Bez glutenu

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kremem z daktyli

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kremem z daktyli

  • 01:30
  • 10
  • Łatwy
Zaktualizowano:
01:30
10
Łatwy

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kremem z daktyli - po prostu musicie go skosztować! Ciacho zrobiło furorę w naszej kuchni, dzięki prostocie wykonania i pysznemu, jesiennemu smakowi. Deser polecamy szczególnie osobom, które ograniczają gluten lub cukier. Do wykonania ciasta użyłam śliwek, a całość uzupełniłam pysznym kremem z daktyli i masła orzechowego. Jako "wisienkę na torcie" dodałam uprażone migdały, które idealnie pasują do kakaowego ciasta oraz masła z orzechów. Uwielbiam wykorzystywać owoce sezonowe do swoich wypieków. Są bardzo zdrowe, aromatyczne i smaczne. 

Składniki

Ciasto:
  • 150 g daktyli
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki (45 g) miodu
  • 20 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki ziemnaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka (7 g) Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 2 łyżki (30 g) Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • 250 g śliwek węgierek (przekrojonych na pół, wypestkowanych)
Krem z daktyli:
  • 50 g daktyli
  • 1 łyżka (15 g) masła orzechowego
  • szczypta soli
  • 20 g uprażonych płatków migdałów
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj tłuszczem. Piekarnik nagrzej do 180°C.

Krok 2

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut.

Krok 3

Następnie je odsącz, dodaj jajka oraz mleko. Całość dokładnie zblenduj. Na koniec dodaj miód i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Wymieszaj razem mąkę gryczaną, ziemniaczaną, ryżową, sodę oczyszczoną i kakao.

Krok 5

Składniki suche dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Ciasto przełóż do foremki. Ułóż na nim połówki śliwek i piecz przez około 35-40 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Krem z daktyli:

Krok 7

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut.

Krok 8

Następnie odsącz je, dodaj masło orzechowe i sól. Całość dokładnie zblenduj.

Krok 9

Krem rozłóż na cieście.

Krok 10

Górę posyp płatkami migdałów.

Składniki
Ciasto:
  • 150 g daktyli
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki (45 g) miodu
  • 20 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki ziemnaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka (7 g) Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 2 łyżki (30 g) Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • 250 g śliwek węgierek (przekrojonych na pół, wypestkowanych)
Krem z daktyli:
  • 50 g daktyli
  • 1 łyżka (15 g) masła orzechowego
  • szczypta soli
  • 20 g uprażonych płatków migdałów
Bez glutenu ->

Przepisy z kategorii Bez glutenu