1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Kakaowe tiramisu

Kakaowe tiramisu

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Inspiracją do wykonania tego przepisu, był najpopularniejszy deser włoski - tiramisu! :) Kakaowe tiramisu to delikatny, ciemny biszkopt przełożony pysznym kremem z serka mascarpone i śmietanki. W mojej wersji w kremie zatopiłam biszkopty nasączone likierem Amaretto. Polecam Wam serdecznie taką cukierniczą podróż do serca Włoch! Zapraszam po przepis.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170°C. 

  • Krok 2

    Formę o wymiarach 23 cm x 35 cm wyłóż formą do pieczenia. 

  • Krok 3

    Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania sztywnej piany. 

  • Krok 4

    Dodawaj po kolei żółtka i delikatnie wymieszaj rózgą. 

  • Krok 5

    Przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao. Suche składniki dodawaj porcjami do masy jajecznej i delikatnie wmieszaj. 

  • Krok 6

    Przelej do formy i piecz przez około 30 minut. Upieczony biszkopt połóż na kratce do pieczenia. Po 10 minutach obróć blachę do góry dnem i pozostaw do przestudzenia. 

  • Krok 7

    Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części.

Nasączenie

  • Krok 1

    Wymieszaj kawę i likier. Przygotowanym ponczem nasącz biszkopt. Resztę pozostaw do namoczenia biszkoptów.

Krem

  • Krok 1

    Serek mascarpone, śmietankę i przesiany cukier puder umieść w misie miksera. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej i jednolitej masy.

  • Krok 1

    Jeden blat nasączonego biszkoptu ułóż w czystej formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 cm x 35 cm. Rozsmaruj 1/3 kremu. 

  • Krok 2

    Ułóż namoczone w ponczu biszkopty i rozłóż kolejną część kremu. 

  • Krok 3

    Całość przykryj drugim blatem ciasta. Resztę kremu rozsmaruj na cieście tworząc nierówne fale.

  • Krok 4

    Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej