1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegańska drożdżowa babka wielkanocna

Wegańska drożdżowa babka wielkanocna

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Z czym kojarzy się Wielkanoc? 🐤 Oczywiście z wypiekami, na których skosztowanie czekamy cały rok! Werdykt jaki wielkanocny klasyk stawiasz na pierwszym miejscu pozostawiamy wyłącznie Tobie, jednak skoro tu jesteś…chyba jednak babka zwycięża z mazurkiem! 😉 W wegańskiej wersji babki, mleko zastąp napojem roślinnym (np. sojowym) zaś jajka namoczonym siemieniem lnianym!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Babka:

  • Krok 1

    Napój sojowy podgrzej w garnku.

    Napój sojowy w garnku na kuchence indukcyjnej, dwupalnikowej firmy Bosch.
  • Krok 2

    Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia na około 10 minut.

    Zmielone siemię lniane w słoiczku i siemię lniane zalane gorącą wodą w miseczce.
  • Krok 3

    Foremkę do babki z kominem (2,5l) wysmaruj cienko olejem i obsyp delikatnie mąką.

    Foremka do babki nasmarowana olejem i obsypana mąką pszenną.
  • Krok 4

    Do misy przesiej mąkę pszenną, dodaj drożdże, cukier oraz cukier ze skórką pomarańczową. Dokładnie wymieszaj.

    Suche składniki do babki drożdżowej i robot kuchenny MUM firmy Bosch.
  • Krok 5

    Dodaj mokre składniki i wymieszaj za pomocą robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego.

    Wymieszane ciasto na babkę drożdżową w misie robota kuchennego MUM firmy Bosch.
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do formy. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na wyrośnięcie (około 1,5 godziny).

    Ciasto na babkę drożdżową przełożone do formy.
  • Krok 7

    Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół) i piecz babkę przez około 40 minut, do suchego patyczka.

    Wyrośnięta babka drożdżowa w formie.
  • Krok 8

    Upieczoną babkę odstaw do przestudzenia, a następnie wyjmij ja z foremki. 

    Upieczone babka drożdżowa na kratce do pieczenia.
  • Krok 9

    Babkę posyp cukrem pudrem lub polej lukrem cytrynowym*.

    Posypana cukrem pudrem wegańska babka drożdżowa.

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej