1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort Szwarcdzwaldzki Czarnolas

Tort Szwarcdzwaldzki Czarnolas

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tort Czarnolas, inaczej zwany szwarcwaldzkim, jest klasycznym połączeniem czekoladowego biszkoptu, masy śmietankowej oraz wiśni. Niektórzy do tortu używają owoców z nalewki czy kompotu, natomiast ja użyłam zamrożonych wiśni z moich letnich zapasów. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. 

  • Krok 2

    Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestygnięcia, po czym zmiksuj ją z miękkim masłem do dokładnego połączenia składników. 

  • Krok 3

     Do czekoladowej masy wbij kolejno żółtka i cukier, cały czas miksując. 

  • Krok 4

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Następnie wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszaj.

  • Krok 5

    W osobnej misce ubij białka i wmieszaj je delikatnie do czekoladowej masy. 

  • Krok 6

    Ciasto przelej ostrożnie do tortownicy i piecz 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Masa wiśniowa:

  • Krok 7

    W garnku zagotuj wiśnie z cukrem, wiśniówką i połową porcji wody, 

  • Krok 8

    W drugiej porcji wody rozrób kisiel  i dodaj go pod koniec gotowania. 

  • Krok 9

    Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, po czym podgrzej i dodaj do gorącej masy wiśniowej, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. 

Krem:

  • Krok 10

    Do miski przelej schłodzoną śmietankę i ubij ją na sztywno, pod koniec miksowania dodając masę śmietanową.

Przełożenie:

  • Krok 11

    Wystudzone ciasto przekrój na 3 blaty i przygotuj poncz. 

  • Krok 12

    Na paterę połóż pierwszy blat ciasta, nasącz ponczem. Wyłóż na niego połowę masy z wiśni i połowę masy śmietanowej. Przykryj kolejnym blatem, znów nasącz, wyłóż resztę masy wiśniowej oraz śmietanowej. Przykryj ostatnim blatem i również nasącz.

Polewa:

  • Krok 13

    W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem masła i polej nią wierzch ciasta.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej