1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie

Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie

Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie to aromatyczny ciemny biszkopt z kremem czekoladowym. Wyraźnie czuć w nim rum, który wspaniale podkreśla smak czekolady. Alkohol, rodzynki i czekolada pasują do siebie idealnie. Taki piękny tort możecie upiec i przygotować nie tylko z okazji urodzin. :) Każda chwila jest wyjątkowa i warta nowych doznań smakowych. Zapraszam Was do wypieku. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Rodzynki w alkoholu:

  • Krok 1

    Rodzynki z alkoholem podgrzewaj przez około 2 minuty. Odstaw na czas przygotowania biszkoptu.

Biszkopt:

  • Krok 2

    Piekarnik nagrzej do 180˚C. Spód tortownicy o średnicy 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. W czasie ubijania stopniowo dodawaj cukier, aż do powstania sztywnej i lśniącej piany. Następnie delikatnie miksując, dodawaj żółtka (jedno po drugim).

  • Krok 4

    Przesiałam mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.

  • Krok 5

    Delikatnie miksując dodawałam suche składniki do masy jajecznej, do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok 6

    Masę przełóż do tortownicy i piecz przez około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika. Po około 10 minutach blachę z ciastem obróć do góry nogami i pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia. 

  • Krok 7

    Wystudzony biszkopt przekrój na dwie równe części.

Krem czekoladowy:

  • Krok 8

    Śmietankę i serek mascarpone umieść w misie miksera. Miksujm na wysokich obrotach, aż do połączenia. 

  • Krok 9

    Stopniowo dodawaj krem czekoladowy. Miksuj do połączenia składników. 

  • Krok 10

    Na koniec delikatnie wmieszaj nasączone rodzynki w rumie.

Masa śmietanowa:

  • Krok 11

    Śmietankę i szczyptę soli umieść w misie miksera, krótko ubij. 

  • Krok 12

    Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj do śmietanki i miksuj na wysokich obrotach. Dodaj 1 łyżkę kakao i zmiksuj krótko na jednolitą masę. 

  • Krok 13

    Przełóż masę do woreczka z dużą okrągłą końcówką.

Przełożenie:

  • Krok 14

    Kawę i rum wymieszaj w misce. Używając silikonowego pędzelka nasącz kakaowe blaty.

  • Krok 15

    Wyłóż krem czekoladowy na blat ciasta i przykryj go drugim blatem.

  • Krok 16

    Wierzch udekoruj kakaową masą śmietanową i oprósz kakao.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej