Cynamonowy serniczek na zimno z musem śliwkowym

Ciemny ciasteczkowy spód z delikatną i puszystą cynamonową warstwą jest przełamany lekko kwaskowym musem śliwkowym, co daje pyszny efekt. :) To prosta propozycja na coś słodkiego na jesienne weekendy.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Mus śliwkowy:
-
Krok 1
Możesz przygotować go dzięń wczesniej. Obrane i wypestkowane śliwki włóż do głębokiego rondelka i miksuj przez chwilę blenderem.
-
Krok 2
Następnie ustaw go na średniej mocy palnika, dodaj cukier i gotuj około 30-40 minut, aż sok nieco odparuje i całość nabierze pięknego koloru oraz lekko zgęstnieje.
-
Krok 3
Jeszcze gorącą masę przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się skórek i odstaw do wystudzenia.
Spód:
-
Krok 4
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
-
Krok 5
Ciasteczka pokrusz dokładnie w blenderze. Do pokruszonych ciastek dodaj kakao i roztopione masło, następnie wymieszaj wszystko do uzyskania „mokrego piasku”.
-
Krok 6
Całość wysyp równomiernie do formy. Dociskając, utwórz spód serniczka. Wstaw do lodówki.
Masa cynamonowa:
-
Krok 7
Żelatynę umieść w rondelku, zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
-
Krok 8
Schłodzoną śmietankę umieść w misce, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć i nabierać puszystości, dodawaj partiami serek mascarpone i cynamon - dalej ubijaj do uzyskania sztywnego, puszystego kremu.
-
Krok 9
Żelatynę w rondelku ustaw na niewielkiej mocy palnika i podgrzewaj do jej rozpuszczenia (nie gotuj). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki kremu i wymieszaj, a następnie przelaej do całej masy i szybko dokładnie zmiksuj.
-
Krok 10
Cynamonową masę wyłóż na ciasteczkowy spód, wyrównaj i wstaw do schłodzenia na kilka godzin.
Wierzch:
-
Krok 11
Gdy masa nieco stężeje, 2 łyżeczki żelatyny umieść w małym rondelku i zalej niewielką ilością zimnej wody – odstaw do napęcznienia. Po około 5-10 minutach postaw na niewielkiej mocy palnika, aby żelatyna się rozpuściła (nie gotuj).
-
Krok 12
Do żelatyny dodaj kilka łyżek musu śliwkowego i wymieszaj. Następnie dodaj do całej porcji musu i dokładnie całość wmieszaj, po czym wylej na cynamonową masę. Odstaw do lodówki do stężenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze