1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Ciasto czekoladowe z polewą

Ciasto czekoladowe z polewą

Murzynek ciasto czekoladowe z polewą na talerzu - Wszystkiego Słodkiego
Murzynek ciasto czekoladowe z polewą na talerzu - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Murzynek - przepis na lubiane, tradycyjne ciasto czekoladowe z polewą, z którym każdy amator pieczenia sobie poradzi! Takie klasyki często goszczą w naszych kuchniach. Nieraz właśnie te domowe, najprostsze i wszystkim znane wypieki są najlepszym wyborem. 😊 Tutaj nie ma ryzyka - każdemu smakuje i każdemu się udaje! A Wy, lubicie takie tradycyjne wypieki? 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta czekoladowego Murzynek:

  • Krok 1

    Keksówkę o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C

    keksówka wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Keksówka to forma, która świetnie sprawdzi się do wypieku ciast czekoladowych, chlebków bananowych, keksu czy chleba. Szeroki wybór znajdziesz w sklepie Wszystkiego Słodkiego.

  • Krok 2

    Masło rozpuść w garnku z wodą, cukrem, kakao i ekstraktem waniliowym. Podgrzewaj, aż do dokładnego wymieszania składników.

    kakao, cukier i woda w osobnych miseczkach, masło w rondelku, opakowanie ekstraktu waniliowego Dr. Oetkera
  • Krok 3

    W międzyczasie białka ubij na sztywno.

    ubite białka w miseczce
  • Krok 4

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

    mąka z proszkiem do pieczenia oraz łyżeczką w miseczce, obok opakowanie proszku do pieczenia dr. oetkera
  • Krok 5

    Dodawaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia do masy kakaowej.

    masa kakaowa w misce razem z rózgą, obok mąka w drugiej miseczce
  • Krok 6

    Kolejno dodawaj żółtka, dokładnie mieszając masę.

    masa kakaowa z rózgą kuchenną w misce, obok żółtka w miseczce
  • Krok 7

    Ubite białka delikatnie wmieszaj do ciasta, a następnie przełóż całość do foremki.

    masa kakaowa w jednej misce i ubite białka w drugiej misce
  • Krok 8

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 55 minut do suchego patyczka.

    ciasto czekoladowe w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia przed upieczeniem
  • Krok 9

    Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    upieczony murzynek w formie do pieczenia na kratce do studzenia

Polewa czekoladowa:

  • Krok 10

    Czekoladę oraz śmietankę podgrzewaj w garnuszku na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady.

    połamana na kostkę czekolada w rondelku i śmietanka w miseczce
  • Krok 11

    Ciepłą polewę rozprowadź na wierzchu wystudzonego murzynka.

    murzynek na kratce do studzenia polany polewą czekoladową, obok rondelek z polewą czekoladową
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/murzynek

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej