1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Lody czekoladowo-kokosowe z syropem klonowym

Lody czekoladowo-kokosowe z syropem klonowym

lody czekoladowo-kokosowe z syropem klonowym - Wszystkiego Słodkiego
lody czekoladowo-kokosowe z syropem klonowym - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Domowe lody czekoladowe z wyczuwalną nutą kokosową. Bezmleczny deser, który zasmakuje także amatorom lodowych klasyków! 😊 Kremowe, proste i szybkie w przygotowaniu!  Zamroź lody wieczorem, by rano cieszyć się ich orzeźwiającym smakiem! 🍦


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Lody czekoladowo-kokosowe:

  • Krok 1

    Do garnka dodaj mleko kokosowe, napój sojowy, syrop klonowy, szczyptę soli, skrobię kukurydzianą i ciemne kakao. Wszystko dokładnie zblenduj.

    Mleko kokosowe w garnku na płycie indukcyjnej Bosch. Obok kakao ciemne Dr. Oetkera i w miseczkach napój sojowy, syrop klonowy, sól, skrobia kukurydziana i kakao.
  • Marta poleca

    Oryginalne ciemne kakao z ziaren kakaowca gwarantujące intensywny smak oraz zapach. Doskonałe sprawdza się do ciast, polew i deserów.

    Marta poleca
  • Krok 2

    Podgrzewaj mieszając przez cały czas trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Powinna mieć konsystencję budyniu.

    Podgrzewanie masy czekoladowo-kokosowej na kuchence indukcyjnej Bosch.
  • Krok 3

    Przelej ją do naczynia w którym będziesz zamrażać masę. Z góry przykryj ją folią spożywczą, tak aby stykała się z czekoladową masą. Odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw do zamrażarki na około 2-3 godziny.

    Masa na lody przelana do naczynia i przykryta folią spożywczą.
  • Krok 4

    Zmrożone lody przełóż do malaksera i zmiksuj. 

    Zmrożone lody zblendowane w malakserze blendera Bosch Maxomixx.
  • Krok 5

    Przełóż masę do foremek i powkładaj drewniane patyczki. Wstaw na około 3-4 godziny do zamrażarki. Aby wyciągnąć zamrożone lody z foremek, opłucz foremkę wodą.

    Masa lodowa przełożona do foremek na lody na patyku.
  • Krok 6

    Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w mikrofalówce. Polej lody czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi.

    Lody czekoladowo-kokosowe polane czekoladą i posypane wiórkami kokosowymi.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lody/lody-weganskie-czekoladowo-kokosowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej