Ciasta bez pieczenia

Czekoladowa tarta z malinami

czekoladowa tarta z malinami i pokruszonymi bezami

Czekoladowa tarta z malinami

  • 04:00
  • 10
  • Średni
Zaktualizowano:
04:00
10
Średni

Przedstawiamy przepis na wyjątkową tartę czekoladową z malinami bez pieczenia. Kruchy, ciasteczkowy spód ciasta z intensywnym czekoladowym kremem, na wierzchu maliny i kruszone bezy. Tarta jest delikatna i kremowa, o mocno czekoladowym smaku. Chrupiące bezy oraz ciasteczkowy i maślany spód nadają tarcie dodatkową konsystencję. Przed podaniem należy schłodzić tartę w lodówce, żeby krem zastygł.

Składniki

Czekoladowy ganache:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
Spód:
  • 220 g maślanych herbatników
  • 150 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej (lub deserowej)
Dodatkowo:
  • 250 g malin
  • bezy do pokruszenia
  • masło do wysmarowania formy
Wskazówki

Czekoladowy ganache:

Krok 1

Śmietankę przelej do garnka. Laskę wanilii natnij wzdłuż, łyżką wydrąż ziarenka i razem z laską dodaj do śmietanki. Doprowadź do wrzenia, zestaw z palnika.

Krok 2

Usuń laskę wanilii, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu, a w tym czasie przygotuj spod tarty.

Spód:

Krok 3

Formę o wymiarach 28 x 18 cm wysmaruj masłem.

Krok 4

Herbatniki umieść w malakserze i pokrusz na piasek.

Krok 5

Ciasteczkową masę przesyp na spód formy, dociśnij do brzegów i spodu i dokładnie wyrównaj. Odstaw do lodówki.

Krok 6

Kiedy zastygnie, przełóż czekoladowy krem i poukładaj maliny. Odstaw do lodówki na około godzinkę, by krem całkowicie zastygł.

Krok 7

Przed podaniem posyp pokruszonymi bezami.

Składniki
Czekoladowy ganache:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
Spód:
  • 220 g maślanych herbatników
  • 150 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej (lub deserowej)
Dodatkowo:
  • 250 g malin
  • bezy do pokruszenia
  • masło do wysmarowania formy
Ciasta bez pieczenia ->

Przepisy z kategorii Ciasta bez pieczenia