1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Kostka malinowo-jogurtowa

Kostka malinowo-jogurtowa

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Łatwe i szybkie ciasto z malinami. Delikatne, lekkie w konsystencji i bardzo orzeźwiające. Tak smakuje lato!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Masło roztop w garnuszku. Herbatniki umieść w malakserze i pokrusz na piasek. Przesyp do miski i wymieszaj z roztopionym masłem.

  • Krok 2

    Formę o wielkości 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 3

    Na dno formy wyłóż pokruszone herbatniki, dociskając i wyrównując je łyżką. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

Masa malinowa:

  • Krok 4

    Dwie galaretki rozpuściłam w 500 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 5

    Maliny zblenduj i przetarzyj przez sitko.

  • Krok 6

    Kiedy galaretka zacznie tężeć dodaj do niej przetarte maliny i wymieszaj dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok 7

    W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem.

  • Krok 8

    Cały czas miksując, dodawaj jogurt i maliny z galaretką. Masę przelej na schłodzony spód i odstaw do lodówki do stężenia na około dwie godziny

Wierzch:

  • Krok 9

    Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce, rozpuść galaretkę i odstaw do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylej na schłodzone ciasto. Na wierzch poukładaj maliny i wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej