Torty

Torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą polewą

Torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą polewą

  • 02:00
  • 12
  • Średni
02:00
12
Średni

Torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą polewą to moja propozycja na modne ostatnio ciasta z lśniącą polewą. Postanowiłam, że błyszcząca polewa musi skrywać w środku przepyszne smaki :) Przygotowałam czekoladowe ciasto - aromatyczne i wilgotne, na wierzch którego wyłożyłam puszysty mus z masła orzechowego. Aby polewa równo rozlała się po cieście, zdradzę Wam sekret :) Tort delikatnie zamrażam przed oblewaniem go polewą! Najlepiej, aby tort stał na kratce, przez którą nadmiar polewy może swobodnie spływać :) Gotowe ciasto delikatnie dekoruję posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Tort prezentuje się elegancko i myślę, że może konkurować z dekoracjami z cukierni :) Spróbujcie przygotować ten tort w domu i zachwyćcie nim gości :)

Składniki

Ciasto czekoladowe:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki
Mus orzechowy:
  • 150 g masła orzechowego
  • 600 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 15 g Żelatyny Dr. Oetkera
  • 50 ml wody
  • 100 g cukru pudru
Lustrzana polewa czekoladowa:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 80 g kakao
  • 250 g cukru
  • 220 ml wody
  • 20 g Żelatyny Dr. Oetkera
  • 40 ml wody
Do dekoracji:
  • orzechy ziemne
Składniki
Ciasto czekoladowe:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki
Mus orzechowy:
  • 150 g masła orzechowego
  • 600 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 15 g Żelatyny Dr. Oetkera
  • 50 ml wody
  • 100 g cukru pudru
Lustrzana polewa czekoladowa:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 80 g kakao
  • 250 g cukru
  • 220 ml wody
  • 20 g Żelatyny Dr. Oetkera
  • 40 ml wody
Do dekoracji:
  • orzechy ziemne
Zobacz ten przepis na ws.pl
Torty ->

Przepisy z kategorii Torty