1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Tort bez pieczenia

Tort bez pieczenia

Dr. Oetker - zdj臋cie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Szukasz pomys艂u na tort馃巶, ale piekarnik nie jest Twoim sprzymierze艅cem? Wypróbuj przepis na tort bez pieczenia! Idealna propozycja na letnie przyj臋cie, a tak偶e ratunek dla tych, którzy z przygotowaniem tradycyjnego biszkoptu s膮 ciut na bakier 馃槈

Spód do tortu bez pieczenia przygotujesz z pokruszonych herbatników i mas艂a - to 艣wietny patent, aby w szybki i 艂atwy sposób uzyska膰 smaczn膮 baz臋 do ciasta. G艂ówn膮 rol臋 w torcie gra warstwa z krystaliczn膮 galaretk膮 dr. Oetkera - zanurzone w niej 艣wie偶e, soczyste owoce s膮 pi臋knie wyeksponowane, a waniliowo-truskawkowy馃崜 smak galaretki nadaju deserowi charakteru.

Wypróbuj przepis na tort bez pieczenia i sprawd藕 jak przygotowa膰 efektown膮 dekoracj臋, czyli galaretkowe diamenty z owocami. Tort w takiej oryginalnej ods艂onie zachwyci Twoich go艣ci!馃槷鉂わ笍


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu do tortu bez pieczenia:

  • Krok 1

    Herbatniki pokrusz w malakserze na drobny piasek, dodaj roztopione mas艂o i wymieszaj. 

    pokruszone herbatniki w malakserze i miseczka z roztopionym mas艂em
  • Krok 2

    Dno tortownicy o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia i wysyp na ni膮 mas臋 z herbatników. Doci艣nij, aby uzyska膰 równy spód i wstaw do lodówki.

    pokruszone herbatniki z mas艂em, tortownica wy艂o偶ona papierem do pieczenia
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Folia rantowa marki FunCakes idealnie sprawdzi si臋 do przygotowania deser贸w na zimno. Z jej pomoc膮 wykonasz r贸wne, estetyczne s艂odko艣ci o idealnie g艂adkich bokach. Tortownic臋 wystarczy wy艂o偶y膰 foli膮 po wewn臋trznej stronie i wylewa膰 kolejne warstwy ciasta.

  • Krok 3

    Zagotuj 1 litr wody. Dodaj 2 opakowania galaretki krystalicznej i dok艂adnie wymieszaj, a偶 ca艂kowicie si臋 rozpuszcz膮. Odstaw do ostygni臋cia.

    opakowanie galaretki krystalicznej, gor膮ca woda w plastikowym naczyniu
  • Krok 4

    Na przygotowany spód z herbatników wylej kilka 艂y偶ek t臋偶ej膮cej gajaretki, tak, by wy艂o偶y膰 na cienk膮 warstw臋 owoce, które po ostawieniu na kilka chwil do lodówki, przyklej膮 si臋 i nie b臋d膮 p艂ywa膰.

    tortownica wy艂o偶ona spodem z herbatnik贸w, obok w szklanej misce krystaliczna galaretka
  • Krok 5

    Na roz艂ó偶one owoce przelej oko艂o 750 ml przygotowanej wcze艣niej galaretki, lekko ju偶 t臋偶ej膮cej, odstaw ciasto do lodówki, aby st臋偶a艂o.

     

    tortownica z galaretk膮, w niej zatopione truskawki, maliny i bor贸wki
  • Krok 6

    Galaretk臋 krystaliczn膮 rozpu艣膰 w 500 ml zagotowanej wody i dok艂adnie wymieszaj. Cienk膮 warstw臋 przelej do prostok膮tnego naczynia. Gdy galaretka zacznie t臋偶e膰, pouk艂adaj w niej owoce, zachowuj膮c równe odst臋py. Odstaw do zastygni臋cia.

    Pozosta艂膮 cz臋艣ci膮 galaretki przykryj zastygni臋te owoce i odstaw do lodówki. Gotow膮 galaretk臋 pokrój na sze艣ciany, tworz膮c owocowe diamenty do dekoracji tortu.

    szklane naczynie z krystaliczn膮 galaretk膮 i u艂o偶onymi w odst臋pach owocami
  • Krok 7

    艢mietank臋 z ekstraktem z wanilii zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj pozosta艂e 250 ml galaretki przygotowanej na pocz膮tku przepisu i dok艂adnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.

    艣mietanka z ekstraktem z wanilii w rondelku, miska z krystaliczn膮 galaretk膮
  • Krok 8

    Na warstw臋 z owocami wylej mas臋 ze 艣mietanki i odstaw do st臋偶enia.

    warstwa 艣mietankowa z galaretk膮 wylana w tortownicy
  • Krok 9

    Kostki z owocami umie艣膰 na gotowym torcie.

    kostki z galaretki krystalicznej z zatopionymi owocami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/tort-bez-pieczenia

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej