1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Lava Cake

Lava Cake

Dr. Oetker - zdj臋cie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Co艣 wyj膮tkowego dla wielbicieli klasycznych deserów, dla których im wi臋cej czekolady, tym lepiej. 馃崼 W niewielkim ciasteczku ukrywa si臋 bowiem jej podwójna dawka. Lava cake, czyli mocno czekoladowe ciastko z p艂ynnym, równie偶 czekoladowym (bo jak by inaczej馃榿) wn臋trzem. 馃崼

Sekret udanego lava cake tkwi w tym, aby 艣rodek ciasta pozosta艂 p艂ynny, a po przekrojeniu przypomina艂 sp艂ywaj膮c膮 law臋. Je艣li chcesz mie膰 pewno艣膰, 偶e Twoja przygoda z tym deserem b臋dzie sukcesem, koniecznie wypróbuj nasz przepis.

Do ciasta dodaj cukier ze skórk膮 pomara艅czow膮 Dr. Oetkera z linii Ze 艢wiata Natury, a po艂膮czenie intensywnego smaku czekolady z delikatn膮 s艂odycz膮 sycylijskiej pomara艅czy 馃崐 zago艣ci na sta艂e w Twojej kuchni!

 

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ganache:

  • Krok 1

    Podgrzej 艣mietank臋 do 60-70 stopni Celsjusza i zalej ni膮 posiekan膮 czekolad臋. Dok艂adnie wymieszaj, a偶 do rozpuszczenia. Odstaw do wystygni臋cia i zg臋stnienia.

    czekolada rozpuszczona ze 艣mietank膮 w szklanej miseczce z silikonow膮 艂opatk膮 kuchenn膮
  • Krok 2

    Zg臋stnia艂膮 czekolad臋 prze艂ó偶 do r臋kawa cukierniczego, odetnij koncówk臋 i na blaszk臋 wyciskaj niewielkie trufle. Kulki wstaw zamra偶arki.

    ganache wyciskany na papierze do pieczenia na p艂askiej prostok膮tnej blaszce za pomoc膮 r臋kawa cukierniczego z odci臋t膮 ko艅c贸wk膮
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Jednorazowe r臋kawy cukiernicze Wilton idealnie sprawdz膮 si臋 przy dekorowaniu tort贸w, ciast, ciasteczek i innych deser贸w. Wykonane s膮 z wytrzyma艂ego, elastycznego plastiku, kt贸ry nie p臋ka przy wyciskaniu kremu.

Lava cake:

  • Krok 3

    Kokilki nat艂u艣膰 od 艣rodka olejem i obsyp kakao. 

    U偶yj 4 wi臋kszych lub 6 mniejszych kokilek.

    kokilki opr贸szone kakao
  • Krok 4

    Mas艂o rozpu艣膰 razem z czekoladami i 艣mietank膮, dok艂adnie wymieszaj.

    czekolada rozpuszczona z mas艂em i 艣mietank膮 w szklanej miseczce z silikonow膮 szpatu艂k膮 kuchenn膮
  • Mas艂o Klasyczne Lurpak庐

    Niezast膮pione przy wypiekach Mas艂o Klasyczne Lurpak庐 doskonale podkre艣li smak Twoich ulubionych przepis贸w. Mas艂o powstaje ze 艣wie偶ej 艣mietanki, dzi臋ki czemu zachwyca subtelno艣ci膮 i idealnie komponuje si臋 ze s艂odycz膮 ciast, tort贸w i drobnych wypiek贸w.

  • Krok 5

    Jaja ubij z cukrem oraz cukrem ze skórk膮 pomara艅czow膮.

    jajka ubite z cukrem w misie robota bosch, obok opakowanie cukru ze sk贸rk膮 pomara艅czow膮 dr. oetkera
  • Krok 6

    Do ubitych jajek dodaj mas臋 czekoladow膮 oraz przesian膮 m膮k臋 i kakao. Ca艂o艣膰 wymieszaj do po艂膮czenia sk艂adników. 

    masa czekoladowa wymieszana z utartym mas艂em w misie robota kuchennego bosch, obok m膮ka i kakao w kubeczku
  • Krok 7

    Nape艂nij kokilki ciastem do 2/3 wysoko艣ci. W ka偶dej z nich zanurz zamro偶on膮 wcze艣niej czekoladow膮 trufl臋. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez oko艂o 10 minut. Fondanty wyjmij z piekarnika i odczekaj chwil臋, nast臋pnie wyjmij na talerzyk, oprósz kakao i udekoruj malinami.

    ciasto na fondant czekoladowy lava cake w kokilkach przed upieczeniem, obok czekoladowe trufle
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/lava-cake

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej