Oetkera
  • Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera
  • 200 g cukru trzcinowego (lub białego)
  • 50 ml oleju rzepakowego
Dodatkowo*:
  • cukier puder

*Babkę możesz też polać lukrem cytrynowym!🍋

Lukier cytrynowy:

  • 250 g cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
  • 2-4 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i polukruj babkę.

Składniki
Babka:
  • 350 ml napoju sojowego
  • 20 g zmielonego siemienia lnianego
  • 50 ml gorącej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • Drożdże suszone Dr. Oetkera
  • Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera
  • 200 g cukru trzcinowego (lub białego)
  • 50 ml oleju rzepakowego
Dodatkowo*:
  • cukier puder
Zobacz ten przepis na ws.pl
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie

Wszystkiego słodkiego
01:00
Średni
Krokant