1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Ciasto Kilimandżaro

Ciasto Kilimandżaro

ciasto kilimandżaro wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Zapraszam Was w kulinarną podróż w samo serce dzikiej Afryki 🐘🦁🐒 Ciasto Kilimandżaro swoją nazwą nawiązuje do najwyższej góry Tanzanii, a jego kopulasty kształt przypomina górski szczyt 🗻

W środku skrywa się śmietankowy krem pełen brzoskwiń 🍑🍑🍑 Czekoladowe ciasto należy przekroić na dwie części - wierzchnią część tniemy na równe trójkąty i układamy w jednakowych odstępach na kremowej kopułce. 

Ciasto Kilimandżaro dzięki swojemu oryginalej formie z powodzeniem może zastąpić urodzinowy torcik 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Czekoladowe ciasto:

  • Krok 1

    W garnuszku umieść pokrojone masło, kakao, wodę i pokrojoną czekoladę.

    w rondelku składniki na masę czekoladową obok masło Lurpak
  • Krok 2

    Na niskiej mocy palnika rozpuść składniki, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do przestudzenia.

    rozpuszczona masa czekoladowa w rondelku
  • Krok 3

    Jajka z cukrem ubij na jasną, puszystą masę.

    w robocie kuchennym bosch ubijane jajka z cukrem obok przygotowana tortownica dr.Oetkera
  • Krok 4

    Dodaj masę czekoladową, na końcu wmieszaj suche składnki.

    w misie robota bosch ciasto czekoladowe
  • Krok 5

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. 

    Nieupieczony spód do ciasta kilimandżaro
  • Krok 6

    Piecz w 170°C przez około 35 minut, do suchego patyczka.

    na kratce do studzenia Wilton upieczone spód do ciasta kilimandżaro
  • Może się przydać

    Tortownica Tradition o średnicy 24 cm. Wykonana z wysokiej jakości blachy i pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu. Praktyczna w użytkowaniu i łatwa w utrzymaniu czystości. Gwarancja: 5 lat.

Krem brzoskwiniowy:

  • Krok 7

    Brzoskwinie z puszki pokrój na drobną kostkę. Dwa kawałki pozostaw do dekoracji ciasta. Syrop odstaw do przygotowania masy żelatynowej.

    na drewnianej desce pokrojone brzoskwinie z puszki
  • Krok 8

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Do szklanego naczynia przelej 150 ml podgrzanego syropu z brzoskwiń i zmiksuj z zawartością opakowania żelatyny deserowej. Pozostałą część syropu pozostaw do nasączenia biszkoptu.

    na blacie mikser ręczny bosch, szklane naczynie i żelatyna fix deserowa dr.Oetker
  • Krok 9

    Do masy żelatynowej przełóż pokrojone brzoskwinie.

    w misie robota ubity krem śmietankowy, w miseczce pokrojone brzoskwinie
  • Krok 10

    Upieczone ciasto przekrój na dwa blaty, dolny nasącz syropem z brzoskwiń. 

    krem z brzoskwiniami i przekrojony czekoladowy biszkopt nasączony pędzelkiem
  • Krok 11

    Masę śmietanową z brzoskwiniami przełóż na nasączony spód, tworząc półkulę. Górną część biszkoptu pokrój na trójkąty. Na osiem lub dwanaście kawałków.

    na paterze obrotowej Wilton przygotowane ciasto kilimandżaro obok drewniana deska z trójkątami z biszkoptu
  • Krok 12

    Kawałki biszkoptu poukładaj dookoła ciasta. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

    na paterze obrotowej Wilton przygotowane ciasto kilimandżaro
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/ciasto-kilimandzaro

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej