Torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą polewą

Torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą polewą to moja propozycja na modne ostatnio ciasta z lśniącą polewą. Postanowiłam, że błyszcząca polewa musi skrywać w środku przepyszne smaki :) Przygotowałam czekoladowe ciasto - aromatyczne i wilgotne, na wierzch którego wyłożyłam puszysty mus z masła orzechowego. Aby polewa równo rozlała się po cieście, zdradzę Wam sekret :) Tort delikatnie zamrażam przed oblewaniem go polewą! Najlepiej, aby tort stał na kratce, przez którą nadmiar polewy może swobodnie spływać :) Gotowe ciasto delikatnie dekoruję posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Tort prezentuje się elegancko i myślę, że może konkurować z dekoracjami z cukierni :) Spróbujcie przygotować ten tort w domu i zachwyćcie nim gości :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto czekoladowe
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 170°C. Spód formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki i razem z masłem przełóż do miski.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem, aż do uzyskania sztywnej piany.
-
Krok 4
Żółtka i mąkę dodaj do czekolady i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 5
Do masy czekoladowej dodawaj stopniowo ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 20-25 minut. Upieczone ciasto przełóż na kratkę do wystudzenia.
Mus orzechowy
-
Krok 7
Masło orzechowe i 150 ml śmietanki wymieszaj i podgrzewaj, do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 8
Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody.
-
Krok 9
Dodaj ją do masy z masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 10
Resztę śmietanki ubij z cukrem pudrem. Śmietankę dodawaj stopniowo do masła orzechowego i delikatnie mieszaj. Orzechowy mus przełóż na ciasto czekoladowe.
Lustrzana polewa:
-
Krok 11
Zagotuj śmietankę, kakao, cukier i wodę.
-
Krok 12
Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia na kilka minut. Po tym czasie dodaj ją do gorącej polewy i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia.
-
Krok 13
Uwaga: jeżeli powstały grudki, polewę możesz przecedzić przez sito. Przykryj ją folią spożywczą i odstaw do przestudzenia, aż polewa zacznie lekko gęstnieć.
-
Krok 14
Tort delikatnie zmroź.
-
Krok 15
Gotowe ciasto udekoruj orzechami ziemnymi i odstaw do schłodzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze