Czekoladowy biszkopt kokosowy z malinami - Przepis
Bez glutenu

Czekoladowy biszkopt kokosowy z malinami

Czekoladowy biszkopt kokosowy z malinami

  • 01:00
  • 16
  • Łatwy
01:00
16
Łatwy

Czekoladowy biszkopt kokosowy z malinami jest aromatycznym bezglutenowym ciastem. Puszysty, czekoladowy, pachnący i słodki - tak opisałabym biszkopt, który upiekłam na mące kokosowej. Przed pieczeniem, w ciasto lekko wcisnęłam maliny, które zostały otulone biszkoptem. Nadają one ciastu charakterystycznego, malinowego smaku,:) Wystudzone ciasto ozdobiłam domową polewą czekoladową. :)

Składniki

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Dr. Oetkera
  • 75 g mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 2 łyżki kakao
  • świeże maliny
Do dekoracji:
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 30%
Wskazówki

Biszkopt:

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C. Formę prostokątną o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

Krok 2

Białka oddziel od żółtek. Ubij je stopniowo dodając cukier i cukier z wanilią. 

Krok 3

Do sztywnej i lśniącej piany dodaj kolejno żółtka, delikatnie mieszając.

Krok 4

Przesiej mąkę kokosową, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj, aż do połączenia składników.

Krok 5

Masę przełóż do formy, a na wierzch ciasta ułóż świeże maliny.

Krok 6

Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut. Odstaw do wystudzenia.

Dekoracja:

Krok 7

Gorzką czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. Śmietankę zagotuj, zalej nią kawałki czekolady i dobrze wymieszaj. 

Krok 8

Roztopioną czekoladą polej wystudzone ciasto.

Składniki
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Dr. Oetkera
  • 75 g mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 2 łyżki kakao
  • świeże maliny
Do dekoracji:
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 30%
Bez glutenu ->

Przepisy z kategorii Bez glutenu