Wegańska drożdżowa babka wielkanocna
Z czym kojarzy się Wielkanoc? 🐤 Oczywiście z wypiekami, na których skosztowanie czekamy cały rok! Werdykt jaki wielkanocny klasyk stawiasz na pierwszym miejscu pozostawiamy wyłącznie Tobie, jednak skoro tu jesteś…chyba jednak babka zwycięża z mazurkiem! 😉 W wegańskiej wersji babki, mleko zastąp napojem roślinnym (np. sojowym) zaś jajka namoczonym siemieniem lnianym!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie babki drożdżowej:
-
Krok 1
Napój sojowy podgrzej w garnku.
-
Krok 2
Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia na około 10 minut.
-
Krok 3
Foremkę do babki z kominem (2,5l) wysmaruj cienko olejem i obsyp delikatnie mąką.
-
Może się przydać
Forma do pieczenia babki z serii Back Trend jest pokryta powłoką ceramiczną, dzięki której naszą babkę w prosty sposób wyciągniemy z formy. Jest łatwa w czyszczeniu i pielęgnacji.
-
Krok 4
Do misy przesiej mąkę pszenną, dodaj drożdże, cukier oraz cukier ze skórką pomarańczową. Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 5
Dodaj mokre składniki i wymieszaj za pomocą robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do formy. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na wyrośnięcie (około 1,5 godziny).
-
Krok 7
Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół) i piecz babkę przez około 40 minut, do suchego patyczka.
-
Krok 8
Upieczoną babkę odstaw do przestudzenia, a następnie wyjmij ja z foremki.
-
Krok 9
Babkę posyp cukrem pudrem lub polej lukrem cytrynowym*.
Porada:
*Babkę możesz też polać lukrem cytrynowym!🍋
Lukier cytrynowy:
- 250 g cukru pudru
- sok z ½ cytryny
- 2-4 łyżki gorącej wody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i polukruj babkę.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/babka-drozdzowa-bez-jajek-i-mleka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze