Cytrynowa babka bezglutenowa - Przepis | Wszystkiego Słodkiego
Bez glutenu

Cytrynowa babka bezglutenowa

Cytrynowa babka bez glutenu na Wielkanoc - Wszystkiego Słodkiego

Cytrynowa babka bezglutenowa

  • 01:10
  • 12
  • Łatwy
01:10
12
Łatwy

Bezglutenowa babka cytrynowa to iście wiosenny przepis! Znakomicie sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole jak i jako dodatek do popołudniowej kawy. Co ją wyróżnia? Wilgotna, delikatna i lekka konsystencja oraz świeży aromat cytryn! 🍋

Do jej przygotowania wykorzystaj mleko bez laktozy lub ulubiony napój roślinny, np. sojowy lub migdałowy.

Składniki

Ciasto:
  • 300 g miękkiego masła bez laktozy
  • 190 g cukru
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Sok z ½ cytryny
  • 5 jajek rozmiar L
  • 350 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g mielonych migdałów
  • 15 g (2 łyżeczki) Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • 80 ml mleka bez laktozy lub migdałowego/ryżowego
Poncz:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 ml letniej wody
  • 1-2 łyżeczki cukru
Lukier:
  • sok ½ cytryny
  • 20 ml wrzątku
  • około 150 g cukru pudru
Wskazówki

Babka:

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Okrągłą formę z kominem wysmaruj masłem bez laktozy i oprósz dokładnie mąką ryżową.

forma z kominem do babki
Krok 2

Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę, podczas ucierania dodaj skórkę i sok z cytryny.

sok i skórka  z cytryny
Krok 3

Następnie dodawaj kolejno jajka miksując po każdym dodaniu.

masło z cukrem , cukrem z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera utarte w robocie Bosch Optimum MUM9BX5S65
Krok 4

Mąkę ryżową wymieszaj z mąką z ciecierzycy, mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, dodaj w dwóch turach do masy maślanej na przemian z mlekiem. Wymieszaj dokładnie.

maka ryżowa, mąka z ciecierzycy, mielone migdały, proszek do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
Krok 5

Wyłóż ciasto równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika.

ciasto na babkę bez glutenową w formie z kominem
Krok 6

Piecz około 45-50 minut, po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Po około 10 minutach wyjmij z formy na kratkę do studzenia ciasta.

Cytrynowa babka bezglytenowa
Krok 7

Babkę ponakłuwaj patyczkiem i nasącz pączem cytrynowym.

poncz cytrynowy do babki bezglutenowej

Dekorowanie:

Krok 8

Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem i gorącą wodą, polukruj jeszcze ciepłą babkę.

lukrowanie cytrynowej babki bezglutenowej
Składniki
Ciasto:
  • 300 g miękkiego masła bez laktozy
  • 190 g cukru
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Sok z ½ cytryny
  • 5 jajek rozmiar L
  • 350 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g mielonych migdałów
  • 15 g (2 łyżeczki) Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • 80 ml mleka bez laktozy lub migdałowego/ryżowego
Poncz:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 ml letniej wody
  • 1-2 łyżeczki cukru
Lukier:
  • sok ½ cytryny
  • 20 ml wrzątku
  • około 150 g cukru pudru
Bez glutenu ->

Przepisy z kategorii Bez glutenu