Owocowy tort bez pieczenia
Tort? Ale przecież to zbyt trudne i skomplikowane! 🍰 Nic bardziej mylnego. Istnieją wszak torty, których przygotowanie nie wymaga nawet uruchomienia piekarnika. Jednym z nich jest owocowy tort bez pieczenia. Nie tylko wygląda jak małe dzieło sztuki, ale smakuje… wybitnie! Do jego stworzenia potrzebujesz biszkoptów, lekkiej masy z serka mascarpone oraz sezonowych owoców. Latem warto wykorzystać jagody, których lekko kwaskowaty smak znakomicie współgra ze słodkim wnętrzem ciasta.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do tortu bez pieczenia:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi wyłóż folią rantową.
Warstwa śmietankowa do tortu:
-
Krok 2
Brzoskwinię pokrój w drobną kostkę.
-
Krok 3
Śmietankę przelej do misy, dodaj serek mascarpone. Przesyp cukier z wanilią oraz przesiany cukier puder. Ubij do momentu uzyskania szytwnej, kremowej konsystencji.
-
Krok 4
Żelatynę namocz na kilka minut w zimnej wodzie.
-
Krok 5
Kiedy napęcznieje, rozpuść w mikrofalówce lub podgrzej delikatnie w niedużym rondelku.
-
Krok 6
Rozpuszczoną żelatynę wmiksuj do kremu, po czym dodaj pokrojoną brzoskwinię.
-
Krok 7
Krem przełóż na biszkopty. Na wierzchu poukładaj borówki. Odstaw do lodówki.
Warstwa malinowa do tortu bez pieczenia:
-
Krok 8
Do 300 ml wrzątku przesyp galaretkę, wymieszaj do rozpuszczenia. Przelej 200 ml do osobnego naczynia.
-
Krok 9
Do 100 ml galaretki dodaj jeżyny, zblenduj. Dodaj połowę serka mascarpone (125 g) i zblenduj ponownie na gładką masę.
-
Krok 10
Masę przelelej na ciasto. Odstaw do lodówki.
-
Krok 11
Drugą porcję pozostałej galaretki zblenduj z pozostałym serkiem (125 g), dodaj maliny i wymieszaj.
Przelej na ciasto, odstaw do lodówki.
Galaretka z malin na tort:
-
Krok 12
Maliny zblenduj, przetrzyj przez sitko, by pozdyć się pestek. Rozpuść galaretkę w 200 ml wrzątku i wymieszaj z malinowym pure. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 13
Malinową galaretkę przelej na wierzch ciasta.
-
Krok 14
Udekoruj świeżymi owocami i odstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj białymi perełkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/owocowy-tort-bez-pieczenia |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze