Wegańska babka marmurkowa
Klasyk w wersji roślinnej🌿, czyli wegańska babka marmurkowa 🦓 Puszysta, wilgotna i nieziemsko pyszna! Przygotowana jak klasyczne, ucierane ciasto babkowe, ale tym razem bez jajek i mleka.
Jak uzyskać efekt marmuru w przekroju ciasta? Gotową masę wystarczy podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Keksówkę wypełniamy masami naprzemiennie, tworząc warstwy. Na koniec całość można przemieszać widelcem lub drewnianym patyczkiem, tworząc tzw. esy floresy 😉
Wegańska babka marmurkowa to idealny przepis, jeśli chcecie zachęcić kogoś do wegańskiej diety - ciasto zachwyci nawet najbardziej zagorzałych fanów tradycyjnych wypieków.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wegańska babka marmurkowa:
-
Krok 1
Margarynę wegańską utrzyj razem z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią. W czasie ubijania do napoju sojowego, dodaj łyżeczkę octu.
-
Krok 2
Gdy masa będzie już utarta, dodawaj po trochę napoju sojowego i dalej ucieraj.
-
Krok 3
Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
-
Krok 4
Następnie do margaryny z cukrem i napojem sojowym, dodaj wymieszane suche składniki i dobrze wymieszaj.
-
Krok 5
Do połowy masy dodaj kakao i wymieszaj. Keksówkę o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 6
Nałóż do keksówki najpierw jasne ciasto, potem ciemne i tak na zmianę. Patyczkiem do szaszłyków zrób w cieście zygzakowaty ruch, tak żeby połączyło się jasne i ciemne ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 55-60 minut.
-
Marta poleca
Idealna foremka do pieczenia pysznych ciast i chlebów! Dzięki specjalnej powłoce ciasto po upieczeniu można z łatwością wyjąć z formy.
-
Krok 7
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/weganska-babka-marmurkowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze