1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Tort bez pieczenia

Tort bez pieczenia

tort bez pieczenia z warstwami galaretki i owocami na szklanej paterze
tort bez pieczenia z warstwami galaretki i owocami na szklanej paterze
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Szukasz pomysłu na tort🎂, ale piekarnik nie jest Twoim sprzymierzeńcem? Wypróbuj przepis na tort bez pieczenia! Idealna propozycja na letnie przyjęcie, a także ratunek dla tych, którzy z przygotowaniem tradycyjnego biszkoptu są ciut na bakier 😉

Spód do tortu bez pieczenia przygotujesz z pokruszonych herbatników i masła - to świetny patent, aby w szybki i łatwy sposób uzyskać smaczną bazę do ciasta. Główną rolę w torcie gra warstwa z krystaliczną galaretką dr. Oetkera - zanurzone w niej świeże, soczyste owoce są pięknie wyeksponowane, a waniliowo-truskawkowy🍓 smak galaretki nadaju deserowi charakteru.

Wypróbuj przepis na tort bez pieczenia i sprawdź jak przygotować efektowną dekorację, czyli galaretkowe diamenty z owocami. Tort w takiej oryginalnej odsłonie zachwyci Twoich gości!😮❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu do tortu bez pieczenia:

  • Krok 1

    Herbatniki pokrusz w malakserze na drobny piasek, dodaj roztopione masło i wymieszaj. 

    pokruszone herbatniki w malakserze i miseczka z roztopionym masłem
  • Krok 2

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią masę z herbatników. Dociśnij, aby uzyskać równy spód i wstaw do lodówki.

    pokruszone herbatniki z masłem, tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Masło Klasyczne Lurpak®

    Masło Klasyczne Lurpak® dba o wysoką jakość Twoich wypieków dzięki połączeniu subtelnego i świeżego smaku z niezwykle kremową konsystencją. Idealnie komponuje się zarówno z ciastami i babeczkami, jak i wytrawnymi tartami. Masło Lurpak® doskonale podkreśla smak wszelkich dań.

    Masło Klasyczne Lurpak®
  • Krok 3

    Zagotuj 1 litr wody. Dodaj 2 opakowania galaretki krystalicznej i dokładnie wymieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia.

    opakowanie galaretki krystalicznej, gorąca woda w plastikowym naczyniu
  • Krok 4

    Na przygotowany spód z herbatników wylej kilka łyżek tężejącej gajaretki, tak, by wyłożyć na cienką warstwę owoce, które po ostawieniu na kilka chwil do lodówki, przykleją się i nie będą pływać.

    tortownica wyłożona spodem z herbatników, obok w szklanej misce krystaliczna galaretka
  • Krok 5

    Na rozłóżone owoce przelej około 750 ml przygotowanej wcześniej galaretki, lekko już tężejącej, odstaw ciasto do lodówki, aby stężało.

     

    tortownica z galaretką, w niej zatopione truskawki, maliny i borówki
  • Krok 6

    Galaretkę krystaliczną rozpuść w 500 ml zagotowanej wody i dokładnie wymieszaj. Cienką warstwę przelej do prostokątnego naczynia. Gdy galaretka zacznie tężeć, poukładaj w niej owoce, zachowując równe odstępy. Odstaw do zastygnięcia.

    Pozostałą częścią galaretki przykryj zastygnięte owoce i odstaw do lodówki. Gotową galaretkę pokrój na sześciany, tworząc owocowe diamenty do dekoracji tortu.

    szklane naczynie z krystaliczną galaretką i ułożonymi w odstępach owocami
  • Galaretka krystaliczna Dr. Oetker

    Galaretka krystaliczna smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera to idealna dekoracja do serników na zimno i białych mas.

    Galaretka krystaliczna Dr. Oetker
  • Krok 7

    Śmietankę z ekstraktem z wanilii zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj pozostałe 250 ml galaretki przygotowanej na początku przepisu i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.

    śmietanka z ekstraktem z wanilii w rondelku, miska z krystaliczną galaretką
  • Krok 8

    Na warstwę z owocami wylej masę ze śmietanki i odstaw do stężenia.

    warstwa śmietankowa z galaretką wylana w tortownicy
  • Krok 9

    Kostki z owocami umieść na gotowym torcie.

    kostki z galaretki krystalicznej z zatopionymi owocami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/tort-bez-pieczenia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej