Bez glutenu

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kremem z daktyli

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kremem z daktyli

  • 01:30
  • 10
  • Łatwy
01:30
10
Łatwy

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kremem z daktyli - po prostu musicie go skosztować! Ciacho zrobiło furorę w naszej kuchni, dzięki prostocie wykonania i pysznemu, jesiennemu smakowi. Deser polecamy szczególnie osobom, które ograniczają gluten lub cukier. Do wykonania ciasta użyłam śliwek, a całość uzupełniłam pysznym kremem z daktyli i masła orzechowego. Jako "wisienkę na torcie" dodałam uprażone migdały, które idealnie pasują do kakaowego ciasta oraz masła z orzechów. Uwielbiam wykorzystywać owoce sezonowe do swoich wypieków. Są bardzo zdrowe, aromatyczne i smaczne. 

Składniki

Ciasto:
  • 150 g daktyli
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki (45 g) miodu
  • 20 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki ziemnaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka (7 g) Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 2 łyżki (30 g) Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • 250 g śliwek węgierek (przekrojonych na pół, wypestkowanych)
Krem z daktyli:
  • 50 g daktyli
  • 1 łyżka (15 g) masła orzechowego
  • szczypta soli
  • 20 g uprażonych płatków migdałów
Składniki
Ciasto:
  • 150 g daktyli
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki (45 g) miodu
  • 20 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki ziemnaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka (7 g) Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 2 łyżki (30 g) Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • 250 g śliwek węgierek (przekrojonych na pół, wypestkowanych)
Krem z daktyli:
  • 50 g daktyli
  • 1 łyżka (15 g) masła orzechowego
  • szczypta soli
  • 20 g uprażonych płatków migdałów
Zobacz ten przepis na ws.pl
Bez glutenu ->

Przepisy z kategorii Bez glutenu