Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kremem z daktyli


Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kremem z daktyli - po prostu musicie go skosztować! Ciacho zrobiło furorę w naszej kuchni, dzięki prostocie wykonania i pysznemu, jesiennemu smakowi. Deser polecamy szczególnie osobom, które ograniczają gluten lub cukier. Do wykonania ciasta użyłam śliwek, a całość uzupełniłam pysznym kremem z daktyli i masła orzechowego. Jako "wisienkę na torcie" dodałam uprażone migdały, które idealnie pasują do kakaowego ciasta oraz masła z orzechów. Uwielbiam wykorzystywać owoce sezonowe do swoich wypieków. Są bardzo zdrowe, aromatyczne i smaczne.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj tłuszczem. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 2
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut.
-
Krok 3
Następnie je odsącz, dodaj jajka oraz mleko. Całość dokładnie zblenduj. Na koniec dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 4
Wymieszaj razem mąkę gryczaną, ziemniaczaną, ryżową, sodę oczyszczoną i kakao.
-
Krok 5
Składniki suche dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do foremki. Ułóż na nim połówki śliwek i piecz przez około 35-40 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Krem z daktyli:
-
Krok 7
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut.
-
Krok 8
Następnie odsącz je, dodaj masło orzechowe i sól. Całość dokładnie zblenduj.
-
Krok 9
Krem rozłóż na cieście.
-
Krok 10
Górę posyp płatkami migdałów.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze