1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Ciasto Lion bez pieczenia

Ciasto Lion bez pieczenia

Ciasto Lion bez pieczenia wszystkiego słodkiego
Ciasto Lion bez pieczenia wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ulubione batoniki w formie ciasta? Dlaczego nie! Chciałam, żeby było słodko i chrupiąco - tak powstało ciasto Lion bez pieczenia 🦁

Każda wartwa tego ciasta Was zaskoczy! Spód powstał w połączenia nutelli i... chrupkiego pieczywa żytniego 😁 W śmietankowo - kajmakowym kremie zatopione są ciasteczkowe kuleczki oblane czekoladą i orzeszki ziemne 🥜🍪 I tak, smakuje tak samo dobrze jak brzmi 😍

Jesli lubicie ciasta bez pieczenia i kochacie te słodkie batoniki, koniecznie wypróbujcie mój przepis!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód

  • Krok 1

    Chrupkie pieczywo żytnie przełóż do malaksera lub grubego worka i pokrusz na piasek.

    w miseczce chrupkie pieczywo i otwarty malakser bosch
  • Krok 2

    Dodaj krem czekoladowy, zmiksuj (lub wymieszaj jeśli nie używasz malaksera).

    zmiksowane pieczywo żytnie z nutellą w malakserze
  • Krok 3

    Spód przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 27x17 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj łyżką.

    na formie do pieczenia wilton wyłożony spód bez pieczenia

Krem śmietankowo - kajmakowy

  • Krok 4

    Masę kajmakową zmiksuj z serkiem śmietankowym.

    w miseczce serek śmietankowy i masa kajmakowa obok mikser ręczny bosch
  • Krok 5

    Przełóż na przygotowany spód.

    forma z warstwą kajmakową
  • Krok 6

    Na masę wyłóż chrupiące ciasteczka O!Kulki w czekoladzie.

    ciasto z chrupiącymi ciasteczkami w czekoladzie bez pieczenia
  • Krok 7

    Orzeszki ziemne posiekaj na drobne kawałki.

    w malakserze posiekane orzeszki do ciasta Lion
  • Krok 8

    Przesyp równomiernie na ciasto. 

    ciasto Lion bez polewy

Polewa czekoladowa

  • Krok 9

    Masło z czekoladą rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej.

    w miseczce czekolada Callebaut i masło klasyczne Lurpak
  • Krok 10

    Płynną czekoladą z masłem polej ciasto.

    w miseczce rozpuszczona czekolada Callebaut
  • Krok 11

     Odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

    Ciasto lion bez pieczenia w prostokątnej formie
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/ciasto-lion-bez-pieczenia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej