1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Cytrynowa babka bezglutenowa

Cytrynowa babka bezglutenowa

Cytrynowa babka bez glutenu polana lukrem przygotowana na Wielkanoc - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Bezglutenowa babka cytrynowa to iście wiosenny przepis. 🌿 Znakomicie sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i jako dodatek do popołudniowej kawy. Co ją wyróżnia? Wilgotna, delikatna i lekka konsystencja oraz świeży aromat cytryn! 🍋

Do jej przygotowania wykorzystaj mleko bez laktozy lub ulubiony napój roślinny np. sojowy lub migdałowy.

🐣 Zobacz także inne inspiracje na tradycyjne ciasta wielkanocne!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie babki cytrynowej bez glutenu:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Okrągłą formę z kominem wysmaruj masłem bez laktozy i oprósz dokładnie mąką ryżową.

    forma z kominem do babki wysmarowana masłem i obsypana mąką
  • Może się przydać

    Forma do babki z kominem świetnie sprawdzi się do świątecznych wypieków. Dzięki powłoce non-stick babka nie będzie przywierać i z łatwością ją wyjmiesz z formy! 🐣

  • Krok 2

    Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Podczas ucierania dodaj skórkę i sok z cytryny.

    sok i skórka z połowy cytryny w miseczce oraz połówka cytryny
  • Krok 3

    Następnie dodawaj kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu.

    masło ubite z cukrem i cukrem z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera w robocie Bosch Optimum MUM9BX5S65, obok miseczka z jajkami
  • Krok 4

    Mąkę ryżową wymieszaj z mąką z ciecierzycy, zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Dodawaj ją do masy maślanej w dwóch turach na przemian z mlekiem. Wymieszaj dokładnie.

    mąka ryżowa, mąka z ciecierzycy, mielone migdały, proszek do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Wyłóż ciasto równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    ciasto na babkę cytrynową bezglutenową w formie z kominem
  • Krok 6

    Piecz przez około 45-50 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Po około 10 minutach babkę wyjmij z formy i przełóż na kratkę do studzenia.

    Cytrynowa babka bezglutenowa na blacie kuchennym
  • Krok 7

    Babkę ponakłuwaj patyczkiem i nasącz pączem cytrynowym.

    poncz cytrynowy do babki bezglutenowej w szklance, pędzelek do nasączania oraz patyczki do nakłucia babki cytrynowej przed nasączeniem

Dekorowanie:

  • Krok 8

    Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem i gorącą wodą, polukruj jeszcze ciepłą babkę.

    dekorowanie cytrynowej babki bezglutenowej lukrem cytrynowym

Porada:

⭐ Możesz kupić także całe migdały i zmielić je samodzielnie w młynku do kawy lub mocnym blenderze.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/cytrynowa-babka-bezglutenowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej