Ciasta przekładane

Kostka alpejska

Kostka alpejska

  • 06:00
  • 20
  • Średni
06:00
20
Średni

Kostka alpejska jest przepysznym deserem o czekoladowo-kawowym smaku. Delikatne, czekoladowe ciasto, kawowy krem i aksamitne wykończenie ze śmietanki wspaniale się komponują i uzupełniają. Ciasto pięknie pachnie kawą i czekoladą. Jest to jeden z przepisów odpowiednich na każdą okazję - serdecznie zachęcam Was do zaserwowania tego deseru swoim gościom. Będzie idealne na wspólnie spędzone popołudnie!

Składniki

Ciasto czekoladowe:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 2 łyżki Kakao ciemnego Dr. Oetkara
  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
Poncz:
  • 20 ml wody
  • 30 ml ajerkoniaku
Krem kajmakowy:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 espresso (lub 2 łyżeczki kawy mielonej)
  • 1 puszka masy kajmakowej (około 500 g)
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 100 g bezików
Masa śmietanowa:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 Śmietan-fix Dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady
Składniki
Ciasto czekoladowe:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 2 łyżki Kakao ciemnego Dr. Oetkara
  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
Poncz:
  • 20 ml wody
  • 30 ml ajerkoniaku
Krem kajmakowy:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 espresso (lub 2 łyżeczki kawy mielonej)
  • 1 puszka masy kajmakowej (około 500 g)
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 100 g bezików
Masa śmietanowa:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 Śmietan-fix Dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta przekładane ->

Przepisy z kategorii Ciasta przekładane

Dr. Oetker poleca
01:00
24
Średni
Ciasto Kubuś