1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Ciasto W-Z

Ciasto W-Z

Dr. Oetker - zdj臋cie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

"Kawa i wuzetka s膮 obowi膮zkowe dla ka偶dego" - zgadzacie si臋 z tym kultowym cytatem?馃幀 Wuzetk臋 do dzisiaj mo偶na odnale藕膰 w wielu cukierniach - od lat to jedno z najbardziej popularnych ciast. Cz臋sto go艣ci na naszych sto艂ach z prostego powodu - jest 艂atwa w przygotowaniu, wszystkim smakuje, a tak偶e zachwyca swoj膮 czarno-bia艂膮 prostot膮 i elegancj膮.

Wilgotny, kakaowy biszkopt 馃崼nas膮czony syropem i posmarowany mocno owocow膮 konfitur膮 z d偶emu lub malin w towarzystwie puszystego, 艣mietankowego kremu. Brzmi pysznie i wygl膮da wspaniale 馃グ Dodatek pasty z wanili膮 Bourbon z Madagaskaru od Dr. Oetkera sprawia, 偶e krem ma esencjonalny, waniliowy smak. Ma posta膰 g艂adkiego 偶elu, dzi臋ki czemu 艂atwo po艂膮czy si臋 z 艣mietankow膮 mas膮.

Aromatyczna kawa, kostka pysznej wuzetki i udane popo艂udnie gwarantowane 鈽


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt kakaowy:

  • Krok 1

    Prostok膮tn膮 form臋 (33 x 23 cm) wy艂ó偶 papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C.

    prostok膮tna forma do pieczenia Wilton
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Forma prostok膮tna marki Wilton 艣wietnie rozprowadza ciep艂o, dzi臋ki czemu ciasto jest r贸wnomiernie wypieczone. Specjalna pokrywa u艂atwi przechowywanie ciasta i zapobiega jego wysychaniu.

  • Krok 2

    Jajka ubij z cukrem na jasna puszyst膮 mas臋.

    jajka ubite z cukrem
  • Krok 3

    Mak臋 wymieszaj z kakao i sol膮 , a nast臋pnie dodaj do masy jajeczniej w 2-3 turach i delikatnie wymieszaj do po艂膮czenia sk艂adników.

    masa kakaowa na biszkopt
  • Krok 4

    Gotow膮 mas臋 biszkoptow膮 prze艂ó偶 do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez oko艂o 30 minut do suchego patyczka.

    masa biszkoptowa w formie do pieczenia Wilton

Syrop do nas膮czenia:

  • Krok 5

    Wszystkie sk艂adniki na syrop umie艣膰 w rondelku i podgrzewaj, a偶 cukier sie rozpu艣ci i otrzymasz jednolity syrop.

    syrop kakaowo-wi艣niowy

Krem waniliowy:

  • Krok 6

    呕elatyn臋 namocz w zimnej wodzie przez oko艂o 5 minut.

    namaczanie 偶elatyny w listkach
  • Krok 7

    Oko艂o 100 ml 艣mietanki podgrzej aby by艂a gor膮ca i rozpu艣膰 w niej namoczon膮 偶elatyn臋. Odstaw do przestudzenia.

    rozpuszczanie 偶elatyny w ciep艂ej 艣mietance
  • Krok 8

    400 ml sch艂odzonej 艣mietanki ubij razem z mascarpone, cukrem pudrem i past膮 waniliow膮 na puszysty krem. 

    Na koniec wlej wystudzon膮 艣mietank臋 z 偶elatyn膮 i zmiksuj krótko do po艂膮czenia.

    Kilka 艂y偶ek kremu od艂ó偶 do r臋kawa cukierniczego z ozdobn膮 tylk膮.

    ubijanie 艣mietany na krem

Prze艂o偶enie:

  • Krok 9

    Biszkopt przekrój na dwa blaty. Dolny blat nas膮cz syropem i posmaruj konfitur膮.

    nas膮czanie ciasta i smarowanie d偶emem
  • Krok 10

    Nast臋pnie wy艂ó偶 równomiernie krem i przykryj drugim blatem biszkoptu.

    przek艂adanie ciasta kremem
  • Krok 11

    Czekolad臋 razem ze 艣mietank膮 rozpu艣膰 stopniowo podgrzewaj膮c i dok艂adnie wymieszaj.

    polewa czekoladowa
  • Krok 12

    Gotow膮 polew膮 oblej równomiernie wierzch ciasta.

    ciasto W-Z oblane polew膮 z czekolady
  • Krok 13

    Na górze zrób rozetki z wcze艣niej od艂o偶onego kremu waniliowego.

    ciasto W-Z udekorowane kremem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/ciasto-w-z

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej