1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Ciasto W-Z

Ciasto W-Z

ciasto W-Z do kawy - Wszystkiego Słodkiego
ciasto W-Z do kawy - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

"Kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego" - zgadzacie się z tym kultowym cytatem?🎬 Wuzetkę do dzisiaj można odnaleźć w wielu cukierniach - od lat to jedno z najbardziej popularnych ciast. Często gości na naszych stołach z prostego powodu - jest łatwa w przygotowaniu, wszystkim smakuje, a także zachwyca swoją czarno-białą prostotą i elegancją.

Wilgotny, kakaowy biszkopt 🍫nasączony syropem i posmarowany mocno owocową konfiturą z dżemu lub malin w towarzystwie puszystego, śmietankowego kremu. Brzmi pysznie i wygląda wspaniale 🥰 Dodatek pasty z wanilią Bourbon z Madagaskaru od Dr. Oetkera sprawia, że krem ma esencjonalny, waniliowy smak. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu łatwo połączy się z śmietankową masą.

Aromatyczna kawa, kostka pysznej wuzetki i udane popołudnie gwarantowane ☕


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt kakaowy:

  • Krok 1

    Prostokątną formę (33 x 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C.

    prostokątna forma do pieczenia Wilton
  • Może się przydać

    Forma prostokątna marki Wilton świetnie rozprowadza ciepło, dzięki czemu ciasto jest równomiernie wypieczone. Specjalna pokrywa ułatwi przechowywanie ciasta i zapobiega jego wysychaniu.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Jajka ubij z cukrem na jasna puszystą masę.

    jajka ubite z cukrem
  • Krok 3

    Makę wymieszaj z kakao i solą , a następnie dodaj do masy jajeczniej w 2-3 turach i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.

    masa kakaowa na biszkopt
  • Krok 4

    Gotową masę biszkoptową przełóż do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut do suchego patyczka.

    masa biszkoptowa w formie do pieczenia Wilton

Syrop do nasączenia:

  • Krok 5

    Wszystkie składniki na syrop umieść w rondelku i podgrzewaj, aż cukier sie rozpuści i otrzymasz jednolity syrop.

    syrop kakaowo-wiśniowy

Krem waniliowy:

  • Krok 6

    Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut.

    namaczanie żelatyny w listkach
  • Krok 7

    Około 100 ml śmietanki podgrzej aby była gorąca i rozpuść w niej namoczoną żelatynę. Odstaw do przestudzenia.

    rozpuszczanie żelatyny w ciepłej śmietance
  • Krok 8

    400 ml schłodzonej śmietanki ubij razem z mascarpone, cukrem pudrem i pastą waniliową na puszysty krem. 

    Na koniec wlej wystudzoną śmietankę z żelatyną i zmiksuj krótko do połączenia.

    Kilka łyżek kremu odłóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

    ubijanie śmietany na krem

Przełożenie:

  • Krok 9

    Biszkopt przekrój na dwa blaty. Dolny blat nasącz syropem i posmaruj konfiturą.

    nasączanie ciasta i smarowanie dżemem
  • Krok 10

    Następnie wyłóż równomiernie krem i przykryj drugim blatem biszkoptu.

    przekładanie ciasta kremem
  • Krok 11

    Czekoladę razem ze śmietanką rozpuść stopniowo podgrzewając i dokładnie wymieszaj.

    polewa czekoladowa
  • Krok 12

    Gotową polewą oblej równomiernie wierzch ciasta.

    ciasto W-Z oblane polewą z czekolady
  • Krok 13

    Na górze zrób rozetki z wcześniej odłożonego kremu waniliowego.

    ciasto W-Z udekorowane kremem
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/ciasto-w-z

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej