Ciasta czekoladowe

Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie

Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie

  • 06:00
  • 12
  • Średni
06:00
12
Średni

Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie to aromatyczny ciemny biszkopt z kremem czekoladowym. Wyraźnie czuć w nim rum, który wspaniale podkreśla smak czekolady. Alkohol, rodzynki i czekolada pasują do siebie idealnie. Taki piękny tort możecie upiec i przygotować nie tylko z okazji urodzin. :) Każda chwila jest wyjątkowa i warta nowych doznań smakowych. Zapraszam Was do wypieku. :)

Składniki

Rodzynki w alkoholu:
  • 150 g rodzynek
  • 100 ml rumu
Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Poncz do nasączenia:
  • 100 ml mocnej kawy
  • 50 ml rumu
Krem czekoladowy:
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g kremu czekoladowo-orzechowego „nutella”, o temperaturze pokojowej
Masę śmietanową:
  • 350 ml śmietanki kremowej 30%
  • szczypta soli
  • 1 Śmietan-Fix Dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
Składniki
Rodzynki w alkoholu:
  • 150 g rodzynek
  • 100 ml rumu
Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Poncz do nasączenia:
  • 100 ml mocnej kawy
  • 50 ml rumu
Krem czekoladowy:
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g kremu czekoladowo-orzechowego „nutella”, o temperaturze pokojowej
Masę śmietanową:
  • 350 ml śmietanki kremowej 30%
  • szczypta soli
  • 1 Śmietan-Fix Dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta czekoladowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta czekoladowe