1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą polewą

Torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą polewą

torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą, lustrzaną polewą czekoladową, udekorowany posiekanymi orzeszkami ziemnymi - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

🍫Torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą, lustrzaną polewą to moja propozycja na modne ostatnio ciasta z lśniącą polewą. Postanowiłam, że błyszcząca polewa musi skrywać w środku przepyszne smaki.😄 Przygotowałam czekoladowe ciasto - aromatyczne i wilgotne, na wierzch którego wyłożyłam puszysty mus z masła orzechowego.

✔️ Aby polewa równo rozlała się po cieście, zdradzę Wam sekret ➡️ tort delikatnie zamrażam przed oblewaniem go polewą! Najlepiej, aby tort stał na kratce, przez którą nadmiar polewy może swobodnie spływać. Gotowe ciasto delikatnie dekoruję posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Tort prezentuje się elegancko i myślę, że może konkurować z dekoracjami z cukierni. Spróbujcie przygotować ten tort w domu i zachwyćcie nim gości! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do torcika czekoladowego:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170°C. Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

  • Krok 2

    Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki i razem z masłem przełóż do miski.

  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem, aż do uzyskania sztywnej piany.

  • Krok 4

    Żółtka i mąkę dodaj do czekolady i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 5

    Do masy czekoladowej dodawaj stopniowo ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.

  • Krok 6

    Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 20-25 minut. Upieczone ciasto przełóż na kratkę do wystudzenia.

Mus orzechowy:

  • Krok 7

    Masło orzechowe i 150 ml śmietanki wymieszaj i podgrzewaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok 8

    Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody.

  • Krok 9

    Dodaj ją do masy z masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. 

  • Krok 10

    Resztę śmietanki ubij z cukrem pudrem. Śmietankę dodawaj stopniowo do masła orzechowego i delikatnie mieszaj. Orzechowy mus przełóż na ciasto czekoladowe.

Lustrzana polewa:

  • Krok 11

    Zagotuj śmietankę, kakao, cukier i wodę.

  • Krok 12

    Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia na kilka minut. Po tym czasie dodaj ją do gorącej polewy i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia.

    Uwaga! Jeżeli powstały grudki, polewę możesz przecedzić przez sito.

    Przykryj ją folią spożywczą i odstaw do przestudzenia, aż polewa zacznie lekko gęstnieć.

  • Krok 13

    Tort delikatnie zmroź, a następnie połóż na kratce i oblej polewą.

  • Marta poleca

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

  • Krok 14

    Gotowe ciasto udekoruj posiekanymi orzechami ziemnymi i odstaw do schłodzenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/torcik-czekoladowy-kremem-orzechowym-blyszczaca-polewa

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej