1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą polewą

Torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą polewą

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą polewą to moja propozycja na modne ostatnio ciasta z lśniącą polewą. Postanowiłam, że błyszcząca polewa musi skrywać w środku przepyszne smaki :) Przygotowałam czekoladowe ciasto - aromatyczne i wilgotne, na wierzch którego wyłożyłam puszysty mus z masła orzechowego. Aby polewa równo rozlała się po cieście, zdradzę Wam sekret :) Tort delikatnie zamrażam przed oblewaniem go polewą! Najlepiej, aby tort stał na kratce, przez którą nadmiar polewy może swobodnie spływać :) Gotowe ciasto delikatnie dekoruję posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Tort prezentuje się elegancko i myślę, że może konkurować z dekoracjami z cukierni :) Spróbujcie przygotować ten tort w domu i zachwyćcie nim gości :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto czekoladowe

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170°C. Spód formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki i razem z masłem przełóż do miski.

  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem, aż do uzyskania sztywnej piany.

  • Krok 4

    Żółtka i mąkę dodaj do czekolady i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 5

    Do masy czekoladowej dodawaj stopniowo ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.

  • Krok 6

    Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 20-25 minut. Upieczone ciasto przełóż na kratkę do wystudzenia.

Mus orzechowy

  • Krok 1

    Masło orzechowe i 150 ml śmietanki wymieszaj i podgrzewaj, do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok 2

    Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody.

  • Krok 3

    Dodaj ją do masy z masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. 

  • Krok 4

    Resztę śmietanki ubij z cukrem pudrem. Śmietankę dodawaj stopniowo do masła orzechowego i delikatnie mieszaj. Orzechowy mus przełóż na ciasto czekoladowe.

Lustrzana polewa:

  • Krok 1

    Zagotuj śmietankę, kakao, cukier i wodę.

  • Krok 2

    Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia na kilka minut. Po tym czasie dodaj ją do gorącej polewy i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia.

  • Krok 3

    Uwaga: jeżeli powstały grudki, polewę możesz przecedzić przez sito. Przykryj ją folią spożywczą i odstaw do przestudzenia, aż polewa zacznie lekko gęstnieć.

  • Krok 4

    Tort delikatnie zmroź.

  • Krok 5

    Gotowe ciasto udekoruj orzechami ziemnymi i odstaw do schłodzenia.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej