1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegańska drożdżowa babka wielkanocna

Wegańska drożdżowa babka wielkanocna

wegańska drożdżowa babka wielkanocna posypana cukrem pudrem
wegańska drożdżowa babka wielkanocna posypana cukrem pudrem
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Z czym kojarzy się Wielkanoc? 🐤 Oczywiście z wypiekami, na których skosztowanie czekamy cały rok! Werdykt jaki wielkanocny klasyk stawiasz na pierwszym miejscu pozostawiamy wyłącznie Tobie, jednak skoro tu jesteś…chyba jednak babka zwycięża z mazurkiem! 😉 W wegańskiej wersji babki, mleko zastąp napojem roślinnym (np. sojowym) zaś jajka namoczonym siemieniem lnianym!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie babki drożdżowej:

  • Krok 1

    Napój sojowy podgrzej w garnku.

    Napój sojowy w garnku na kuchence indukcyjnej, dwupalnikowej firmy Bosch.
  • Krok 2

    Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia na około 10 minut.

    Zmielone siemię lniane w słoiczku i siemię lniane zalane gorącą wodą w miseczce.
  • Krok 3

    Foremkę do babki z kominem (2,5l) wysmaruj cienko olejem i obsyp delikatnie mąką.

    Foremka do babki nasmarowana olejem i obsypana mąką pszenną.
  • Może się przydać

    Forma do pieczenia babki z serii Back Trend jest pokryta powłoką ceramiczną, dzięki której naszą babkę w prosty sposób wyciągniemy z formy. Jest łatwa w czyszczeniu i pielęgnacji.

  • Krok 4

    Do misy przesiej mąkę pszenną, dodaj drożdże, cukier oraz cukier ze skórką pomarańczową. Dokładnie wymieszaj.

    Suche składniki do babki drożdżowej i robot kuchenny MUM firmy Bosch.
  • Krok 5

    Dodaj mokre składniki i wymieszaj za pomocą robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego.

    Wymieszane ciasto na babkę drożdżową w misie robota kuchennego MUM firmy Bosch.
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do formy. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na wyrośnięcie (około 1,5 godziny).

    Ciasto na babkę drożdżową przełożone do formy.
  • Krok 7

    Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół) i piecz babkę przez około 40 minut, do suchego patyczka.

    Wyrośnięta babka drożdżowa w formie.
  • Krok 8

    Upieczoną babkę odstaw do przestudzenia, a następnie wyjmij ja z foremki. 

    Upieczone babka drożdżowa na kratce do pieczenia.
  • Krok 9

    Babkę posyp cukrem pudrem lub polej lukrem cytrynowym*.

    Posypana cukrem pudrem wegańska babka drożdżowa.

Porada:

*Babkę możesz też polać lukrem cytrynowym!🍋

Lukier cytrynowy:

  • 250 g cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
  • 2-4 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i polukruj babkę.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/babka-drozdzowa-bez-jajek-i-mleka

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej