Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie

Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie to aromatyczny ciemny biszkopt z kremem czekoladowym. Wyraźnie czuć w nim rum, który wspaniale podkreśla smak czekolady. Alkohol, rodzynki i czekolada pasują do siebie idealnie. Taki piękny tort możecie upiec i przygotować nie tylko z okazji urodzin. :) Każda chwila jest wyjątkowa i warta nowych doznań smakowych. Zapraszam Was do wypieku. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Rodzynki w alkoholu:
-
Krok 1
Rodzynki z alkoholem podgrzewaj przez około 2 minuty. Odstaw na czas przygotowania biszkoptu.
Biszkopt:
-
Krok 2
Piekarnik nagrzej do 180˚C. Spód tortownicy o średnicy 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. W czasie ubijania stopniowo dodawaj cukier, aż do powstania sztywnej i lśniącej piany. Następnie delikatnie miksując, dodawaj żółtka (jedno po drugim).
-
Krok 4
Przesiałam mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.
-
Krok 5
Delikatnie miksując dodawałam suche składniki do masy jajecznej, do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 6
Masę przełóż do tortownicy i piecz przez około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika. Po około 10 minutach blachę z ciastem obróć do góry nogami i pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 7
Wystudzony biszkopt przekrój na dwie równe części.
Krem czekoladowy:
-
Krok 8
Śmietankę i serek mascarpone umieść w misie miksera. Miksujm na wysokich obrotach, aż do połączenia.
-
Krok 9
Stopniowo dodawaj krem czekoladowy. Miksuj do połączenia składników.
-
Krok 10
Na koniec delikatnie wmieszaj nasączone rodzynki w rumie.
Masa śmietanowa:
-
Krok 11
Śmietankę i szczyptę soli umieść w misie miksera, krótko ubij.
-
Krok 12
Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj do śmietanki i miksuj na wysokich obrotach. Dodaj 1 łyżkę kakao i zmiksuj krótko na jednolitą masę.
-
Krok 13
Przełóż masę do woreczka z dużą okrągłą końcówką.
Przełożenie:
-
Krok 14
Kawę i rum wymieszaj w misce. Używając silikonowego pędzelka nasącz kakaowe blaty.
-
Krok 15
Wyłóż krem czekoladowy na blat ciasta i przykryj go drugim blatem.
-
Krok 16
Wierzch udekoruj kakaową masą śmietanową i oprósz kakao.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze