1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Czekoladowe ciasto z granatem i nutą cytrynową

Czekoladowe ciasto z granatem i nutą cytrynową

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Czekoladowe ciasto z granatem i nutą cytrynową to słodka propozycja na walentynkowy deser. Jak powszechnie wiadomo, czekolada nie tylko pozytywnie wpływa na poprawę naszego nastroju, ale jest to także jeden z najbardziej znanych i ogólnie dostępnych afrodyzjaków. :) Ciasto, które przygotowałam specjalnie z okazji Walentynek to także doskonały pomysł na prezent dla bliskiej Ci osoby! :) Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto czekoladowe:

  • Krok 1

    Czekoladę gorzką pokrój i umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuścć czekoladę i odstaw.

  • Krok 1

    Wymieszaj w misce mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodaj masło, żółtka i miksuj na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj rozpuszczoną czekoladę i mieszaj. Utwórz z ciasta kulę i wstaw je do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Formę w kształcie serca wyłóż papierem do pieczenia, rozwałkuj ciasto i wylep nim formę, delikatnie podwyższając brzegi. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw na 30 minut do schłodzenia.

  • Krok 1

    Schłodzone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj krem czekoladowy.

Krem czekoladowy:

  • Krok 1

    Masło o temperaturze pokojowej ubij na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawaj cukier puder i ubijaj jeszcze przez 3-4 minuty. Na przemian dodawaj kakao i mleko. Miksuj do momentu, aż masa stanie się kremowa bez wyczuwalnych grudek cukru. Krem rozsmaruj na wystudzonym cieście czekoladowym. Ciasto wstaw do schłodzenia na około 2 godziny.

  • Krok 1

    Na przemian dodawaj kakao i mleko. Miksuj do momentu, aż masa stanie się kremowa bez wyczuwalnych grudek cukru.

  • Krok 1

    Krem rozsmaruj na wystudzonym cieście czekoladowym. Ciasto wstaw do schłodzenia na około 2 godziny.

Do dekoracji:

  • Krok 1

    Przed podaniem ciasta, ubij schłodzoną śmietankę z cukrem. Rozsmaruj ją na cieście. Ciasto udekoruj pestkami granatu i świeżo startą skórką z cytryny.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej