Ciasta czekoladowe

Czekoladowo-kokosowa kostka

Czekoladowo-kokosowa kostka

  • 06:00
  • 24
  • Łatwy
06:00
24
Łatwy

Czekoladowo-kokosowa kostka to ciemne, aromatyczne ciasto przełożone delikatną, kremową masą. Ciasto nasączyłam kokosowym ponczem i przełożyłam masą z serka mascarpone i mleczka kokosowego - dzięki temu, ciasto pięknie pachnie i smakuje kokosem! Dodatek wiórków kokosowych nadał masie wspaniałej konsystencji. Gotowe ciasto polałam polewą czekoladową.

Składniki

Ciasto:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Masa kokosowa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 mleczko kokosowe w puszce 400 ml
  • 360 g jogurtu naturalnego
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka 30 ml
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 15 g Żelatyny Dr. Oetkera
  • 125 ml wrzątku
Poncz:
  • 50 ml wody
  • 50 ml Likieru Malibu
Polewa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g wiórków kokosowych
Składniki
Ciasto:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Masa kokosowa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 mleczko kokosowe w puszce 400 ml
  • 360 g jogurtu naturalnego
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka 30 ml
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 15 g Żelatyny Dr. Oetkera
  • 125 ml wrzątku
Poncz:
  • 50 ml wody
  • 50 ml Likieru Malibu
Polewa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g wiórków kokosowych
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta czekoladowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta czekoladowe