Cynamonowy sernik z nerkowców - Przepis | Wszystkiego Słodkiego
Lżejsze/zdrowsze

Cynamonowy sernik z nerkowców

Wegański cynamonowy sernik z nerkowców z płatkami migdałów i daktylami.

Cynamonowy sernik z nerkowców

  • 08:20
  • 12
  • Łatwy
08:20
12
Łatwy

Roślinne serniki to zdrowa alternatywa dla klasycznego świątecznego wypieku! Możesz wybierać spośród jagielników, tofurników czy dyniowników, jednak to cynamonowy sernik z nerkowców, pokryty karmelem daktylowym, z uwagi na unikalny smak i dodatek aromatycznego cynamonu będzie królem świątecznych, wegańskich deserów!

Składniki

Masa cynamonowa:
  • 500 g nerkowców
  • 120 g mleka kokosowego
  • 150 ml mleka migdałowego
  • 100 g oleju kokosowego
  • 80 g cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Pasty z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
Spód:
  • 100 g daktyli suszonych
  • 170 g płatków migdałów
Karmel z daktyli:
  • 50 g daktyli suszonych
  • 50 ml mleka migdałowego
  • 100 g oleju kokosowego
Dekoracja:
  • 10 g płatków migdałów
  • 2 daktyle suszone
Wskazówki

Masa cynamonowa:

Krok 1

Nerkowce zalej gorącą wodą i odstaw na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Nerkowce w misce.

Spód z daktyli:

Krok 2

Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj olejem kokosowym.

Tortownica wyłożona papierem do pieczenia.
Krok 3

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut.

Daktyle zalane gorącą wodą.
Krok 4

Następnie odsącz daktyle i zblenduj je w malakserze razem z płatkami migdałów.

Płatki migdałów i namoczone daktyle w miseczkach.
Krok 5

Masę wyłóż na spód formy i delikatnie dociśnij. Wstaw formę do lodówki.

Spód z migdałów i daktyli.

Masa cynamonowa:

Krok 6

Nerkowce odsącz z wody i dokładnie zblenduj z mlekiem migdałowym, olejem kokosowym i cukrem kokosowym.

Nerkowce, mleko migdałowe, olej kokosowy i cukier kokosowy w miseczkach, Obok cynamon mielony i pasta z wanilii.
Krok 7

Gotową masę przełóż na spód i delikatnie wyrównaj. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania karmelu z daktyli.

Gotowa masa nerkowcowa w misce.

Karmel z daktyli:

Krok 8

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut.

Daktyle zalane gorąca wodą
Krok 9

Daktyle odsącz i połącz  razem z mlekiem migdałowym i olejem kokosowym.

Odsączone daktyle, mleko migdałowe i olej kokosowy w miseczkach.
Krok 10

Składniki dobrze zblenduj za pomocą malaksera.

Karmel daktylowy w miseczce.
Krok 11

Karmel z daktyli rozsmaruj na masie z nerkowców.

Karmel daktylowy rozsmarowany na serniku cynamonowym.

Dekoracja:

Krok 12

Płatki migdałów podpraż na patelni. Pokrój daktyle na paski i udekoruj nim ciasto.

Podprażone migdały i daktyle w miseczkach.
Składniki
Masa cynamonowa:
  • 500 g nerkowców
  • 120 g mleka kokosowego
  • 150 ml mleka migdałowego
  • 100 g oleju kokosowego
  • 80 g cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Pasty z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
Spód:
  • 100 g daktyli suszonych
  • 170 g płatków migdałów
Karmel z daktyli:
  • 50 g daktyli suszonych
  • 50 ml mleka migdałowego
  • 100 g oleju kokosowego
Dekoracja:
  • 10 g płatków migdałów
  • 2 daktyle suszone
Lżejsze/zdrowsze ->

Przepisy z kategorii Lżejsze/zdrowsze