Kostka alpejska

Kostka alpejska jest przepysznym deserem o czekoladowo-kawowym smaku. Delikatne, czekoladowe ciasto, kawowy krem i aksamitne wykończenie ze śmietanki wspaniale się komponują i uzupełniają. Ciasto pięknie pachnie kawą i czekoladą. Jest to jeden z przepisów odpowiednich na każdą okazję - serdecznie zachęcam Was do zaserwowania tego deseru swoim gościom. Będzie idealne na wspólnie spędzone popołudnie!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto czekoladowe:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Dno formy o 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiej.
-
Krok 3
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z cukrem.
-
Krok 4
Zmniejsz obroty miksera i dodawaj kolejno po jednym żółtku.
-
Krok 5
Gdy masa jajeczna będzie już dobrze wymieszana, delikatnie połącz ją z suchymi składnikami.
-
Krok 6
Ciasto przelej do formy i piecz przez około 20-25 minut. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia.
-
Krok 7
Wodę i ajerkoniak wymieszaj. Otrzymanym ponczem nasącz biszkopt, a następnie rozsmaruj na nim dżem z czarnej porzeczki.
Krem kajmakowy:
-
Krok 8
Masło utarzyj na jasną puszystą masę.
-
Krok 9
Partiami dodawaj zimną kawę i kajmak, ciągle ucierając.
-
Krok 10
Do utartej masy cienką strużką wlej ajerkoniak i dobrze wymieszaj.
-
Krok 11
Beziki połam i wmieszaj do masy kajmakowej.
-
Krok 12
Krem wyłóż na biszkopt posmarowany dżemem z czarnej porzeczki. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Masa śmietanowa
-
Krok 13
Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.
-
Krok 14
Śmietankę delikatnie rozłóż na kremie kajmakowym.
-
Krok 15
Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nią ubitą śmietankę. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze