1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Czekoladowa tarta z malinami

Czekoladowa tarta z malinami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przedstawiamy przepis na wyjątkową tartę czekoladową z malinami bez pieczenia. Kruchy, ciasteczkowy spód ciasta z intensywnym czekoladowym kremem, na wierzchu maliny i kruszone bezy. Tarta jest delikatna i kremowa, o mocno czekoladowym smaku. Chrupiące bezy oraz ciasteczkowy i maślany spód nadają tarcie dodatkową konsystencję. Przed podaniem należy schłodzić tartę w lodówce, żeby krem zastygł.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Czekoladowy ganache:

  • Krok 1

    Śmietankę przelej do garnka. Laskę wanilii natnij wzdłuż, łyżką wydrąż ziarenka i razem z laską dodaj do śmietanki. Doprowadź do wrzenia, zestaw z palnika.

  • Krok 2

    Usuń laskę wanilii, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu, a w tym czasie przygotuj spod tarty.

Spód:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 28 x 18 cm wysmaruj masłem.

  • Krok 2

    Herbatniki umieść w malakserze i pokrusz na piasek.

  • Krok 3

    Ciasteczkową masę przesyp na spód formy, dociśnij do brzegów i spodu i dokładnie wyrównaj. Odstaw do lodówki.

  • Krok 4

    Kiedy zastygnie, przełóż czekoladowy krem i poukładaj maliny. Odstaw do lodówki na około godzinkę, by krem całkowicie zastygł.

  • Krok 5

    Przed podaniem posyp pokruszonymi bezami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej