Kakaowe tiramisu


Inspiracją do wykonania tego przepisu, był najpopularniejszy deser włoski - tiramisu! :) Kakaowe tiramisu to delikatny, ciemny biszkopt przełożony pysznym kremem z serka mascarpone i śmietanki. W mojej wersji w kremie zatopiłam biszkopty nasączone likierem Amaretto. Polecam Wam serdecznie taką cukierniczą podróż do serca Włoch! Zapraszam po przepis.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 170°C.
-
Krok 2
Formę o wymiarach 23 cm x 35 cm wyłóż formą do pieczenia.
-
Krok 3
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania sztywnej piany.
-
Krok 4
Dodawaj po kolei żółtka i delikatnie wymieszaj rózgą.
-
Krok 5
Przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao. Suche składniki dodawaj porcjami do masy jajecznej i delikatnie wmieszaj.
-
Krok 6
Przelej do formy i piecz przez około 30 minut. Upieczony biszkopt połóż na kratce do pieczenia. Po 10 minutach obróć blachę do góry dnem i pozostaw do przestudzenia.
-
Krok 7
Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części.
Nasączenie
-
Krok 8
Wymieszaj kawę i likier. Przygotowanym ponczem nasącz biszkopt. Resztę pozostaw do namoczenia biszkoptów.
Krem
-
Krok 9
Serek mascarpone, śmietankę i przesiany cukier puder umieść w misie miksera. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej i jednolitej masy.
-
Krok 10
Jeden blat nasączonego biszkoptu ułóż w czystej formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 cm x 35 cm. Rozsmaruj 1/3 kremu.
-
Krok 11
Ułóż namoczone w ponczu biszkopty i rozłóż kolejną część kremu.
-
Krok 12
Całość przykryj drugim blatem ciasta. Resztę kremu rozsmaruj na cieście tworząc nierówne fale.
-
Krok 13
Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze