1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Cytrynowa babka bezglutenowa

Cytrynowa babka bezglutenowa

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Bezglutenowa babka cytrynowa to iście wiosenny przepis! Znakomicie sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole jak i jako dodatek do popołudniowej kawy. Co ją wyróżnia? Wilgotna, delikatna i lekka konsystencja oraz świeży aromat cytryn! 🍋

Do jej przygotowania wykorzystaj mleko bez laktozy lub ulubiony napój roślinny, np. sojowy lub migdałowy.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na babkę cytrynową:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Okrągłą formę z kominem wysmaruj masłem bez laktozy i oprósz dokładnie mąką ryżową.

    forma z kominem do babki
  • Krok 2

    Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę, podczas ucierania dodaj skórkę i sok z cytryny.

    sok i skórka  z cytryny
  • Krok 3

    Następnie dodawaj kolejno jajka miksując po każdym dodaniu.

    masło z cukrem , cukrem z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera utarte w robocie Bosch Optimum MUM9BX5S65
  • Krok 4

    Mąkę ryżową wymieszaj z mąką z ciecierzycy, mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, dodaj w dwóch turach do masy maślanej na przemian z mlekiem. Wymieszaj dokładnie.

    maka ryżowa, mąka z ciecierzycy, mielone migdały, proszek do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Wyłóż ciasto równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    ciasto na babkę bez glutenową w formie z kominem
  • Krok 6

    Piecz około 45-50 minut, po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Po około 10 minutach wyjmij z formy na kratkę do studzenia ciasta.

    Cytrynowa babka bezglytenowa
  • Krok 7

    Babkę ponakłuwaj patyczkiem i nasącz pączem cytrynowym.

    poncz cytrynowy do babki bezglutenowej

Dekorowanie:

  • Krok 8

    Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem i gorącą wodą, polukruj jeszcze ciepłą babkę.

    lukrowanie cytrynowej babki bezglutenowej

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej