1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Owocowy tort bez pieczenia

Owocowy tort bez pieczenia

tort owocowy bez pieczenia wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 40 ocen

Tort? Ale przecież to zbyt trudne i skomplikowane! 🍰 Nic bardziej mylnego. Istnieją wszak torty, których przygotowanie nie wymaga nawet uruchomienia piekarnika. Jednym z nich jest owocowy tort bez pieczenia. Nie tylko wygląda jak małe dzieło sztuki, ale smakuje… wybitnie! Do jego stworzenia potrzebujesz biszkoptów, lekkiej masy z serka mascarpone oraz sezonowych owoców. Latem warto wykorzystać jagody, których lekko kwaskowaty smak znakomicie współgra ze słodkim wnętrzem ciasta.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do tortu bez pieczenia:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi wyłóż folią rantową.

    tortownica dr. oetker wyłożona biszkoptami podłużnymi

Warstwa śmietankowa do tortu:

  • Krok 2

    Brzoskwinię pokrój w drobną kostkę.

    na drewnianej desce pokrojona brzoskwinia
  • Krok 3

    Śmietankę przelej do misy, dodaj serek mascarpone. Przesyp cukier z wanilią oraz przesiany cukier puder. Ubij do momentu uzyskania szytwnej, kremowej konsystencji.

    w misie robota bosch śmietanka z serkiem mascarpone obok cukier z wanilią bourbon Dr. Oetekara
  • Krok 4

    Żelatynę namocz na kilka minut w zimnej wodzie.

    w miseczce namoczona żelatyna uniwersalna dr. oetkera
  • Krok 5

    Kiedy napęcznieje, rozpuść w mikrofalówce lub podgrzej delikatnie w niedużym rondelku.

    w miseczce rozpuszczona żelatyna z łyżeczką
  • Krok 6

    Rozpuszczoną żelatynę wmiksuj do kremu, po czym dodaj pokrojoną brzoskwinię.

    w misie krem do tortu z pokrojonymi brzoskwiniami
  • Krok 7

    Krem przełóż na biszkopty. Na wierzchu poukładaj borówki. Odstaw do lodówki.

    foremka z przygotowywanym tortem owocowym bez pieczenia

Warstwa malinowa do tortu bez pieczenia:

  • Krok 8

    Do 300 ml wrzątku przesyp galaretkę, wymieszaj do rozpuszczenia. Przelej 200 ml do osobnego naczynia.

    na blacie maliny, jeżyny i w naczyniach rozpuszczona galaretka malinowa
  • Krok 9

    Do galaretki dodaj jeżyny, zblenduj. Dodaj połowę serka mascarpone (125 g) i zblenduj ponownie na gładką masę.

    na blacie polecany blender ręczny bosch obok naczynie z galaretką i jeżynami
  • Krok 10

    Masę przelelej na ciasto. Odstaw do lodówki.

    tortownica z kremem owocowym, świeże maliny i masa malinowa z mascarpone i galaretki
  • Krok 11

    Drugą porcję pozostałej galaretki zblenduj z pozostałym serkiem (125 g), dodaj maliny i wymieszaj.

    Przelej na ciasto, odstaw do lodówki.

    w tortownicy dr. oetker przygotowywany tort bez pieczenia z owocami

Galaretka z malin na tort:

  • Krok 12

    Maliny zblenduj, przetrzyj przez sitko, by pozdyć się pestek. Rozpuść galaretkę w 200 ml wrzątku i wymieszaj z malinowym pure. Odstaw do przestudzenia.

    na blacie blender bosch przecierane przez sito maliny i galaretka dr. oetkera
  • Krok 13

    Malinową galaretkę przelej na wierzch ciasta.

    tort owocowy z galaretką malinową
  • Krok 14

    Udekoruj świeżymi owocami i odstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj białymi perełkami.

    tort owocowy bez pieczenia wszystkiego słodkiego
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/owocowy-tort-bez-pieczenia

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej