1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Cynamonowy serniczek na zimno z musem śliwkowym

Cynamonowy serniczek na zimno z musem śliwkowym

Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciemny ciasteczkowy spód z delikatną i puszystą cynamonową warstwą jest przełamany lekko kwaskowym musem śliwkowym, co daje pyszny efekt. :)  To prosta propozycja na coś słodkiego na jesienne weekendy.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Mus śliwkowy:

  • Krok 1

    Możesz przygotować go dzięń wczesniej. Obrane i wypestkowane śliwki włóż do głębokiego rondelka i miksuj przez chwilę blenderem.

  • Krok 2

    Następnie ustaw go na średniej mocy palnika, dodaj cukier i gotuj około 30-40 minut, aż sok nieco odparuje i całość nabierze pięknego koloru oraz lekko zgęstnieje.

  • Krok 3

    Jeszcze gorącą masę przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się skórek i odstaw do wystudzenia.

Spód:

  • Krok 4

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia.

  • Krok 5

    Ciasteczka pokrusz dokładnie w blenderze. Do pokruszonych ciastek dodaj kakao i roztopione masło, następnie wymieszaj wszystko do uzyskania „mokrego piasku”.

  • Krok 6

     Całość wysyp równomiernie do formy. Dociskając, utwórz spód serniczka. Wstaw do lodówki.

Masa cynamonowa:

  • Krok 7

    Żelatynę umieść w rondelku, zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.

  • Krok 8

    Schłodzoną śmietankę umieść w misce, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć i nabierać puszystości, dodawaj partiami serek mascarpone i cynamon - dalej ubijaj do uzyskania sztywnego, puszystego kremu.

  • Krok 9

    Żelatynę w rondelku ustaw na niewielkiej mocy palnika i podgrzewaj do jej rozpuszczenia (nie gotuj). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki kremu i wymieszaj, a następnie przelaej do całej masy i szybko dokładnie zmiksuj.

  • Krok 10

    Cynamonową masę wyłóż na ciasteczkowy spód, wyrównaj i wstaw do schłodzenia na kilka godzin.

Wierzch:

  • Krok 11

    Gdy masa nieco stężeje, 2 łyżeczki żelatyny umieść w małym rondelku i zalej niewielką ilością zimnej wody – odstaw do napęcznienia. Po około 5-10 minutach postaw na niewielkiej mocy palnika, aby żelatyna się rozpuściła (nie gotuj).

  • Krok 12

    Do żelatyny dodaj kilka łyżek musu śliwkowego i wymieszaj. Następnie dodaj do całej porcji musu i dokładnie całość wmieszaj, po czym wylej na cynamonową masę. Odstaw do lodówki do stężenia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej