Tort Szwarcdzwaldzki Czarnolas - Przepis
Torty

Tort Szwarcdzwaldzki Czarnolas

Tort Szwarcdzwaldzki Czarnolas

  • 03:00
  • 10
  • Średni
03:00
10
Średni

Tort Czarnolas, inaczej zwany szwarcwaldzkim, jest klasycznym połączeniem czekoladowego biszkoptu, masy śmietankowej oraz wiśni. Niektórzy do tortu używają owoców z nalewki czy kompotu, natomiast ja użyłam zamrożonych wiśni z moich letnich zapasów. :)

Składniki

Biszkopt:
  • 150 g gorzkiej, roztopionej czekolady
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 150 g drobnego cukru
  • 6 jajek
Masa wiśniowa:
  • 1 kg mrożonych wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml wiśniówki
  • 250 ml wody
  • 1 opakowanie Kisielu wiśniowego Dr. Oetkera
  • 2 łyżeczki Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Krem:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 Masa Śmietanowa o smaku śmietankowym Dr. Oetkera
Poncz:
  • 3 łyżki likieru wiśniowego
  • 1 łyżka wody
Polewa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła
Składniki
Biszkopt:
  • 150 g gorzkiej, roztopionej czekolady
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 150 g drobnego cukru
  • 6 jajek
Masa wiśniowa:
  • 1 kg mrożonych wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml wiśniówki
  • 250 ml wody
  • 1 opakowanie Kisielu wiśniowego Dr. Oetkera
  • 2 łyżeczki Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Krem:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 Masa Śmietanowa o smaku śmietankowym Dr. Oetkera
Poncz:
  • 3 łyżki likieru wiśniowego
  • 1 łyżka wody
Polewa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła
Zobacz ten przepis na ws.pl
Torty ->

Przepisy z kategorii Torty

Wszystkiego słodkiego
02:00
10
Średni
Tort serduszko
Dr. Oetker poleca
02:40
14
Średni
Owocowy torcik ombre