1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Czekoladowo-kokosowa kostka

Czekoladowo-kokosowa kostka

czekoladowe ciasto przełozone kokosowym kremem z wiórkami kokosowymi i polewą czekoladową
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Czekoladowo-kokosowa kostka to ciemne, aromatyczne ciasto przełożone delikatną, kremową masą. Ciasto nasączyłam kokosowym ponczem i przełożyłam masą z serka mascarpone i mleczka kokosowego - dzięki temu, ciasto pięknie pachnie i smakuje kokosem! Dodatek wiórków kokosowych nadał masie wspaniałej konsystencji. Gotowe ciasto polałam polewą czekoladową.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 180 °C. formę o średnicy 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Czekoladę i masło umieść w garnuszku i rozpuść na małej mocy palnika. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek. Żółtka utarzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem, po czym przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 4

    Na końcu ubij białka na sztywna pianę i wmieszaj delikatnie do ciasta.

  • Krok 5

    Ciasto przelej do formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Masa kokosowa

  • Krok 6

    Składniki na masę kokosową wyjmij wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej.

  • Krok 7

    Serek mascarpone przełóż do miski, krótko zmiksuj i stopniowo, cały czas miksując, dodawaj mleczko kokosowe. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji, zwracając uwagę czy nie pozostały grudki.

  • Krok 8

     Na końcu dodaj jogurt naturalny oraz cukier, ekstrakt naturalny i wiórki kokosowe, zmiksuj.

  • Krok 9

    Żelatynę zalej około pół szklanki wrzątku, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

  • Krok 10

    Do szklanki z żelatyną dodaj najpierw kilka łyżek jogurtowej masy i dokładnie wymieszaj, następnie przelej z powrotem do masy jogurtowo-kokosowej, szybko i dokładnie wymieszaj.

Przełożenie

  • Krok 11

    Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Przygotuj poncz.

  • Krok 12

    Czekoladowy biszkopt nasącz ponczem, po czym przełóż kokosowym kremem. Przykryj drugą warstwa ciasta.

Polewa

  • Krok 13

    Czekoladę umieść w garnuszku, dodaj śmietankę. Mieszając od czasu do czasu, podgrzewaj na małej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Na końcu wmieszaj wiórki kokosowe, odstaw do lekkiego przestudzenia.

  • Krok 14

    Ciasto polej polewą i wstaw na kilka godzin do lodówki, do całkowitego stężenia masy kokosowej.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej