1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Czekoladowy biszkopt kokosowy z malinami

Czekoladowy biszkopt kokosowy z malinami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Czekoladowy biszkopt kokosowy z malinami jest aromatycznym bezglutenowym ciastem. Puszysty, czekoladowy, pachnący i słodki - tak opisałabym biszkopt, który upiekłam na mące kokosowej. Przed pieczeniem, w ciasto lekko wcisnęłam maliny, które zostały otulone biszkoptem. Nadają one ciastu charakterystycznego, malinowego smaku,:) Wystudzone ciasto ozdobiłam domową polewą czekoladową. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C. Formę prostokątną o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek. Ubij je stopniowo dodając cukier i cukier z wanilią. 

  • Krok 3

    Do sztywnej i lśniącej piany dodaj kolejno żółtka, delikatnie mieszając.

  • Krok 4

    Przesiej mąkę kokosową, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj, aż do połączenia składników.

  • Krok 5

    Masę przełóż do formy, a na wierzch ciasta ułóż świeże maliny.

  • Krok 6

    Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut. Odstaw do wystudzenia.

Dekoracja:

  • Krok 7

    Gorzką czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. Śmietankę zagotuj, zalej nią kawałki czekolady i dobrze wymieszaj. 

  • Krok 8

    Roztopioną czekoladą polej wystudzone ciasto.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej