Ciasto na Halloween - Straszna dynia
W sztuce przygotowywania deserów wspania艂e jest to, 偶e w zale偶no艣ci od okazji mog膮 one przybiera膰 zupe艂nie ró偶ne postaci. Klasyczne ciasto czekoladowe z kremem ma艣lanym dzi臋ki wykorzystaniu kilku akcesoriów cukierniczych potrafi przeobrazi膰 si臋 w zaczarowan膮 niespodziank臋 - nie tylko dla najm艂odszych wielbicieli s艂odko艣ci. 馃巸 Forma do pieczenia od Wilton w kszta艂cie dyni wprowadzi Ci臋 w halloweenowy klimat, przez ca艂膮 jesie艅 przeistaczaj膮c Twoje wypieki w dyniowe wspania艂o艣ci.
Chcesz, aby ciasto czekoladowe by艂o jeszcze bardziej magiczne? Nic prostszego! Wykorzystuj膮c barwnik spo偶ywczy w kolorze pomara艅czowym, który 艂膮czysz z kremem ma艣lanym, uzyskujesz mas臋 kolorem do z艂udzenia przypominaj膮c膮 halloweenow膮 dyni臋. 馃巸
Poznaj mój przepis na ciasto na Halloween - Straszna Dynia!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta czekoladowego:
-
Krok 1
Foremk臋 do ciasta w kszta艂cie dyni wysmaruj dok艂adnie mi臋kkim mas艂em i oprósz kakao.
-
Krok 2
Mas艂o z czekolad膮 prze艂ó偶 do rondelka i podgrzewaj do rozpuszczenia.
-
Krok 3
M膮k臋 przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.
-
Krok 4
Jajka ubij z cukrem na bia艂y puch, dodaj wod臋 oraz rozpuszczon膮 czekolad臋 z mas艂em.
-
Krok 5
Na ko艅cu przesyp suche sk艂adniki i zmiksuj krótko, tylko do po艂膮czenia si臋 sk艂adników.
-
Krok 6
Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez oko艂o 45 minut.
-
Krok 7
Upieczone ciasto wystaw z piekarnika i po 10 minutach delikatnie wysu艅 z formy.
-
Wszystkiego S艂odkiego poleca
Forma aluminiowa do pieczenia w kszta艂cie halloweenowej dyni sprawi, 偶e tegoroczne 艣wi臋to duch贸w b臋dzie jeszcze straszniejsze! Aluminium wysokiej jako艣ci r贸wnomiernie rozprowadza ciep艂o, a specjalna nieprzywieraj膮ca pow艂oka u艂atwia wyj臋cie ciasta z formy po upieczeniu. Gotowe ciasto mo偶esz dowolnie udekorowa膰, nadaj膮c mu piekielny, halloweenowy charakter!
Nietoperze z masy cukrowej (lukru plastycznego):
-
Krok 8
Gotow膮 czarn膮 mas臋 cukrow膮 rozwa艂kuj wa艂kiem do masy cukrowej. Przy pomocy foremek wytnij kszta艂t nietoperza. Ozdoby uk艂adaj na okr膮g艂ym naczyniu i odstaw do ca艂kowitego zastygni臋cia, najlepiej na ca艂膮 noc.
Krem ma艣lany do halloween'owego ciasta Straszna dynia:
-
Krok 9
Mas艂o utrzyj na jasny, puszysty krem. Pod koniec ucierania cienk膮 stru偶k膮 wlej mleko skondensowane.
-
Krok 10
Na koniec dodaj barwnik pomara艅czowy i wymieszaj. Mo偶esz tak偶e wymiesza膰 偶ó艂ty barwnik z czerwonym, 偶eby uzyska膰 kolor pomara艅czowy, a nast臋pnie doda膰 go do kremu.
-
Krok 11
Krem rozsmaruj na cie艣cie w dwóch turach. Najpierw na艂ó偶 pierwsz膮 warstw臋, przykrywaj膮c ca艂e ciasto, i odstaw je do lodówki do sch艂odzenia kremu. Nast臋pnie za pomoc膮 ma艂ej szpatu艂ki na艂ó偶 drug膮 warstw臋 kremu, odwzorowuj膮c kszta艂t dyni.
Udekoruj czarnymi nietoperzami i posypk膮 z duszkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/ciasto-na-halloween-straszna-dynia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze