Serniki na zimno

Cynamonowy serniczek na zimno z musem śliwkowym

cynamonowy serniczek na zimno z musem śliwkowym

Cynamonowy serniczek na zimno z musem śliwkowym

  • 03:00
  • 14
  • Średni
Zaktualizowano:
03:00
14
Średni

Ciemny ciasteczkowy spód z delikatną i puszystą cynamonową warstwą jest przełamany lekko kwaskowym musem śliwkowym, co daje pyszny efekt. :)  To prosta propozycja na coś słodkiego na jesienne weekendy.

Składniki

Mus śliwkowy:
  • 750 g śliwek (umytych i wypestkowanych)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki Żelatyny Dr. Oetkera
Spód:
  • 200 g herbatników
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżka Ciemnego kakao
Masa cynamonowa:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżeczki Cynamonu Dr. Oetkera
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
  • 3 łyżeczki Żelatyny Dr. Oetkera
Wskazówki

Mus śliwkowy:

Krok 1

Możesz przygotować go dzięń wczesniej. Obrane i wypestkowane śliwki włóż do głębokiego rondelka i miksuj przez chwilę blenderem.

Krok 2

Następnie ustaw go na średniej mocy palnika, dodaj cukier i gotuj około 30-40 minut, aż sok nieco odparuje i całość nabierze pięknego koloru oraz lekko zgęstnieje.

Krok 3

Jeszcze gorącą masę przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się skórek i odstaw do wystudzenia.

Spód:

Krok 4

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia.

Krok 5

Ciasteczka pokrusz dokładnie w blenderze. Do pokruszonych ciastek dodaj kakao i roztopione masło, następnie wymieszaj wszystko do uzyskania „mokrego piasku”.

Krok 6

 Całość wysyp równomiernie do formy. Dociskając, utwórz spód serniczka. Wstaw do lodówki.

Masa cynamonowa:

Krok 7

Żelatynę umieść w rondelku, zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.

Krok 8

Schłodzoną śmietankę umieść w misce, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć i nabierać puszystości, dodawaj partiami serek mascarpone i cynamon - dalej ubijaj do uzyskania sztywnego, puszystego kremu.

Krok 9

Żelatynę w rondelku ustaw na niewielkiej mocy palnika i podgrzewaj do jej rozpuszczenia (nie gotuj). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki kremu i wymieszaj, a następnie przelaej do całej masy i szybko dokładnie zmiksuj.

Krok 10

Cynamonową masę wyłóż na ciasteczkowy spód, wyrównaj i wstaw do schłodzenia na kilka godzin.

Wierzch:

Krok 11

Gdy masa nieco stężeje, 2 łyżeczki żelatyny umieść w małym rondelku i zalej niewielką ilością zimnej wody – odstaw do napęcznienia. Po około 5-10 minutach postaw na niewielkiej mocy palnika, aby żelatyna się rozpuściła (nie gotuj).

Krok 12

Do żelatyny dodaj kilka łyżek musu śliwkowego i wymieszaj. Następnie dodaj do całej porcji musu i dokładnie całość wmieszaj, po czym wylej na cynamonową masę. Odstaw do lodówki do stężenia.

Składniki
Mus śliwkowy:
  • 750 g śliwek (umytych i wypestkowanych)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki Żelatyny Dr. Oetkera
Spód:
  • 200 g herbatników
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżka Ciemnego kakao
Masa cynamonowa:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżeczki Cynamonu Dr. Oetkera
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
  • 3 łyżeczki Żelatyny Dr. Oetkera
Serniki na zimno ->

Przepisy z kategorii Serniki na zimno