Czekoladowo-kokosowa kostka

Czekoladowo-kokosowa kostka to ciemne, aromatyczne ciasto przełożone delikatną, kremową masą. Ciasto nasączyłam kokosowym ponczem i przełożyłam masą z serka mascarpone i mleczka kokosowego - dzięki temu, ciasto pięknie pachnie i smakuje kokosem! Dodatek wiórków kokosowych nadał masie wspaniałej konsystencji. Gotowe ciasto polałam polewą czekoladową.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 180 °C. formę o średnicy 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Czekoladę i masło umieść w garnuszku i rozpuść na małej mocy palnika. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek. Żółtka utarzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem, po czym przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 4
Na końcu ubij białka na sztywna pianę i wmieszaj delikatnie do ciasta.
-
Krok 5
Ciasto przelej do formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Masa kokosowa
-
Krok 6
Składniki na masę kokosową wyjmij wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej.
-
Krok 7
Serek mascarpone przełóż do miski, krótko zmiksuj i stopniowo, cały czas miksując, dodawaj mleczko kokosowe. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji, zwracając uwagę czy nie pozostały grudki.
-
Krok 8
Na końcu dodaj jogurt naturalny oraz cukier, ekstrakt naturalny i wiórki kokosowe, zmiksuj.
-
Krok 9
Żelatynę zalej około pół szklanki wrzątku, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
-
Krok 10
Do szklanki z żelatyną dodaj najpierw kilka łyżek jogurtowej masy i dokładnie wymieszaj, następnie przelej z powrotem do masy jogurtowo-kokosowej, szybko i dokładnie wymieszaj.
Przełożenie
-
Krok 11
Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Przygotuj poncz.
-
Krok 12
Czekoladowy biszkopt nasącz ponczem, po czym przełóż kokosowym kremem. Przykryj drugą warstwa ciasta.
Polewa
-
Krok 13
Czekoladę umieść w garnuszku, dodaj śmietankę. Mieszając od czasu do czasu, podgrzewaj na małej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Na końcu wmieszaj wiórki kokosowe, odstaw do lekkiego przestudzenia.
-
Krok 14
Ciasto polej polewą i wstaw na kilka godzin do lodówki, do całkowitego stężenia masy kokosowej.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze