Kostka malinowo-jogurtowa

Łatwe i szybkie ciasto z malinami. Delikatne, lekkie w konsystencji i bardzo orzeźwiające. Tak smakuje lato!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód:
-
Krok 1
Masło roztop w garnuszku. Herbatniki umieść w malakserze i pokrusz na piasek. Przesyp do miski i wymieszaj z roztopionym masłem.
-
Krok 2
Formę o wielkości 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 3
Na dno formy wyłóż pokruszone herbatniki, dociskając i wyrównując je łyżką. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
Masa malinowa:
-
Krok 4
Dwie galaretki rozpuściłam w 500 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 5
Maliny zblenduj i przetarzyj przez sitko.
-
Krok 6
Kiedy galaretka zacznie tężeć dodaj do niej przetarte maliny i wymieszaj dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 7
W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem.
-
Krok 8
Cały czas miksując, dodawaj jogurt i maliny z galaretką. Masę przelej na schłodzony spód i odstaw do lodówki do stężenia na około dwie godziny
Wierzch:
-
Krok 9
Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce, rozpuść galaretkę i odstaw do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylej na schłodzone ciasto. Na wierzch poukładaj maliny i wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze