Bez glutenu

Cytrynowa babka bezglutenowa

Cytrynowa babka bezglutenowa

  • 01:10
  • 12
  • Łatwy
01:10
12
Łatwy

Bezglutenowa babka cytrynowa to iście wiosenny przepis! Znakomicie sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole jak i jako dodatek do popołudniowej kawy. Co ją wyróżnia? Wilgotna, delikatna i lekka konsystencja oraz świeży aromat cytryn! 🍋

Do jej przygotowania wykorzystaj mleko bez laktozy lub ulubiony napój roślinny, np. sojowy lub migdałowy.

Składniki

Ciasto:
  • 300 g miękkiego masła bez laktozy
  • 190 g cukru
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Sok z ½ cytryny
  • 5 jajek rozmiar L
  • 350 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g mielonych migdałów
  • 15 g (2 łyżeczki) Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • 80 ml mleka bez laktozy lub migdałowego/ryżowego
Poncz:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 ml letniej wody
  • 1-2 łyżeczki cukru
Lukier:
  • sok ½ cytryny
  • 20 ml wrzątku
  • około 150 g cukru pudru
Składniki
Ciasto:
  • 300 g miękkiego masła bez laktozy
  • 190 g cukru
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Sok z ½ cytryny
  • 5 jajek rozmiar L
  • 350 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g mielonych migdałów
  • 15 g (2 łyżeczki) Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • 80 ml mleka bez laktozy lub migdałowego/ryżowego
Poncz:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 ml letniej wody
  • 1-2 łyżeczki cukru
Lukier:
  • sok ½ cytryny
  • 20 ml wrzątku
  • około 150 g cukru pudru
Zobacz ten przepis na ws.pl
Bez glutenu ->

Przepisy z kategorii Bez glutenu